Χρυσοχοΐδης: «Με Γλυκά Νερά και μπράβους δεν αυξάνεται η εγκληματικότητα»

Χρυσοχοΐδης: «Με Γλυκά Νερά και μπράβους δεν αυξάνεται η εγκληματικότητα»
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε την δική του εκδοχή για το αν έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα.

Αν και το τελευταίο διάστημα η εκτελέσεις και οι θάνατοι από εγκληματικές ενέργειες, τείνουν να εξελιχθούν σε καθημερινό φαινόμενο, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει διαφορετική άποψη.

Μιλώντας λοιπόν στην Βουλή την Παρασκευή, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε πως η εγκληματικότητα όχι απλά δεν έχει αυξηθεί, αλλά έχει μειωθεί κιόλας.

«Αύξηση εγκληματικότητας δεν υπάρχει! Το ξαναλέω! Άκουσα τον κ. Βούτση που είπε για τον covid αλλά παρόλα αυτά έχουμε μειωμένα στοιχεία εγκληματικότητας, ανθρωποκτονίες κλοπές! Καταθέτω τα στοιχεία στη Βουλή! Στο πεντάμηνο του 21’ σε σχέση με 20’ υπάρχει μείωση 10-40%. Η βαρβαρότητα Γλυκά Νερά και ο κύκλος αίματος των μπράβων! Σπάνιο και ανήκουστο για τα ήθη μας! στραγγάλισαν μάνα μπροστά μωρό της μας που μας εξοργίζει αλλά είναι μοναδικό φαινόμενο όσο και να φοβίζει! Τους δράστες τους αναζητά η αστυνομία! Το έγκλημα λοιπόν ενώ είναι πηγή σε αίσθημα ανησυχίας δεν μεταφράζεται σε αύξηση εγκληματικότητας. Οι μπράβοι περιοδικά λύνουν τις διαφορές τους! Το 18 είχαμε 7 αλληλοεκτελέσεις μπράβων! Να σταματήσουμε τη κλιμάκωση που είναι επικίνδυνη! Είναι ξεκαθάρισμα! Με τα Γλυκά Νερά και τους μπράβους δεν ανεβαίνει η εγκληματικότητα αλλά η εγκληματοφοβία και το αίσθημα ανασφάλειας! Δεν το υποτιμώ αλλά είναι άλλο πράγμα! Υπάρχει σύγχυση εγκληματοφοβίας και εγκληματικότητας! Η εγκληματικότητα μειώνεται δεν αυξάνεται!

Η εγκληματικότητα μειώνεται από 10% ως 40%. Αυξάνεται μόνο σε παραχαράξεις και πλαστά χαρτονομίσματα. Αυτή είναι η κατάσταση. Το πιο επικίνδυνο είναι το οργανωμένο έγκλημα! Δεν είναι συμμορίες μπράβων, παίρνει τα χαρακτηριστικά οργάνωσης με σχεδιασμό και χρήμα. Είναι διεθνές πρόβλημα που ασχολείται ο ΟΗΕ η ΕΕ και η Europol! Μη κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε τι εννοώ για θεσμούς τι κίνδυνοι υπάρχουν! Κυβερνούσατε 5 χρόνια και δεν ξέρω τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια! Δεν έχω δει να κάνετε κάτι! Δεν κάνατε τίποτα για την αστυνομία δεν πήρατε ούτε ένα αυτοκίνητο! Δεν αγοράσατε ούτε ένα γιλέκο και υπήρχαν 16.000 ληγμένα! Μη παριστάνετε τους ανήξερους. Για να μη φτάσουμε να επηρεάζουν τους θεσμούς αυτά τα φαινόμενα πρέπει να πάρουμε μέτρα. Γι’ αυτό πήγα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου! Χρειάζεται εκσυγχρονισμός υπηρεσιών και συνεργασία στο κράτος. Η αστυνομία έχει αναδιοργανώσει τα σχέδιά της. Δεν κοιτάμε ως θεατές τις δολοφονίες ανασυντάσσουμε δυνάμεις με έρευνες συλλήψεις και προσαγωγές».

Στο περιθώριο της επερώτησης που του έγινε από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Υπουργός είπε: «Αυτή η συζήτηση για ασφάλεια και προστασίας πολιτών χωρίς αστερίσκους είναι βήμα μπροστά για δημοκρατία! Πριν 2-3 χρόνια δεν ήταν κοινός τόπος! Είναι κατάκτηση ότι το κοινοβούλιο ομονοεί για την ανάγκη της ασφάλειας! Ανησυχεί λοιπόν μέρος της αίθουσας αυτής για την άνοδο της εγκληματικότητας, επίσης υπάρχει σύγχυση, συνδέεται το αίσθημα ανασφάλειας με τη φερόμενη άνοδο εγκληματικότητας».

Τέλος απαντώντας στον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ πως η αστυνομία αφιερώνει πολύ χρόνο στις συγκεντρώσεις, είπε: «Στις 100 εργατοώρες της αστυνομίας με 700 συναθροίσεις, μόνο οι 4,6 αφιερώνονται σε αυτές. Οι 67,4 ώρες αφιερώνονται στην αστυνόμευση και το έγκλημα», εξήγησε σημειώνοντας πως ο πολιτικός ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ πως η αστυνομία αφιερώνει πολύ χρόνο στις συγκεντρώσεις δεν μπορεί να τεκμηριωθεί».