Αποζημίωση-μαμούθ διεκδικούν γονείς από το TikTok ισχυριζόμενοι πως θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά

Αποζημίωση-μαμούθ διεκδικούν γονείς από το TikTok ισχυριζόμενοι πως θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά
Αποζημίωση ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ διεκδικούν γονείς από το TikTok για την ασφάλεια των χρηστών-παιδιών τους και τις επικίνδυνες προκλήσεις που προβάλλονται μέσα από την πλατφόρμα και έχουν επιφέρει ακόμα και θάνατο.

Τη νομική οδό ακολουθούν γονείς στην Ολλανδία κατά της δημοφιλούς εφαρμογής TikTok, αξιώνοντας μάλιστα αποζημίωση ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο λόγος είναι πως υποστηρίζουν ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των παιδιών τους, τα οποία θέτει σε κίνδυνο.

Μάλιστα, το Ίδρυμα Έρευνας Πληροφοριών Αγοράς (SOMI), το οποίο εκπροσωπεί περισσότερους από 64.000 γονείς τόσο από την Ολλανδία όσο και από την υπόλοιπη Ευρώπη καταγγέλλει πως η κινέζικη εταιρεία ByteDance παραβιάζει τη νομοθεσία της E.E.

Ο δικηγόρος της SOMI, Ντ. Λίντερς εξηγεί πως το μέσο κοινωνικής δικτύωσης συλλέγει περισσότερα δεδομένα από αυτά που είναι απαραίτητα: «Δεν είναι σαφές πώς τα χρησιμοποιεί. Επίσης, δεν ζητούν σωστά την άδεια», συμπληρώνοντας μάλιστα πως «οι νέοι κάτω των 16 ετών μπορούν πολύ εύκολα να δημιουργήσουν ένα προφίλ χωρίς άδεια από τους γονείς τους».

Σύμφωνα με το Ίδρυμα, παιδιά πέθαναν ύστερα από επικίνδυνες προκλήσεις μέσω της πλατφόρμας, όπως το Blackout Challenge, που φέρεται να προκαλεί τους χρήστες να πνίξει ο ένας τον άλλον μέχρι να λιποθυμήσουν.

«Αυτά τα επικίνδυνα παιχνίδια ή οι προκλήσεις μπορούν να βλάψουν ψυχολογικά ή σωματικά τα παιδιά« λέει ο Λίντερς.

Το TikΤok υποστηρίζει από την πλευρά του πως εργάζεται σκληρά για την προστασία των χρηστών.