Πέντε τρόποι για να νικήσεις τη Μπαρτσελόνα

Gazzetta team
Πέντε τρόποι για να νικήσεις τη Μπαρτσελόνα

bet365

Οι Καταλανοί δείχνουν ασταμάτητοι τελευταία και ο Kiyan Sobhani προτείνει πέντε μεθόδους που θα μπορούσαν να περιορίσουν την παρέα του Μέσι.

Η αναμορφομένη υπό τον Λουίς Ενρίκε Μπαρτσελόνα συνέτριξε τη Ρεάλ Μαδρίτης το προηγούμενο Σάββατο, συνεχίζοντας τις περιοδικές μεγάλες νίκες στα clasico: 5-0, 2-6, 5-0, 4-0. Χτύπησε την ομάδα της Μαδρίτης επικρατώντας σε όλους του τομείς του αγώνα. Από το υψηλό σκοράρισμα μέχρι τις πάσες σαν σε προπόνηση στο... κατεκτημένο Μπερναμπέου. Οι συζητήσεις για το πως μπορεί κανείς να σταματήσει αυτή τη Μπαρτσελόνα επέστρεψαν.

Η Μπάρτσα του Λουίς Ενρίκε διαφέρει από αυτή του Γκουαρδιόλα στο ότι πλέον είναι πιο ευθύς, αν και διατηρεί την έμφαση στην κατοχή για να κουράσει και να κάμψει τον αντίπαλο. Η ομάδα του Γκουαρδιόλα καθοριζόταν από τους Τσάβι, Ινιέστα και Μπούσκετς, το σύμβολο σε αυτή του Ενρίκε είναι η μπροστινή τριπλέτα των Νεϊμάρ, Λιονέλ Μέσι και Λουίς Σουάρες, που έχουν εξελιχθεί σε μία από τις καλύτερες επιθετικές τριπλέτες όλων των εποχών.

Οι επιθέσεις του Ενρίκε είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστούν όσο αυτές του Γκουαρδιόλα και αυτό αποτελεί κοπλιμέντο για τον πρώτο, με δεδομένο ότι η ομάδα του δεύτερου θεωρούταν ως μία από τους καλύτερες που έχει εμφανιστεί ποτέ στο ποδόσφαιρο. «Η αλήθεια είναι ότι η Μπάρτσα του 2009, η ομάδα των έξι τίτλων, ήταν μεγαλύτερη από από τη Ρεάλ Μαρίτης», παραδέχθηκε ο πρώην προπονητής των Μερένγκες Χουάντε ράμος. «Έπρεπε να καταβάλουμε τρομερή προσπάθεια για να τους ανταγωνιστούμε, αλλά η αλήθεια είναι ότι το επίπεδο ήταν πολύ υψηλότερο από αυτό της Ρεάλ». Έξι χρόνια μετά και με έναν νέο προπονητή, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να νικήσεις τη Μπαρτσελόνα. Αλλά μπορείς να τους χτυπήσεις εκεί πονούν...

1. Πρεσάρισμα ψηλά

Αν υπάρχει ένα πράγμα με το οποίο δεν είναι άνετη η Μπαρτσελόνα είναι το να πιέζεται όταν η μπάλα βρίσκεται κοντά στην αμυντική της γραμμή. Μπορεί εύκολα να χορέψει στους ρυθμούς του tiki-taka όταν έχει την κατοχή στο αντίπαλο μισό, αλλά έχουν πιο εύκολο το λάθος όταν πιέζονται ψηλά στο γήπεδο.

Κάτι που δεν έκανε η Ρεάλ Μαδρίτης στο Μπερναμπέου. Οι Γκάρεθ Μπέιλ, Κριστιάνο Ρονάλντο και Χάμες Ροντρίγκες δεν είχαν μεγάλη συνεισφορά χωρίς τη μπάλα, αφήνοντας τη Μπάρτσα να χτίζει παιχνίδι από την άμυνα με ευκολία.

Η Θέλτα έδειξε πως να κάνεις την Μπαρτσελόνα να αισθάνεται άβολα: Με οδηγούς τους Νολίτο και Ιάγο Άσπας, η Θέλτα διέλυσε τους μπλαουγράνα 4-1, με το δεύτερο γκολ τους να είναι προϊόν της πίεσης που η Ρεάλ δεν κατάφερε να εφαρμόσει.


2. Συμπαγής στην άμυνα, έκρηξη στις αντεπιθέσεις

Ο τρόπος του Αντσελότι για να νικά τη Μπαρτσελόνα. Στο περσινό clasico του Μπερναμπέου, στο οποίο οι Μαδριλένοι νίκησαν 3-1, ο Ιταλός χτησιμοποίησε τον Λούκα Μόντριτς, τον Τόνι Κρόος και τον Ροντρίγκες στη μεσαία γραμμή, δίνοντάς τους οδηγίες να παίζουν κοντά ο ένας με τον άλλον και διαβεβαιώνοντας ότι όποιος γινόταν κάτοχος της μπάλας είχε μια εύκολη επιλογή στην πάσα. Η μπάλα έτσι έβγαινε γρήγορα στην τριάδα των Ίσκο, Μπενζεμά και Ρονάλντο, κάνοντας μεγάλη ζημιά στην κόντρα.

3) Ενίσχυση στο κέντρο

Στην προαναφερθείσα νίκη επί της Μπάρτσα πέρυσι, ο Αντσελότι διαβεβαίωσε ότι ο Ίσκο θα τραβιόταν πίσω για να γίνει τέταρτος μέσος ανάλογα με την περίσταση, βοηθώντας την Ρεάλ να δέσει περισσότερο. Με τον Μπέιλ, έναν εντελώς διαφορετικό παίκτη από τον Ισπανό στην 11άδα, φέτος, οι Blancos ήταν απίστευτα ασύνδετοι, καθώς κανείς από την επίθεση δεν γυρνούσε σε πιο κεντρικές ζώνες. Αυτό σήμαινε ότι οι παίκτες του Μπενίτεθ έπρεπε να δοκιμάζουν μακρινές μπαλιές προς τα εμπρός, συχνά «πουλώντας» την κατοχή και βοηθώντας τη Μπαρτσελόνα να χτίσει κι άλλες επιθέσεις.

4) Υπομονή

Η Μπαρτσελόνα πάντα θα προσπαθεί να κάνει το δικό της παιχνίδι και να έχει την κατοχή, ανεξάρτητα με το πως ο αντίπαλος παρατάσσεται. Η υπομονή, έτσι, είναι κλειδί. Όταν αντίπαλος είναι οι Καταλανοί, σημαίνει πως πρέπει να είσαι έτοιμος να παραχωρήσεις τον έλεγχο της μπάλας.

Τον Φεβρουάριο η Μάλαγα έφυγε από το Καμπ Νόου με 27% και νίκη με 1-0. Ήταν ο κλασικός τρόπος για να νικήσεις της Μπαρτσελόλα, όπως έδειξε ο Ζοσέ Μουρίνιο με την Ίντερ στον προημιτελικό του Champions League το 2010. Ο Ενρίκε αναφέρθηκε στο πόσο δύσκολο είναι για τη Μπάρτσα να παίξει απέναντι σε αμυντικογενείς ομάδες όπως η Μάλαγα: «Θα ήθελα να είναι ατύχημα, αλλά γίνεται συνήθεια. Ο αντίπαλος κλείνει τους χώρους και δεν μπορούμε να βρούμε διαδρόμους», παραδέχθηκε. Μια τέτοια προσέγγιση χρειάζεται τεράστια υπομονή, αποφασιστικότητα, αλλά και τύχη.

5) Ατομικό μαρκάρισμα στον Μπούσκετς

Σχεδόν τα πάντα περνούν από τον Μπούσκετς στη Μπαρτσελόνα. Ακόμα κι όταν δεν σκοράρει ή δεν έχει την τελευταία πάσα στο γκολ, είναι πολύ πιθανόν να έχει παίξει ρόλο στην δημιουργία της φάσης. Όταν η Μπάρτσα διέλυσε τη Ρόμα στο Champions League, ολοκλήρωσε τις 66 από τις 70 πάσες που δοκίμασε, περισσότερες από κάθε άλλο παίχτη στο γήπεδο. Το να κόψεις τη ροή του είναι βασικό και η καθοδήγηση σε έναν ποδοσφαιριστή να τον ακολουθεί τουλάχιστον θα συντελέσει στο να μην έχει τόσο μεγάλη επιρροή στο παιχνίδι κατοχής.

Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος και ίσως η Μπαρτσελόνα δει την απόδοσή της να πέφτει, όπως το 2012/13 παρά τη νίκη της στο πρώτο clasico στο Μπερναμπέου. Αν και το ενδεχόμενο αυτό δεν δείχνει πολύ πιθανόν, μια από τις παραπάνω μεθόδους θα μπορούσε να βοηθήσει σε μια νίκη-σοκ απέναντι στο συγκρότημα του Ενρίκε, που δείχνει να μην έχει αντίπαλο...

 

Τελευταία Νέα