Σπίτια αξίας 13 λεπτών του ευρώ σε πόλη της Κροατίας

Σπίτια αξίας 13 λεπτών του ευρώ σε πόλη της Κροατίας
Την ευκαιρία να αποκτήσουν σπίτι με μόλις 13 λεπτά του ευρώ δίνει μια πόλη της Κροατίας.

Το Λεγκράντ της Βόρειας Κροατίας, ερήμωσε όταν ένα σημαντικό μέρος των κατοίκων της αποφάσισε να μετακινηθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα. Έτσι οι αρχές της πόλης προχώρησε σε μια κίνηση για να προσελκύσει όσο το δυνατό περισσότερους κατοίκους.

Άρχισε να πουλάει τα εγκαταλελειμμένα σπίτια της έναντι μίας κούνα (13 λεπτά του ευρώ). Το Λεγκράντ, που κάποτε ήταν το δεύτερο πολυπληθέστερο κέντρο σε κροατικό έδαφος, υπέστη σταθερή συρρίκνωση από τότε που διαλύθηκε η αυστροουγγρική αυτοκρατορία πριν από έναν αιώνα.

«Γίναμε μια συνοριακή πόλη με λίγες συγκοινωνιακές συνδέσεις με άλλα μέρη. Έκτοτε, ο πληθυσμός σταδιακά μειώνεται», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ιβάν Σαμπόλιτς.

Περιτριγυρισμένη από πράσινες εκτάσεις και δάση, η πόλη είναι κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία και έχει περίπου 2.250 κατοίκους, μισούς από όσους είχε πριν από 70 χρόνια.

Για την πρώτη της προσπάθεια, η πόλη διαφήμισε 19 άδεια σπίτια και εγκαταλελειμμένα εργοτάξια στην τιμή του 1 κούνα (0,13 ευρώ) έκαστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο δήμαρχος. Έως τώρα, έχουν πουληθεί 17 ιδιοκτησίες. Παρόλα αυτά δεν είναι όλα τα προ πώληση σπίτια στην ίδια κατάσταση. Κάποια είναι μισογκρεμισμένα, χωρίς πόρτες και παράθυρα, με την μούχλα να έχει καλύψει τους τοίχους.

Στις βασικές προϋποθέσεις για τους μεμονωμένους αγοραστές ή τα ζευγάρια που θέλουν να εγκατασταθούν στο Λεγκράντ είναι ότι πρέπει να είναι οικονομικά φερέγγυοι και μικρότεροι των 40 ετών, ενώ πρέπει επίσης να δεσμευθούν ότι θα μείνουν εκεί για τουλάχιστον 15 χρόνια.

Ο Σαμπόλιτς δήλωσε ότι η προσφορά προσέλκυσε ενδιαφέρον από το εξωτερικό. «Ύστερα από μερικές αναφορές σε μέσα ενημέρωσης για την ενέργειά μας, δεχθήκαμε ερωτήματα για σπίτια από πολύ μακρινά μέρη όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία, η Αργεντινή ή η Κολομβία».