TOP-10: Οι σπεσιαλίστες των φάουλ

TOP-10: Οι σπεσιαλίστες των φάουλ

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος καταγράφει μια λίστα δέκα ποδοσφαιριστών, που έμειναν στην ιστορία για την ικανότητά τους να στέλνουν την μπάλα στα δίχτυα με εκτελέσεις φάουλ.

Ζίκο
Ο «λευκός Πελέ» της εθνικής Βραζιλίας μπορεί να μην είχε τις ικανότητες του... κανονικού Πελέ, όμως ήταν πραγματικός σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις φάουλ. Τόσο με τους συλλόγους που αγωνίστηκε, όσο και με την εθνική Βραζιλίας, ο Ζίκο σημείωσε συνολικά 62 γκολ από στημένες φάσεις. Αυτό που έχει μείνει στο μυαλό όλων είναι το φάουλ με τη «σελεσάο» κόντρα στην Σκωτία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982.

Ροζέριο Σένι
Είναι ο τερματοφύλακας με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο Βραζιλιάνος όχι μόνο υπερασπιζόταν με επιτυχία την εστία της Σάντος για πάνω από δύο δεκαετίες, αλλά «πυροβολούσε» και τα αντίπαλα δίχτυα. Συνολικά στην καριέρα του πέτυχε 132 τέρματα και σχεδόν τα μισά προήλθαν από απευθείας εκτέλεση φάουλ. Συγκεκριμένα, ο Σένι σημείωσε 62 γκολ με φάουλ, αποτελώντας πονοκέφαλο για κάθε... συνάδελφό του.

Ρόναλντ Κούμαν
Είναι ο αμυντικός που έχει σημειώσει τα περισσότερα τέρματα από οποιονδήποτε άλλο ποδοσφαιριστή στη θέση του. Από τα 253 συνολικά γκολ που πέτυχε στην καριέρα του, τα περισσότερα ήρθαν από εκτελέσεις πέναλτι και φάουλ. Ο Ολλανδός είχε ένα πολύ δυνατό δεξί σουτ και με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα σκόραρε 26 φορές με φάουλ. Το πιο σημαντικό ήταν αυτό στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών, το 1992, που χάρισε στους «μπλαουγκράνα» το τρόπαιο.

Σίνισα Μιχάιλοβιτς
Ένας ακόμη αμυντικός που σημείωσε πολλά γκολ στην καριέρα του και συγκεκριμένα πάνω από εκατό. Ο Σέρβος μπακ είχε φαρμακερό αριστερό πόδι και ειδικευόταν στις στημένες φάσεις. Σε συνδυασμό με το γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος στην καριέρα του το πέρασε στην Ιταλία, ο Μιχάιλοβιτς σημείωσε συνολικά 28 γκολ με χτύπημα φάουλ στη Serie A και είναι στην κορυφή της σχετικής λίστας.

Ρομπέρτο Κάρλος
Ένα από τα κορυφαία αριστερά μπακ στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, που είχε ένα αριστερό πόδι «φαρμάκι». Το σουτ του είχε μετρηθεί μέχρι 169 χλμ/ώρα και οι εκτελέσεις φάουλ αποτελούσαν τη σπεσιαλιτέ του στο σκοράρισμα. Το πιο χαρακτηριστικό γκολ-φάουλ του Ρομπέρτο Κάρλος ήταν αυτό με τη Βραζιλία απέναντι στη Γαλλία, τον Ιούνιο του 1997, όταν η μπάλα πήρε απίστευτα φάλτσα, νοητά έφυγε εκτός των ορίων της εστίας και τελικά κατέληξε στα δίχτυα.

Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ
Ο δεύτερος κορυφαίος τερματοφύλακας σκόρερ, πίσω μόνο από τον Ροζέριο Σένι. Ο Παραγουανός γκολκίπερ σημείωσε συνολικά 62 γκολ στην καριέρα του και τα περισσότερα προήλθαν από εκτελέσεις πέναλτι και φάουλ. Είναι ο πρώτος πορτιέρο που έκανε χατ τρικ, ενώ από τα δεκάδες τέρματα με εκτέλεση φάουλ, αυτό που ξεχωρίζει είναι σε ένα ματς ανάμεσα στη Βελέζ και τη Ρίβερ, στο οποίο ο Τσιλαβέρτ σκόραρε πίσω από τη σέντρα.

Ροναλντίνιο
Ο «μάγος» της μπάλας που άφηνε τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό, με όσα έκανε εντός αγωνιστικού χώρου. Μπορεί μακριά από τα γήπεδα να έχει πάρει το λάθος δρόμο και τώρα να είναι στη φυλακή, όμως πάνω στο χορτάρι τα έκανε όλα τέλεια. Μπορούσε να τρυπήσει τις αντίπαλες άμυνες και να πετύχει γκολ με κάθε τρόπο. Ένας από αυτούς ήταν οι εκτελέσεις φάουλ, σκοράροντας συνολικά 66 φορές στην καριέρα του. Αξέχαστο το γκολ-φάουλ με τη Βραζιλία επί της Αγγλίας, στο Μουντιάλ του 2002.

Ντέιβιντ Μπέκαμ
Η μπάλα πήγαινε «συστημένη» στον προορισμό της σε κάθε στημένη φάση από τον Άγγλο μέσο. Το δεξί του πόδι ήταν «μαγικό», με τον ίδιο να έχει σημειώσει 65 τέρματα στην καριέρα του με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Το πιο σημαντικό γκολ με αυτόν τον τρόπο ήρθε απέναντι στην εθνική μας ομάδα, τον Οκτώβριο του 2001, στέλνοντας την Αγγλία στο Μουντιάλ του 2002.

Ζουνίνιο Περναμπουκάνο
Σύμφωνα με τους αριθμούς, είναι ο κορυφαίος εκτελεστής όλων των εποχών. Ο Βραζιλιάνος άσος, που έκανε σπουδαία καριέρα στη Λυών, σημείωσε συνολικά 77 τέρματα με απευθείας εκτέλεση φάουλ, τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον στην ιστορία. Μπορούσε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, είτε από μέση, είτε από μακρινή απόσταση.

Αντρέα Πίρλο
Ο «μαέστρος» του ιταλικού ποδοσφαίρου, με το δεξί πόδι που... μιλούσε στην μπάλα. Η ακρίβεια σε κάθε μεταβίβασή του τον μετέθεσε στη θέση του αμυντικού μέσου, προκειμένου να οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας του, με τον ίδιο να έχει ιδιαίτερη έφεση στις εκτελέσεις φάουλ. Με απευθείας χτυπήματα έστειλε ουκ ολίγες φορές την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, ενώ βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας στην ιστορία της Serie A, μαζί με τον Μιχάιλοβιτς, με 28 γκολ από φάουλ.

Υ.Γ. Μαραντόνα, Πελέ, Μέσι και Κριστιάνο δε βρίσκονται στη λίστα, όχι γιατί δεν ήταν ή είναι σπεσιαλίστες στα φάουλ, αλλά γιατί το όσα έκαναν και κάνουν στον αγωνιστικό χώρο δεν περιορίζονται στις στημένες φάσεις.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα