«Κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο EURO», καταγγέλλει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

«Κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο EURO», καταγγέλλει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης
Την «κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο EURO» καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης φέρνοντας το θέμα στο ευρωκοινοβούλιο.

Την «κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο EURO 2021 από την πλευρά της γειτονικής χώρας καθώς στις φανέλες ποδοσφαίρου της εθνικής της ομάδας αναγράφεται η ομοσπονδία ποδοσφαίρου ως "Μακεδονία"», καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την ερώτηση συνυπογράφει ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στην ερώτηση υπογραμμίζεται ότι «η λατινική έκφραση "pacta sunt servanda" συνιστά πλέον μία διεθνή ορολογία, ένα αξίωμα που διέπει τις διεθνείς συμφωνίες και σημαίνει ότι οι συμφωνίες και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται εκ μέρους των συμβαλλομένων επιβάλλεται να τηρούνται» και ότι «η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία διακρατική συμφωνία που συνομολογήθηκε στις 12 Ιουνίου 2018 και υπεγράφη στις 17 Ιουνίου 2018 ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και την "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" με σκοπό την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της τελευταίας».

Αναφέρεται, επίσης, ότι «η συγκεκριμένη συμφωνία προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί πολλές αντιδράσεις και αντιρρήσεις στη χώρα μου καθώς με αυτήν διαφωνεί πλήρως και ορθώς η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και την έχει καταγγείλει η τότε αξιωματική αντιπολίτευση η οποία μάλιστα την καταψήφισε στο σύνολό της όταν αυτή κατατέθηκε προς κύρωση στην Ελληνική Βουλή στις 25 Ιανουαρίου 2019».

Επίσης ότι «την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απέστειλε επιστολή με αφορμή τη συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της υπό ένταξη χώρας, στο EURO 2021, στην οποία υπογραμμίζει την ανάγκη για πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Στην ερώτηση υπενθυμίζει, επίσης, ότι «αφορμή για την επιστολή υπήρξε το γεγονός ότι στις φανέλες ποδοσφαίρου της χώρας αναγραφόταν η ποδοσφαιρική ομοσπονδία ως "Μακεδονία" FFM ("Football Federation of Macedonia") κατά παράβαση των κανονισμών των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών (FIFA UEFA, ΔΟΕ)» και ότι «σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το Σάββατο 12 Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων τόνισε: "Το FFM είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο κεντρικό μητρώο ως ένωση που δεν λαμβάνει κρατικά χρήματα. Η συμφωνία Πρεσπών καλύπτει ιδρύματα που λαμβάνουν κρατικά χρήματα. Και εφόσον η FFM δεν λαμβάνει κρατική επιχορήγηση, δεν έχει καμία υποχρέωση να προσαρμόσει το όνομά της σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών"».

Για τους λόγους ρωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη του συμβαλλόμενου μέρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση;». Επίσης «σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να τηρηθούν τα όποια συμπεφωνημένα;».