Γλίτσα έχει «σκεπάσει» τη θάλασσα του Μαρμαρά και βγαίνει στο Αιγαίο (pics)

Γλίτσα έχει «σκεπάσει» τη θάλασσα του Μαρμαρά και βγαίνει στο Αιγαίο (pics)
Οι επιστήμονες φοβούνται για επιδημιολογική βόμβα, με τη βλέννα να σχετίζεται με τη χολέρα και να επηρεάζει αρνητικά τη αλιεία, τον τουρισμό και την ιχθυοπανίδα.

«Βλέννα» έχει σκεπάσει τη θάλασσα του Μαρμαρά και οι επιδημιολόγοι στην Τουρκία κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα για ενδεχόμενη επιδημιολογική «βόμβα».

Η… γλίτσα που έχει σκεπάσει τη θάλασσα του Μαρμαρά, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες αγγίζει τα 15 μέτρα και σταδιακά οδεύει προς την έξοδο των Στενών προς το Αιγαίο Πέλαγος.

1

Πως έχει δημιουργηθεί αυτή η βλέννα; Από την υπερβολική αναπαραγωγή από μικροφύκια και φυτικό πλαγκτόν. Το ανησυχητικό όμως είναι πως υπάρχουν πιθανότητες να ξεσπάσουν μολυσματικές ασθένειες, όπως χολέρα!

Η Κωνσταντινούπολη μάλιστα ευνοεί την αναπαραγωγή βακτηρίων αφού συνδυάζει υπερβολική αναπαραγωγής μικροφυκιών και την αύξηση των θερμοκρασιών του θαλασσινού νερού.

2

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως τα “Dinoflagellates”, όπως λέγονται τα μικροφύκια που ζουν σε πολλές θαλάσσιες στον κόσμο έχουν συσχετιστεί με την εξάπλωση της χολέρας σε παρακείμενες περιοχές.

2

Η κατάσταση μάλιστα δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που στη θάλασσα του Μαρμαρά ρίχνουν βιομηχανικά, αστικά και οικιακά λύματα!

Η γλίτσα που έχει σκεπάσει τη θάλασσα του Μαρμαρά και κολλάει στο ανθρώπινο σώμα και αφαιρείται δύσκολα, επηρεάζει σημαντικά τόσο στην αλιεία όσο φυσικά και στον τουρισμό, ενώ καταστρέφει και την ιχθυοπανίδα.

4