TOP-5: Στιγμές που σημάδεψαν το ντέρμπι του Μάντσεστερ

TOP-5: Στιγμές που σημάδεψαν το ντέρμπι του Μάντσεστερ

bet365

Γιουνάιτεντ και Σίτι διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο Ολντ Τράφορντ και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε γεγονότα, που έχουν μείνει στην ιστορία από τις αναμετρήσεις των δύο ομάδων.

Γκολ Λόου και υποβιβασμός Γιουνάιτεντ
Για έντεκα συνεχόμενα χρόνια ήταν κάτοικος Ολντ Τράφορντ, όμως το 1973 άλλαξε γειτονιά στο Μάντσεστερ, με τη μοίρα να παίζει περίεργο παιχνίδι στον Σκωτσέζο επιθετικό. Η πρώτη του επίσκεψη στο παλιό του γήπεδο, ως παίκτης της Σίτι πλέον, ήταν στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν 1973-74. Η Γιουνάιτεντ ήθελε μόνο νίκη για να ελπίζει σε αποφυγή του υποβιβασμού, όμως ο Λόου ήταν αυτός που της έριξε τη «μαχαιριά». Σκόραρε εναντίον της πρώην ομάδας του, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα, με τον ίδιο να μην πανηγυρίζει το γκολ του. Το παιχνίδι δεν τελείωσε ποτέ, λόγω εισβολής των φίλων των γηπεδούχων στον αγωνιστικό χώρο. Η Γιουνάιτεντ υποβιβάστηκε, όχι λόγω του Λόου τελικά, αφού δεν ήρθαν ούτε οι υπόλοιποι συνδυασμοί αποτελεσμάτων που αναζητούσε.

«Δολοφονικό» τάκλιν Κιν σε Χάαλαντ
Η μεταξύ τους κόντρα είχε ξεκινήσει από το 1997, όταν ο Νορβηγός αμυντικός είχε κατηγορήσει τον Ιρλανδό μέσο για θέατρο, σε αγώνα της Λιντς με τη Γιουνάιτεντ, ωστόσο ο Κιν είχε όντως τραυματιστεί και έχασε όλη την υπόλοιπη σεζόν. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν ξεχάστηκε, με τον Χάαλαντ (είναι πατέρας του σημερινού άσου της Ντόρτμουντ Έρλινγκ Χάαλαντ) να παίρνει μεταγραφή για τη Σίτι και στις 21 Απριλίου του 2001 να επισκέπτεται το Ολντ Τράφορντ για το ντέρμπι της πόλης. Σε μία μονομαχία τους, ο αρχηγός της Γιουνάιτεντ έκανε μια «δολοφονική» προβολή, διαλύοντας κυριολεκτικά το γόνατο του αντιπάλου του. Η απευθείας κόκκινη κάρτα ουδόλως απασχόλησε τον Κιν, ο οποίος δεν έδειξε ποτέ μετανιωμένος για την πράξη του. Από την άλλη, αυτό το μαρκάρισμα ουσιαστικά έκοψε το ποδόσφαιρο στον Χάαλαντ.

«Ψαλιδάκι» Ρούνεϊ
Σίγουρα πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή στιγμή στην ιστορία των ντέρμπι των δύο ομάδων. Στις 12 Φεβρουαρίου 2011, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποδέχθηκε τη συμπολίτισσα Σίτι, με τους γηπεδούχους να επικρατούν με 2-1. Το γκολ που διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα, όμως, έμεινε στην ιστορία. Έπειτα από τη σέντρα του Νάνι, ο Γουέιν Ρούνεϊ έπιασε ένα ανάποδο ψαλίδι από το ύψος του πέναλτι, στέλνοντας την μπάλα στο αριστερό παραθυράκι του Χαρτ. Ο ίδιος δήλωσε πως ήταν το εντυπωσιακότερο γκολ στην καριέρα του, ενώ ο Φέργκιουσον πως ήταν ό,τι καλύτερο είχαν δει ποτέ τα μάτια του. Άλλωστε, το συγκεκριμένο τέρμα ψηφίστηκε ως το καλύτερο στα είκοσι χρόνια της Πρέμιερ Λιγκ.

Πανηγυρισμός Μπαλοτέλι
Την αμέσως επόμενη σεζόν, μετά το ψαλιδάκι του Ρούνεϊ, πάλι έγινε στο Ολντ Τράφορντ κάτι που... μνημονεύεται. Στις 23 Οκτωβρίου 2011, η Σίτι έπαιρνε τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της μέσα στην έδρα της αντιπάλου της, με σκορ 1-6, όμως ο Μάριο Μπαλοτέλι επισκίασε ακόμα και το εντυπωσιακό σκορ. Πως; Με τον τρόπο που πανηγύρισε το πρώτο γκολ του. Σήκωσε τη φανέλα του, αφήνοντας να φανεί το μήνυμα που έγραφε η μπλούζα από μέσα. “Why always me?” (Γιατί πάντα εμένα;) ήταν το μήνυμα που έστελνε ο Ιταλός φορ προς τον αγγλικό τύπο. Τι είχε συμβεί; Μία μέρα πριν τον αγώνα ο «τρελό-Μάριο» είχε βάλει... φωτιά στο σπίτι του μαζί με τους φίλους του και δυσανασχέτησε από το γεγονός πως το συγκεκριμένο γεγονός έγινε γνωστό.

Φιλί Νέβιλ-Σκόουλς
Στις 17 Απριλίου του 2010, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέδρασε με τη νίκη από την έδρα της συμπολίτισσας Σίτι με 1-0, χάρις σε ένα τέρμα του Πολ Σκόουλς στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων. Το ματς αυτό ήταν για την 35η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ και με αυτό το τρίποντο οι «κόκκινοι διάβολοι» παρέμεναν σε τροχιά τίτλου. Ήταν τέτοια η χαρά των φιλοξενούμενων, που μετά το σφύριγμα της λήξης άρχισαν να αγκαλιάζονται και σε μία έκρηξη... αγάπης ο Γκάρι Νέβιλ άρπαξε από το κεφάλι το σκόρερ Πολ Σκόουλς και του έδωσε ένα φιλί στο στόμα!

 

Τελευταία Νέα