Τι σημαίνουν τελικά τα φιλικά προετοιμασίας;

Gazzetta team
Τι σημαίνουν τελικά τα φιλικά προετοιμασίας;

bet365

Διανύουμε μια εποχή πρόωρου ενθουσιασμού ή υπερβολικών αντιδράσεων, αλλά ο Όλι Ρίκετς ξεκαθαρίζει πως τα ματς πριν την έναρξη της σεζόν δεν σημαίνουν τίποτα.

Το ντεμπούτο του Ραχίμ Στέρλινγκ στο φιλικό της Μάντσεστερ Σίτι με την Ρόμα την προηγούμενη βδομάδα αναμενόταν να αφήσει κόσμο με το στόμα ανοιχτό. Αλλά λιγότερο από ένα λεπτό μετά τη σέντρα, πήρε τη μπάλα σε επικίνδυνη θέση στα αριστερά. Η πρώτη του επαφή ως παίκτης της Σίτι...

'Oλοι το έχουμε πάθει, αλλά πιθανότατα χωρίς να παίρνουμε 100.000 λίρες την εβδομάδα. Το twitter πήρε φωτιά και το επόμενο λεπτό το μόνο που κυκλοφορούσε ήταν ένα vine με την ατυχία του ΣΤέρλινγκ και ειρωνικά σχόλια. Μετά από λίγο, ο πρώην παίκτης της Λίβερπουλ έκανε αυτό:

Χάρμα ιδέσθαι για τον νέο ήρωα των οπαδών της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Στέρλινγκ, ο οποίος βρέθηκε πολύ στην επικαιρότητα το καλοκαίρι, κατάφερε σε δυο στιγμές να συμπυκνώσει την τυπική βιασύνη στην ποδοσφαιρική κριτική πριν την έναρξη της σεζόν και μάλιστα το έκανε σε δύο λεπτά.

Φυσικά, το twitter σπάνια αποτελεί αξιόπιστο βαρόμετρο για λογική σκέψη. Αλλά οι βιαστικές κρίσεις από τους οπαδούς (και από τα Media) προϋπήρχαν των social media και επεκτείνονται σε ολόκληρες ομάδες, όπως και σε παίκτες.

Πριν η Άρσεναλ και η Τσέλσι συναντηθούν στο ματς για το φετινό Community Shield, να περιμένετε αμέτρητες δηλώσεις και από τις δύο πλευρές που θα σημειώνουν τη σημασία του να καταφέρουν από νωρίς κάτι, δεδομένου ότι και οι δύο αποτελούν διεκδικήτριες του τίτλου. Ωστόσο, πόσα πραγματικά μπορεί να σημαίνει ένα ματς που έχει το χαρακτήρα φιλικού προετοιμασίας;

-Μόνο εννιά φορές (από τις 25) ο νικητής του Community Shield είχε μεγαλύτερη επιτυχία στο τέλος της σεζόν από την ομάδα που νίκησε.

-Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι τρεις χρονιές (2007, 2008, 2009) που το τρόπαιο κρίθηκε στα πέναλτι.

-Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο οι χαμένοι 9 Shield είχαν περισσότερες επιτυχημένες σεζόν από τις ομάδες που τους κέρδισαν.

Τα παραπάνω στατιστικά δείχνουν ότι είναι δύσκολο να διατηρηθεί η κουβέντα για πρόωρα σημάδια.

Πουθενά αλλού δεν φάνηκε αυτό καλύτερα από το Charity Shield του 1998, στο οποίο η Άρσεναλ, κάτος του Πρωταθλήματος και του FA Cup, νίκησε εύκολα την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 3-0. Η Γιουνάιτεντ είχε δικαιολογία το παιχνίδια για τα προκριματικά του Champions League μετά από μερικές μέρες, αλλά το αποτέλεσμα, το οποίο ήρθε λίγους μήνες μετά την νίκη με ανατροπή των Κανονιέρηδων για το Πρωτάθλημα, έδειξε να αποτελεί ένδειξη αλλαγής των δυνάμεων.

Τέσσερα χρόνια πριν η Γιουνάιτεντ, έχοντας κατακτήσει το νταμπλ το 1994, νίκησε την δευτεραθλήτρια Μπλάκμπερν με 2-0. Εκείνη το φορά το αποτέλεσμα του Charity Shield ήταν για πολλούς ξεκάθαρο μάθημα της ομάδας του Μάντσεστερ στην επιδοτούμενη από τον Τζακ Γουόκερ Μπλάκμπερν ότι απλά η επιτυχία δεν εξαγοράζεται. Μόνο που εννιά μήνες αργότερα τα Ρόδα κατακτούσαν το πρώτο τους πρωτάθλημα σε 80 χρόνια, ενώ οι «Κόκκινοι Διάβολοι» τελείωσαν τη σεζόν άτιτλοι.

Πρόωρη υπερηφάνεια

Φυσικά, το Community Shield είναι μόνο ένα ματς κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, η οποία διαρκεί τελευταία σχεδόν έξι εβδομάδες. Τι γίνεται με το σύνολο των αγώνων σε αυτή την περίοδο και τον τρόπο που επηρεάζουν την επιτυχία στη σεζόν που ακολουθεί;

Από το 1990, οι 18 ομάδες που έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα ξεκίνησαν την χρονιά νικώντας πάνω τα μισά παιχνίδια προετοιμασίας, κάτι που δείχνει ότι μια δυνατή προετοιμασία μπορεί να μεταφέρει μομέντουμ στα επίσημα ματς.

Υπάρχουν ωστόσο μερικές ενδιαφέρουσες ανωμαλίες. Πίσω στο 1998, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νίκησε μόλις τρία από τα επτά παιχνίδια προετοιμασίας, χάνοντας το προαναφερθέν Charity Shield από την Άρσεναλ, ωστόσο στη συνέχεια έκανε την πιο επιτυχημένη σεζόν στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Πιο πρόσφατα, τα ματς της Μάντσεστερ Σίτι πριν τη σέντρα της Premier League το 2013 ήταν άσχημα, χάνοντας 4 από τα επτά, συμπεριλαμβανομένου και αυτού με την Άρσεναλ που ακολουθεί στο video, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στα θέλω του νέου προπονητή. Προφανώς αυτό λίγο επηρέασε τη συνέχεια: Η Σίτι αναδείχθηκε πρωταθλήτρια, ενώ η διεκδικήτρια Λίβερπουλ είχε νικήσει τα έξι από τα επτά pre-season ματς της.


Αν και αυτά τα παραδείγματα δείχνουν ότι υπάρχει η πιθανότητα επαναφοράς από μια κακή προετοιμασία, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο ομάδες δεν ξεκίνησαν καλά. Η Γιουνάιτεντ πήρε οκτώ βαθμούς στα πέντε πρώτα παιχνίδια της, ενώ η Σίτι έχασε τα δύο από τα τρία πρώτα εκτός έδρας.

Συμπερασματικά, μπορεί να στηριχθεί το ότι μια κακή προετοιμασία έχει αντίκτυπο στις πρώτες αγωνιστικές, αλλά δεν επηρεάζει και τόσο το σύνολο της χρονιάς.

Η δυσφορία του Μόγιες

Περιστασιακά, τα αρνητικά αποτελέσματα ενός κακού ξεκινήματος μπορούν να αποδειχθούν μόνιμα. Μετά από μια προετοιμασία στην οποία νίκησε μόλις δύο από τα επτά φιλικά (ένα εκ των οποίων ήταν το Community Shield με την Γουίγκαν), το κακό ξεκίνημα του Ντέιβιντ Μόγιες στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνεχίστηκε με μόλις επτά βαθμούς στα πρώτα έξι ματς.

Αν ήταν καλύτερη η προετοιμασία και τα αποτελέσματα θα μπορούσε η πορεία του να εξελιχθεί διαφορετικά; Θα βελτιωνόταν η ψυχολογία της ομάδας και οι παίκτες θα ήταν πιο δεκτικοί στις επιταγές του νέου τεχνικού;

Όχι απαραίτητα, αν ρωτήσετε τους οπαδούς της Τότεναμ. Το καλοκαίρι του 2008, η ομάδα του Χουάντε Ράμος είχε 28+ διαφορά τερμάτων σε επτά φιλικά προετοιμασίας, διαλύοντας την Ρόμα με 5-0 και την Ντόρτμουντ με 3-0. Οι ελπίδες ήταν πολύ υψηλές για την χρονιά που ερχόταν. Διατηρήθηκαν μέχρι την ήττα από από την Μίντλεσμπρο στην πρεμιέρα και ο Ράμος απολύθηκε τον Οκτώβριο, με την ομάδα του στον πάτο της βαθμολογίας.

The Cheyrou effect

Ολοκληρώνοντας, μια προειδοποιητική ιστορία για όσους θεωρούν ότι ο Κελέτσι Ιχεανάτσο (Μάντσεστερ Σίτι) και ο Ζεφ Ρενέ-Αντελαΐντ (Άρσεναλ) θα βάλουν φωτιά στο πρωτάθλημα μετά τις πρόσφατες εμφανίσεις τους στα φιλικά. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ ακόμα μιλούν χαμηλόφωνα για το ντεμπούτο του Μπρούνο Σεϊρού στο φιλικό του 2002 με την Λάτσιο. Χαμηλόφωνα, γιατί φοβούνται ότι θα τους ακούσει ο κόσμος να παραδέχονται ότι θεωρούσαν πως η ομάδα τους πήρε ένα ιδιαίτερο ταλέντο. Έναν παίκτη που θα άντεχε τις συγκρίσεις του Ζεράρ ουγιέ με τον Ζινεντίν Ζιντάν.

Στην πραγματικότητα υπήρχαν ομοιότητες. Για παράδειγμα, ήταν και οι δύο Γάλλοι. Ήταν και οι δύο άντρες. Αυτά.

Η περίοδος της προετοιμασίας είναι σπουδαία. Μια ακριβή μεταγραφή ή μια θετική εμφάνιση μπορούν να δώσουν και στον πιο απαισιόδοξο οπαδό μια νότα ελπίδας για την νέα σεζόν. Αλλά αυτό στην πραγματικότητα δεν σημαίνει τίποτα, πέρα από μια ευκαιρία για τις ομάδες να βρουν ρυθμό και για τους συλλόγους να βγάλουν ακόμα περισσότερα χρήματα. Δεν θα έπρεπε να λαμβάνονται τόσο σοβαρά, όσα σημάδια κι αν υπάρχουν...

 

Τελευταία Νέα