Ένας Γάλλος ισχυρίζεται ότι «έσπασε» τον κωδικό του Zodiac Killer σε δύο εβδομάδες

Ένας Γάλλος ισχυρίζεται ότι «έσπασε» τον κωδικό του Zodiac Killer σε δύο εβδομάδες
Μόλις 14 ημέρες χρειάστηκε ένας Γάλλος για να «σπάσει» τον περίφημο άλυτο κωδικό του Zodiac Killer.

Για 51 χρόνια το κρυπτογράφημα των 340 χαρακτήρων του Ζόντιακ παρέμεινε άλυτο μυστήριο. O Ζόντιακ ήταν ένας κατά συρροήν δολοφόνος, που έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια, από το 1965 ώς το 1975 περίπου και του οποίου η ταυτότητα δεν αποκαλύφθηκε ποτέ, αφού ποτέ δεν συνελήφθη.

Στις 8 Νοεμβρίου 1969 ο Ζόντιακ έστειλε μια επιστολή στη «San Francisco Chronicle», με το κρυπτογράφημα 340, το οποίο αποκρυπτογραφήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2020 από τον Ντέιβιντ Όραντσακ, μαζί με τον Αυστραλό μαθηματικό Σαμ Μπλέικ και τον Βέλγο προγραμματιστή Γιαρλ Βαν Άικε.

Ωστόσο, πριν από μερικές μέρες εμφανίστηκε ένας 38χρονος Γάλλος, ο Ζιράουι, με έφεση στην επίλυση κωδικών που ισχυρίζεται ότι «έσπασε» τον περίφημο κώδικα του Ζόντιακ μέσα σε δύο εβδομάδες και μάλιστα, ότι του αποκάλυψε και το όνομα του δολοφόνου.

Ζιράουι

Αφορμή στάθηκε ένα άρθρο που εντόπισε σε ένα γαλλικό περιοδικό, το οποίο ανέφερε ότι κανείς δεν κατάφερε να λύσει τον γρίφο του δολοφόνου. Έτσι σκέφτηκε «γιατί όχι εγώ;» και μπήκε στη διαδικασία να ασχοληθεί, παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι άνθρωποι του έλεγαν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο.

Ο 38χρονος ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε ένα κλειδί κρυπτογράφησης που ήταν διαθέσιμο μόνο τον Δεκέμβριο και μια σειρά από δεξιότητας για το «σπάσιμο» κωδικών, συμπεριλαμβανομένου και ενός προγράμματος που σχεδίαζε. Στη συνέχεια αποκάλυψε τα ευρήματά του στο διαδίκτυο, αλλά αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία.

Ο αδελφός του, ο οποίος είναι δημοσιογράφος μιλώντας στους New York Times είπε: «Ήρθε και τους είπε το τέλος του παιχνιδιού, αλλά αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να τελειώσει το παιχνίδι». Το FBI πάντως, δεν σχολίασε τα ευρήματα που τους έστειλε ο 38χρονος.

Μετά από δύο εβδομάδες προσπαθειών κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει το εξής: «LABOR DAY FIND 45.069 NORT 58.719 WEST». Πρόκειται για ένα σχολείο κοντά στο South Lake Tahoe στην Καλιφόρνια. Επίσης, σε άλλο σημείο του γρίφου βρήκε το «KAYR», το οποίο παραπέμπει στον Lawrence Kaye, έναν από τους υπόπτους για τις δολοφονίες εκείνης της εποχής, που δεν υπήρχαν ωστόσο, τα αποδεικτικά στοιχεία για τον ενοχοποιήσουν.