Τα 10 σημαντικότερα «σαν σήμερα»: Τσε Γκεβάρα, ένας επαναστάτης γεννιέται

Τα 10 σημαντικότερα «σαν σήμερα»: Τσε Γκεβάρα, ένας επαναστάτης γεννιέται
Η γέννηση του μεγάλου επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα.

Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ήταν Αργεντινός γιατρός, κομμουνιστής Μαρξιστής-Λενινιστής επαναστάτης, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών στην Κούβα και πολιτικός.

Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Το 1965, πιστός στη νίκη της επανάστασης στην Κούβα, έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στη Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και δολοφονήθηκε.

Όπως και ο Μάο Τσε Τούνγκ, ο Ερνέστο Γκεβάρα ανέπτυξε θεωρίες πάνω στη στρατηγική και την τακτική του μοντέρνου ανταρτοπολέμου και προσπάθησε να εφαρμόσει τις θεωρίες στην πράξη.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 11ης Ιουνίου...

1789: Ο πατήρ Ελάιτζα Κρέιγκ αποστάζει ουίσκι από καλαμπόκι. Θα ονομαστεί «Bourbon», επειδή ο ιερωμένος ζούσε στην κομητεία Μπέρμπον του Κεντάκι.

1864: Γεννήθηκε ο Αλόις Αλτσχάιμερ, Γερμανός νευρολόγος. Το όνομά του δόθηκε στην ασθένεια του εγκεφάλου που πλήττει κυρίως τα ηλικιωμένα άτομα.

1904: «Έφυγε» από τη ζωή ο Νικηφόρος Λύτρας, σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος.

1905: Άγρια σύρραξη σημειώνεται στον Άγιον Όρος, μεταξύ ελλήνων και ρώσων μοναχών, με 80 τραυματίες.

1928: Γεννήθηκε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, Αργεντίνος γιατρός και επαναστάτης.

1946: Γεννήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και πολιτικός.

1982: Τελειώνει ο Πόλεμος στα Φόκλαντς, με την παράδοση των δυνάμεων της Αργεντινής.

1991: Το ΚΚΕ αποχωρεί από τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου.

1995: Πέθανε ο Ρόρι Γκάλαχερ, Ιρλανδός συνθέτης, κιθαρίστας και τραγουδιστής της μπλουζ και ροκ μουσικής. Ο θάνατός του προήλθε από επιπλοκές, μετά από μεταμόσχευση ήπατος, λόγω των χρόνιων προβλημάτων του με το αλκοόλ.

2006: Αεροσκάφος Mirage 2000EG της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε στο Πτώο όρος, κοντά στο Γαλαξίδι, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος του, Παντελής Γκελής. Ο πιλότος δεν χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα, προσπαθώντας ώς την τελευταία στιγμή να σώσει το αεροσκάφος.