Το λιμάνι της Πρέβεζας γέμισε με… πράσινη γλίτσα (pics)

Το λιμάνι της Πρέβεζας γέμισε με… πράσινη γλίτσα (pics)
Ονομάζεται το φαινόμενο της παλίρροιας και οι ειδικοί εξηγούν αν έχει σχέση με τη γλίτσα που σκέπασε τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Ένα περίεργο φαινόμενο που μπορεί να εξελιχθεί και σε δύσοσμο δημιουργήθηκε στο λιμάνι της Πρέβεζας και στην περιοχή που αράζουν οι βάρκες. Έχει δημιουργηθεί μία πράσινη κρούστα, σαν γλίτσα, η οποία είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει και ζημιά στις μηχανές των σκαφών, αν μπλεχτεί στις προπέλες.

Ο Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος, Καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας, μίλησε στο prevezanews.gr, εξηγώντας: «Από το χρώμα τους δεν φαίνεται να είναι κάτι επικίνδυνο. Δεν μιλάμε για τοξικά φύκια.

1

Έχουμε γενικότερα, σε όλη την Ελλάδα, μια έξαρση φυκιών. Όχι μόνο στον Αμβρακικό. Ίσως οι συνθήκες που είχαμε την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού να ευνόησαν, αλλά ο Αμβρακικός λόγω της ιδιαιτερότητας του και τα επόμενα χρόνια με τις κλιματικές αλλαγές, περιμένουμε ότι θα έχει όλο και συχνότερα τέτοια φαινόμενα.

Σε ερώτηση για το εάν πρόκειται για το ίδιο φαινόμενο που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα στη θάλασσα του Μαρμαρά είπε πως, οι μηχανισμοί και οι οργανισμοί είναι διαφορετικοί «αλλά το αίτιο του φαινομένου είναι λίγο πολύ το ίδιο» .

2

«Έχουμε λιπάσματα θρεπτικά, έχουμε περιόδους που δεν έχουμε ανέμους έντονους και κυματισμούς, έχουμε αυτή την περίοδο τη θερμοκρασία στον κόλπο που αλλάζει ένα βαθμό την εβδομάδα, ίσως και παραπάνω.

3

Είναι η περίοδος της γρήγορης αύξησης της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα να έχουμε χρονιές που αυτές οι συνθήκες να είναι ιδανικές για την ανάπτυξή τους και δίνουν αυτό το αποτέλεσμα» πρόσθεσε ο Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο ως «πράσινες παλίρροιες» αλλά όπως είπε είναι εκρήξεις φυκιών και φυτοπλαγκτόν.

4