Δημήτρης Μούτας: Το κρυφό όπλο της Ζάντχαουζεν

Δημήτρης Μούτας: Το κρυφό όπλο της Ζάντχαουζεν

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης μίλησε με τον Δημήτρη Μούτα, που αποδεικνύεται το κρυφό όπλο της Ζάντχαουζεν και γράφει για το εκπληκτικό της ξεκίνημα στη δεύτερη κατηγορία.

Γεννημένος στη Στουτγκάρδη, κάποια στιγμή και αφού είχε παίξει μέχρι και στην Bundesliga, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Έπαιξε σε πολλές ομάδες, ειδικά στη δύση της καριέρας του, πριν συναντήσει το πεπρωμένο του στους πάγκους.

Πήρε εμπειρίες, δουλεύοντας κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς στην Ελλάδα όλοι είναι αναλώσιμοι. Μέχρι και τεχνικός διευθυντής βρέθηκε στον Άρη για ένα φεγγάρι, όπου είχε το πόστο του «υπερπροπονητή», όπως τονίζει, επιφορτισμένος με το να κάνει τα πάντα. Έκανε δυνατές φιλίες, έκανε εχθρούς, όμως στο τέλος έγινε αυτό, που συμβαίνει κατά κόρον εδώ: δεν πήρε τις ευκαιρίες για να κάνει το βήμα παραπάνω.

«Πιστεύω στην αξιοκρατία. Πέρασα όλα τα στάδια της προπονητικής και πήρα όλα τα πτυχία. Στο τέλος, δε μου δόθηκαν οι ευκαιρίες». Μία ρήξη σχετικά με την μεταγραφική πολιτική σε μία από τις ομάδες, που ήταν βοηθός προπονητή, ήταν αρκετή, για να τον πετάξει εκτός «συστήματος». Για έναν άνθρωπο, που έχει μάθει να είναι ειλικρινής και να κάνει σωστά τη δουλειά του, δεν υπήρχε άλλος δρόμος. «Μετά από εκείνο το περιστατικό, η συνέχεια ήταν βουνό για μένα», αποκαλύπτει. Δεν το έβαλε κάτω, όμως.

Έτσι, όταν το καλοκαίρι δέχθηκε το τηλεφώνημα του Αλοϊζ Σβαρτς δεν το πολυσκέφτηκε. «Είχαμε βρεθεί σε μία εκδήλωση τα Χριστούγεννα. Συζητήσαμε, ανταλλάξαμε απόψεις και όταν χρειάστηκε βοηθό πριν λίγο καιρό, επικοινώνησε μαζί μου». Όλα, άλλωστε, συμβαίνουν για κάποιον λόγο.

Μαζί ξεκίνησαν να παίζουν επαγγελματικό ποδόσφαιρο στους Stuttgarter Kickers, στις ακαδημίες των οποίων συνυπήρξαν, για να φτάσουν μέχρι την πρώτη κατηγορία. Ο Δημήτρης Μούτας είναι από τους ανθρώπους, που θα σου μιλήσουν για την ομαδική δουλειά, για τις εμπειρίες τους από την Ελλάδα και τις σχέσεις με τους παράγοντες και τους δημοσιογράφους. «Όταν θες να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο, όλα αυτά πάνε πακέτο», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Και συνειδητοποιημένος να είσαι, όμως, ποτέ δεν είσαι προετοιμασμένος για όλα αυτά που θα ζήσεις στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τελικά, όπως και πολλοί άλλοι, βρήκε αλλού τις ιδανικές συνθήκες. Η Ζάντχαουζεν ήταν το καλοκαίρι το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό από τη δεύτερη κατηγορία. Άλλωστε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ξεκίνησε το πρωτάθλημα με -3 βαθμούς λόγω ελλείψεων στον φάκελο αδειοδότησης. Η πραγματικότητα τελικά, μοιάζει περισσότερο με παραμύθι.

«Η αφαίρεση βαθμών είχε εξαιρετική επίδραση στην ομάδα. Μας έφερε όλους πιο κοντά», σχολίασε ο πρόεδρος Γίργκεν Μάχμαϊερ μετά την προετοιμασία, που βρήκε την ομάδα αήττητη και με γκολ 38-3! Στον γερμανικό τύπο βλέπεις ακόμα για οικονομικά προβλήματα, που μαστίζουν τον σύλλογο.

«Δεν είναι ακριβώς έτσι. Ναι, υπάρχουν περιορισμοί στο οικονομικό κομμάτι, αλλά δεν μιλάμε για προβλήματα. Ο σύλλογος έχει σημαντικές υποχρεώσεις για το γήπεδο, στο οποίο έγινε επέκταση, όμως μέχρι εκεί», μου εξήγησε ο Μούτας. Η ενίσχυση ήρθε με παίκτες από τις κατώτερες κατηγορίες, πλην των Κοζέτσκι και Κλίνγκμαν, που ήρθαν από Λέγκια και Καρλσρούη αντίστοιχα. Ένα ρόστερ περιορισμένων δυνατοτήτων, που όμως έχει μάθει να ζει στην υπέρβαση.

«Το ρόστερ είναι πάνω-κάτω ίδιο τα τελευταία 3 χρόνια. Η ομάδα είναι δεμένη, βγάζει αυτοματισμούς και ο ένας ξέρει πολύ καλά τον άλλο. Μάλλον αυτό είναι και το μυστικό μας», λέει.

Ξαφνικά, η Ζάντχαουζεν από το πουθενά είναι η ομάδα της στιγμής στην Γερμανία. Το ξεκίνημα την βρήκε να έχει 7 βαθμούς (κανονικά θα ήταν 10) μετά από 4 αγωνιστικές και τέρματα 13-4! Αν υπολογίσουμε και το γεγονός ότι η τακτική του Σβαρτς δεν φημιζόταν για τον επιθετικό της προσανατολισμό και το ελκυστικό ποδόσφαιρο, τότε αυτό που συμβαίνει είναι απίστευτο.


