Τι είναι η «Ψυχρή Λίμνη» που έρχεται τις επόμενες μέρες (χάρτης & vid)

Τι είναι η «Ψυχρή Λίμνη» που έρχεται τις επόμενες μέρες (χάρτης & vid)
Χαλάει ο καιρός αυτή την εβδομάδα, με βροχές, καταιγίδες μέχρι και χαλάζι.

Με ζέστη ξεκίνησε η σημερινή (7/6) ημέρα και με ανεβασμένες θερμοκρασίες, όμως θα τα χαλάσει ο καιρός από το μεσημέρι και όλη την εβδομάδα φαίνεται ότι θα έχουμε έντονη αστάθεια.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη, η νέα εβδομάδα θα ξεκινήσει με έντονη αστάθεια η οποία θα φέρει έντονες βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές και με έμφαση τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας.

«Προς τα μέσα της εβδομάδας αυτή η ροή ψυχρού αέρα θα σχηματίσει μια «ψυχρή λίμνη» όπως λέμε στην Μετεωρολογία πάνω από τη χώρα μας», αναφέρει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος.

Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται κυρίως τα απογεύματα. Υπεύθυνα είναι τα νεφικά συστήματα που θα προσεγγίσουν τη χώρα μας από την περιοχή της Ιταλίας και των βόρειων – βορειοδυτικών Βαλκανίων. Πρόκειται για ψυχρές αέριες μάζες στα ανώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας. Το απόγευμα έχουμε τις μεγαλύτερες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ της ανώτερης ατμόσφαιρας και της θερμοκρασίας του εδάφους με αποτελέσματα να υπάρχει έντονη καιρική αστάθεια

Η ανάρτησή του

«Με έντονη αστάθεια φαίνεται πως θα κυλήσει η νέα εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε στη χώρα μας εξέλιξη η οποία θα φέρει έντονες βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές και με έμφαση τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας.

Όπως μπορούμε να δούμε στον πρώτο μας χάρτη ατμοσφαιρικό βουνό αναμένεται να υψωθεί στη δυτική και κεντρική Ευρώπη οδηγώντας τον ψυχρό ατμοσφαιρικό αέρα από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη να κινηθεί προς τη χώρα μας. Έτσι λοιπόν προς τα μέσα της εβδομάδας αυτή η ροή ψυχρού αέρα θα σχηματίσει μια ψυχρή λίμνη όπως λέμε στην Μετεωρολογία πάνω από τη χώρα μας. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι για αρκετές ημέρες η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα εγκλωβίσει αυτόν τον ψυχρό αέρα στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα πάνω από τη χώρα μας και σε συνδυασμό με την έντονη θερμοκρασιακή διαφορά κάτω χαμηλά με τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα προκαλέσουν έντονη αστάθεια και άρα ισχυρές καταιγίδες με χαλάζι και ισχυρούς κεραυνούς.

ΠΩΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΟΥΝ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Στον δεύτερο χάρτη μας μπορούμε να παρακολουθήσουμε με τις μπλε αποχρώσεις την μετατόπιση των βροχών και καταιγίδων από την Ιταλία και τα βορειοδυτικά Βαλκάνια προς τη χώρα μας ενώ στον τρίτο μας χάρτη μπορούμε να δούμε την εξέλιξη των φαινόμενων μέρα με τη μέρα. Όσο πιο σκούρα τα χρώματα τόσο πιο έντονα τα φαινόμενα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φαινόμενα αυτά εξελίσσονται πάνω από ηπειρωτικές εκτάσεις κατά την διάρκεια της ημέρας και κυρίως μεσημέρι και απόγευμα όπου κορυφώνεται και η θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολίας ενώ τη νύχτα και νωρίς το πρωί μετατοπίζονται προς θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και αυτό οφείλεται στο ότι την ημέρα η ξηρά είναι πιο ζεστή ενώ το βράδυ η θάλασσα έχει μεγαλύτερη θερμότητα και αυτό οφείλεται στην διαφορετική θερμοχωρητικότητα που εμφανίζουν ξηρά και θάλασσα όπου η θάλασσα θερμαίνεται με πιο αργό ρυθμό έναντι της ξηράς και βέβαια αντίστοιχα χάνει πιο αργά την θερμότητα που έχει αποκτήσει.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ

Η ισχυρή αστάθεια που θα επικρατήσει στην ατμόσφαιρα θα οδηγήσει στην εκδήλωση ισχυρών κεραυνών. Επειδή βρισκόμαστε σε μία εποχή που δραστηριοποιούμαστε έντονα σε ανοιχτούς χώρους, θα πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή και να απομακρυνόμαστε από τη θάλασσα και γενικότερα ανοιχτούς – ψηλούς χώρους.

ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα έντονα φαινόμενα που αναλύσαμε παραπάνω είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν και τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μας με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται. Η κατάλληλη προετοιμασία θα αποτρέψει ενδεχόμενες δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν από αυτή την εξέλιξη.
Καλή εβδομάδα φίλες και φίλοι μου με χαμόγελο!
».