H βόμβα που «τρύπησε» το Υπ. Προστασίας του Πολίτη και έφτασε στα 20 μέτρα από τον Χρυσοχοΐδη (pics)

H βόμβα που «τρύπησε» το Υπ. Προστασίας του Πολίτη και έφτασε στα 20 μέτρα από τον Χρυσοχοΐδη (pics)
Πακέτο με μηχανισμό βόμβας σκότωσε ακαριαία, σαν σήμερα το 2010, τον Υπασπιστή του Υπουργού μέσα στο Μέγαρο της Κατεχάκη.

Κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει πως θα υπήρχε νεκρός στην καρδιά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από τρομοκρατική ενέργεια και μάλιστα, με τον αρμόδιο Υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (τότε, όπως και τώρα στην ίδια θέση) να βρίσκεται στα 15 με 20 μέτρα!

Κι όμως, αυτό το τραγικό γεγονός συνέβη στις 24 Ιουνίου το 2010, όταν πακέτο παγιδευμένο με εκρηκτικό μηχανισμό έσκασε στα χέρια- σε απόσταση αναπνοής- του υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργου Βασιλάκη, επιφέροντας ακαριαία τον θάνατό του. Την ίδια εκείνη ώρα, ο αρμόδιος Υπουργός, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» της εποχής, βρισκόταν σε απόσταση 15 με 20 μέτρων μαζί με τις γραμματείς του.

1

Η δήλωση Χρυσοχοΐδη

«Κάποιοι άνανδροι δολοφόνησαν απόψε έναν ικανό κι έντιμο αξιωματικό. Έναν οικογενειάρχη πατέρα 2 παιδιών» ήταν τα λόγια του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος συνέχισε: «Δηλώνουμε για ακόμη μια φορά ότι δεν φοβόμαστε και δεν τρομοκρατούμαστε. Θα συνεχίσουμε αδιάκοπα τον αγώνα για να καταστήσουμε τους πολίτες, τις γειτονιές και τις πόλεις μας ασφαλείς. Οι άνανδροι δολοφόνοι θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη για να δικαστούν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Προσωπικά έχασα έναν πολύτιμο φίλο και αγαπημένο μου συνεργάτη».

5

Δύο λεπτά πριν ήταν και συνεργάτες μαζί του

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Φίλιππο Κουτσαύτη, η έκρηξη της βόμβας προήλθε κατά τη διάρκεια ανοίγματος του δέματος. Έτσι ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός και σύμφωνα με τα λεγόμενά του «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο θάνατος προήλθε από έκρηξη σε απόσταση αναπνοής από το θύμα, του οποίου ο θάνατος υπήρξε ακαριαίος». Όπως είχε επισημανθεί, ο άτυχος υπασπιστής ήταν ήταν μόνος του ωστόσο μόλις δύο λεπτά νωρίτερα υπήρχαν συνεργάτες του 52χρονου μέσα στο γραφείο του.

2

Τα ερωτήματα για την αστοχία

Τεράστια έκπληξη και πολλά ερωτηματικά είχε προκαλέσει βέβαια πως έφτασε ένα ασυνόδευτο δέμα μέσα στο Υπουργείο, τη στιγμή που μετά τις 15:00 το απόγευμα δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στους χώρους του μεγάρου στην Κατεχάκη σε κανέναν άλλο, εκτός από διαπιστευμένα πρόσωπα και υπηρεσιακούς παράγοντες. Ήταν σαφέστατα μία τραγική αστοχία στο σύστημα ασφαλείας, ενώ από τον πρώτο έλεγχο δεν είχε διαπιστωθεί βλάβη, στις σύγχρονες τότε συσκευές ελέγχου εισερχομένων αντικειμένων, που είχαν εγκατασταθεί στην είσοδο του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το 2004.

3

Ποιος ήταν ο Γιώργος Βασιλάκης

Ο 52χρονος Γιώργος Βασιλάκης, ήταν ο Υπασπιστής του Υπουργού και έφερε τον βαθμό του αστυνομικού υποδιευθυντή. Στο πλευρό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη βρισκόταν από την προηγούμενη θητεία του. Καταγόταν από τη Μεσαρά Ηρακλείου και ήταν παντρεμένος με δύο γιους φοιτητές. Ήταν επίσης κουμπάρος του ο εισαγγελέας Μιχ. Ανδρουλιδάκης που πυροβολήθηκε το 1989 από την οργάνωση 17Ν και αργότερα πέθανε από επιπλοκές στο νοσοκομείο.

6