*Ο πρόεδρος Μάχμαϊερ κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για την άνοδο στη δεύτερη κατηγορία το 2012.

«Συνεχίζουμε αυτό που ξεκινήσαμε τον χειμώνα», ήταν η εξήγηση του Σβαρτς. Ο 48χρονος τεχνικός είχε την ιδέα, όμως έβρισκε δύσκολη την εφαρμογή της. Το χαμένο κομμάτι του παζλ βρέθηκε στη συνάντηση με τον πρώην συμπαίκτη του. Ο Δημήτρης Μούτας είναι ο άνθρωπος πίσω από το μικρό «θαύμα», έστω και αν πρέπει να προσπαθήσεις πολύ, για να τον κάνεις να το πει με τρόπο και… ψιθυριστά. Είναι ο υπεύθυνος για την «δημιουργική ανάπτυξη», ανάμεσα στις υπόλοιπες αρμοδιότητές του.

«Η δουλειά είναι ομαδική», επιμένει, όμως γνωρίζει ότι το έργο του, που έχει κάνει τη διαφορά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αναγνωρίζεται, όπως και του προπονητή του «Dorfverein», του «συλλόγου του χωριού», όπως χαρακτηρίζονται οι ομάδες από μικρές πόλεις (το Ζαντχάουζεν έχει μόλις 14.000 κατοίκους). Το 2013 οι schwarz-weiß είχαν υποβιβαστεί. Τελικά, έμειναν στην κατηγορία, καθώς η Ντούισμπουργκ δεν έλαβε αδειοδότηση.

Η ιστορία θυμίζει πολύ εκείνη της Ντάρμσταντ, που έχει γοητεύσει ολόκληρη την Γερμανία και όλοι ψάχνουν το επόμενο φαινόμενο. «Δεθήκαμε στην προετοιμασία. Είμαστε ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης», τόνισε ο Σβαρτς, που δε θέλει συγκρίσεις με τους Lilien. «Όλοι έχουν το μερίδιό τους στην επιτυχία», λέει ο Μούτας, που δε θα βρεθεί στο Schwarzwald σήμερα (28/08) για το ματς με την Φράιμπουργκ, στην οποία αγωνίστηκε από το 1988 μέχρι το 1990.

Βλέπετε, δεν πηγαίνει στα εκτός έδρας παιχνίδια, καθώς αναλαμβάνει την προπόνηση εκείνων που έχουν μείνει εκτός αποστολής και των τραυματιών. Καμιά φορά, πηγαίνει να δει και κάποιον από τους προσεχείς αντιπάλους. Η αρχή μπορεί να είναι εντυπωσιακή, όμως όλοι παραμένουν προσγειωμένοι με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο. «Στόχος είναι η παραμονή. Φυσικά, δεν είμαστε τρελοί να πούμε όχι αν έρθει κάτι καλύτερο». Γιατί όχι; Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει τις Μπράουνσβαϊκ, Πάντερμπορν, Ίνγκολσταντ και Ντάρμσταντ να ανεβαίνουν. Ομάδες, που είχαν μπάτζετ στο κάτω μισό.

Παρότι η Γερμανία «είναι παράδεισος» για την δουλειά του 47χρονου Έλληνα, τα όνειρα και οι φιλοδοξίες ποτέ δεν γνωρίζουν σύνορα. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει επιστροφή στην πατρίδα. «Θα ήταν ενδιαφέρον», λέει, αν κάποια μέρα βρεθεί με πρόταση από ελληνική ομάδα στα χέρια. «Προετοιμάζω το έδαφος, ώστε να γίνω προπονητής. Είτε στην Γερμανία, είτε στην Ελλάδα, είτε σε κάποια άλλη χώρα».

«Sandhausen spricht schon von Bundesliga», «η Ζάντχαουζεν ήδη μιλάει στην Bundesliga», έγραψε η Bild, καθώς μετά τη νίκη με 3-1 στο Μπράουνσβαϊκ, ήρθε εκείνη με 4-3 επί της Ουνιόν εντός και το εντυπωσιακό 6-0 επί της Πάντερμπορν εκτός! «Δυστυχώς, έχουμε χάσει σημαντικούς παίκτες λόγω τραυματισμών και αυτό έχει επηρεάσει την ομάδα επιθετικά», τόνισε ο Μούτας, με το 0-0 εντός έδρας με την Χάιντενχαϊμ να αποτελεί πειστήριο. «Είμαστε ομάδα που θα χάνει πολύ δύσκολα». Φαίνεται.

«Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι πάντα στα όρια του θαύματος. Είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί σε εμάς και στον σύλλογο», τόνισε ο αμυντικός Τιμ Κίστερ. Όπως λέει και το μότο της, η Ζάντχαουζεν είναι από τις ομάδες που ενσαρκώνουν το αυθεντικό ποδόσφαιρο. «Authentisch, glaubwürdig und echt – 100 Prozent Sandhausen», Αυθεντικά, αξιόπιστα και γνήσια – 100% Ζάντχαουζεν».

«Ένα χωριό ζει το όνειρό του», ήταν ο τίτλος της Stuttgarter-zeitung το καλοκαίρι του 2012, όταν η Ζαντχάουζεν ανέβαινε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη δεύτερη κατηγορία. Ο Δημήτρης Μούτας βάζει το λιθαράκι του στο δεύτερο θαύμα, που βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά μας. Είναι το κρυφό της όπλο. Το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται μαζί με εκείνο του Σβαρτς το καλοκαίρι του 2016. Το μέλλον προμηνύεται λαμπρό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης