Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου

Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου
Την 6η Ιουνίου το 1933 γίνεται νέα απόπειρα δολοφονίας κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου, σε μια Ελλάδα που είναι χωρισμένη σε «Βενιζελικούς» και «Βασιλικούς».

Το βράδυ της 6ης Ιουνίου το 1933, ο Ελευθέριος Βενιζέλος μαζί με τη σύζυγό του Έλενα, έφευγαν από το σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα, όταν μετά από λίγο ένα αυτοκίνητο έκλεισε τον δρόμο στο αμάξι ασφαλείας του και ξεκίνησε να πυροβολεί, ενώ στη συνέχεια απανωτοί πυροβολισμοί έπεσα και στο αυτοκίνητο του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αφού έριξε τη γυναίκα του κάτω στο δάπεδο του αυτοκινήτου, έφυγαν με όση ταχύτητα μπορούσαν ωστόσο το κυνηγητό και οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν για μισή ώρα ακόμα.

Όταν κατάφεραν να ξεφύγουν στο ύψος του Γηροκομείου, κατευθύνθηκαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» για τις πρώτες βοήθειες.

Σε σημαντικά γεγονότα της 6ης Ιουνίου είχαμε:

1762: Επταετής Πόλεμος: Οι βρετανικές δυνάμεις αρχίζουν την πολιορκία της Αβάνας στην Κούβα και καταλαμβάνουν προσωρινά την πόλη.

1808: Ο αδελφός του Ναπολέοντα, Ιωσήφ Βοναπάρτης, γίνεται βασιλιάς της Ισπανίας.

1822: Ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί την οθωμανική ναυαρχίδα στη Χίο, παίρνοντας εκδίκηση για τη Σφαγή της Χίου. Σκοτώνονται 2.000 Οθωμανοί ναυτικοί και αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων και ο ναύαρχος Καρά Αλής.

1931: Γεννήθηκε η Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά

1933: Νέα δολοφονική απόπειρα σημειώνεται κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου, αυτή τη φορά στην Αθήνα, την ώρα που βρίσκεται μαζί με τη σύζυγό του Έλενα στο αυτοκίνητο.

1944: Οι Σύμμαχοι αποβιβάζονται στη Νορμανδία και αρχίζει η μεγάλη επίθεση, που θα κρίνει κατά πολύ τον τελικό νικητή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1972: Στη Ροδεσία, υπόγεια έκρηξη προκαλεί το θάνατο 422 ανθρακωρύχων.

1981: 800 είναι οι νεκροί στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα του κόσμου, στο Μπιχάρ της Ινδίας.

1984: O ρώσος μαθηματικός Αλεξέι Παζίτνοφ παρουσιάζει το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι - παζλ «Tetris». Η ονομασία του προέρχεται από το ελληνικό αριθμητικό πρόθημα «τέτρα-» και τη λέξη «τένις».

1994: Κινέζικο αεροσκάφος Τουπόλεφ συντρίβεται λίγα λεπτά μετά την απογείωση του, κοντά στην πόλη Σιάν, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 146 επιβάτες και το 14μελές πλήρωμα.