TOP-5: Γκολ σε τελικούς Μουντιάλ

TOP-5: Γκολ σε τελικούς Μουντιάλ

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε από τα πιο εντυπωσιακά τέρματα, που έχουν σημειωθεί σε τελικούς Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Πελέ (1958)
Ο τελικός των ρεκόρ. Ένα από αυτά ήταν του Πελέ, ως ο νεαρότερος σκόρερ όλων των εποχών σε τελικό (17 ετών και 249 ημερών). Ο Βραζιλιάνος οδήγησε τη «σελεσάο» στο πρώτο τρόπαιο της ιστορίας της, σημειώνοντας δύο τέρματα στο νικηφόρο 5-2 επί της Σουηδίας. Στο πρώτο έδειξε την τεράστια κλάση του, αφού έγινε αποδέκτης της μπάλας μέσα στην αντίπαλη περιοχή, την πέρασε πάνω από το Σουηδό αμυντικό και πριν σκάσει στο έδαφος, με βολέ, την έστειλε στα δίχτυα.

Κάρλος Αλμπέρτο (1970)
Ίσως το κορυφαίο γκολ όλων των εποχών σε τελικούς Μουντιάλ. Η Βραζιλία διέλυσε με 4-1 την Ιταλία και στο τελευταίο τέρμα χόρεψε... σάμπα την άμυνα της «σκουάντρα ατζούρα». Μπορεί όλοι να θυμούνται την ασίστ του Πελέ (χωρίς να βλέπει) στον Κάρλος Αλμπέρτο, όμως η φάση είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα. Ξεκινώντας από το κέντρο της άμυνας, τον Κλοντοάλντο να περνά τέσσερις Ιταλούς στο χώρο του κέντρου και τους παίκτες της Βραζιλίας να αλλάζουν πολλές πάσες μεταξύ τους, η «σελεσάο» έφτασε σε θέση βολής και με τον αρχηγό της ομάδας διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

Μάριο Κέμπες (1978)
Ο άνθρωπος που χάρισε στην Αργεντινή το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία της. Ο Κέμπες είχε σημειώσει το γκολ της ομάδας του στην κανονική διάρκεια του τελικού, απέναντι στην Ολλανδία, όμως αυτό που πέτυχε στην παράταση έμεινε στην ιστορία. Πήρε την μπάλα έξω από τη μεγάλη περιοχή των «οράνιε», πέρασε δύο αμυντικούς, όμως το πλασέ του το απέκρουσε ο Ολλανδός τερματοφύλακας. Η τύχη, όμως, ήταν με το μέρος του, αφού η μπάλα δεν απομακρύνθηκε και από κοντά την έστειλε στα δίχτυα. Με αυτό τον τρόπο έδωσε εκ νέου προβάδισμα στην «αλμπισελέστε», πριν το τελικό 3-1.

Ρονάλντο (2002)
Το «φαινόμενο» πήρε τη ρεβάνς για την απώλεια του Μουντιάλ του 1998 και τέσσερα χρόνια μετά οδήγησε σχεδόν μόνος του τη «σελεσάο» στην κορυφή του κόσμου. Στον τελικό απέναντι στη Γερμανία σημείωσε και τα δύο γκολ της αναμέτρησης, με τη Βραζιλία στο δεύτερο τέρμα να χορεύει... σάμπα. Ο Κλέμπερσον έκανε την επέλαση και πάσαρε στον Ριβάλντο, ο οποίος βλέποντας ότι πίσω του ήταν ο Ρονάλντο άφησε την μπάλα να περάσει κάτω από τα πόδια του. Ο τελευταίος έκανε το κοντρόλ και με άψογο πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

Αντρές Ινιέστα (2010)
Το γκολ που έδωσε στην Ισπανία το τρόπαιο στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής ήταν σήμα κατατεθέν του τρόπου παιχνιδιού. Με πολλές πάσες, που ξεκίνησαν από τον Πουγιόλ, στη δική της μεγάλη περιοχή. Το «τίκι-τάκα» άνοιξε την άμυνα της Ολλανδίας, με τον Αντρές Ινιέστα να σκοράρει με δυνατό σουτ στο 116’ και να χαρίζει στους «φούριας ρόχας» το κύπελλο.

 

Τελευταία Νέα