Να παίζει το... τρα-τ-ζίστορ

Να παίζει το... τρα-τ-ζίστορ

bet365

Τελευταία αγωνιστική στην Primera και ο Γιώργος Καραμάνος ετοιμάζεται για ποδοσφαιρική... ημέρα ραδιοφώνου. Που κρίνονται Champions, Europa League και υποβιβασμός.

Τον 20ό αιώνα, όχι πολύ παλιά δηλαδή, ακόμα και μέχρι τα 90ς, όταν δεν υπήρχε ίντερνετ και συνδρομητική τηλεόραση, το άγχος της τελευταίας αγωνιστικής έμοιαζε με θεριό ανήμερο. Στην Ισπανία όταν κάποια ομάδα διεκδικούσε τον τίτλο τελευταία αγωνιστική, οι οπαδοί της συγκεντρώνονταν στο παραδοσιακό σημείο πανηγυρισμού. Δεν υπήρχαν ωστόσο, γιγαντοοθόνες, τάμπλετ και έξυπνα -ούτε καν χαζά- κινητά. Ο καθένας είχε το δικό του απαραίτητο αξεσουάρ, το σημαντικότερο gadget που έχει συνδυαστεί ποτέ με το ποδόσφαιρο, το ένα και μοναδικό τρανζιστοράκι ή αν προτιμάτε με «τ» αντί για «ν» στη μέση της λέξης, τρατζίστορ δηλαδή για τους πιο μυημένους.

Αυτά χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες: εκείνα της παρέας, όπου ένα στηνόταν σε κάποιον τοίχο και άπαντες κάθονταν γύρω του. Το γνήσιο όμως ήταν το ατομικό. Κολλούσε στο αυτί που ίδρωνε από αγωνία και το χέρι πιανόταν από το κράτημα ψηλά. Το άλλο έπρεπε οπωσδήποτε να είναι ελεύθερο για να τσιμπάει τον πασατέμπο από την τσέπη που γέμιζε με τρήματα. Το carrusel deportivo του του Cadena Ser που από το 1982 πηγαίνει από γήπεδο σε γήπεδο ήταν το hot point στα δικά τους FM και που συνδυάστηκε όσο κανένα άλλο με τη La Liga.

Γενικότερα όμως σε κάθε τόπο η αίσθηση ήταν πανομοιότυπη. Απογοήτευση για το γκολ στο άλλο γήπεδο, θυμός για το οφσάιντ στο δικό μας, που ο ανταποκριτής λέει ότι δεν ήταν και φυσικά οι ακροατές να υιοθετούν την άποψη του και να βρίζουν λες και το έβλεπαν μπροστά τους. Είχε μία μαγεία όλη αυτή η διαδικασία. Σου τάραζε την ψυχοσύνθεση, έκανε τους παλμούς στην περιγραφή της εκτέλεσης του πέναλτι να πάλλονται -στους απαγορευτικούς για καρδιοπαθείς- 180. Ολα έτσι γίνονταν πιο έντονα. Η απουσία της εικόνας άφηνε τη φαντασία να πλέξει το σκηνικό της και η μπάλα κυλούσε σαν παραμυθένια ή μάλλον διαολεμένα μέχρι το τελικό σφύριγμα.

Ολα αυτά λοιπόν ήταν ομορφιές μιας πιο γραφικής, γνήσιας εποχής. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου άσχημα που τώρα μπορούμε να δούμε σε απ' ευθείας σύνδεση, σε πραγματικό χρόνο, το γκολ να μπαίνει, να χάνεται, τον σκόρερ να πανηγυρίζει, τον τερματοφύλακα να τον σταματάει. Οι ημέρες ραδιοφώνου τείνουν να εκλείψουν, μα η μαγεία της τελευταίας αγωνιστικής δεν θα χαθεί ποτέ. Μεταλλάχτηκε και επιβιώνει μέσω της οθόνης, της συνδρομής, του live streaming. Δεν είναι όπως παλιά, μα είναι αληθινή και σε real κατάσταση. Το βλέπεις και το ζεις οπτικά. Ομορφο κι αυτό, συναρπαστικό και οι νεότεροι πιστέψτε με... πολύ λιγότερο αγχωτικό.

Κάπως έτσι λοιπόν θα ζήσουν το φινάλε της Primera Division το Σάββατο το απόγευμα (19:00) στην Ισπανία (για τους υπόλοιπους υπάρχει και το live που θα κάνουμε εδώ στο gazzetta.gr). Βέβαια υπάρχει μία... ξενέρωτη λεπτομέρεια για τους ουδέτερους. Είναι που τον τίτλο τον έχει καθαρίσει η Μπαρτσελόνα και έτσι οι Καταλανοί και οι Μαδριλένοι θα είναι χαλαροί, αδιάφοροι και ειδικά οι δεύτεροι, που μάλιστα για του λόγου το αληθές τους έβαλαν να παίξουν και δύο ώρες αργότερα. Υπάρχει όμως πρεμούρα για τους από κάτω. Τι συμβαίνει με τις θέσεις του Champions και του Europa League και φυσικά με τον υποβιβασμό...

* Στην Ισπανία στην ισοβαθμία μετράνε τα μεταξύ τους αποτελέσματα. Σε περίπτωση τριπλής συγκατοίκησης δημιουργείται αντίστοιχα όμιλος με τα μεταξύ τους αποτελέσματα!

CHAMPIONS LEAGUE
3. Ατλέτικο 77 (67-29)
4. Βαλένθια 74 (67-30)
5. Σεβίλλη 73 (68-43)

Η Ατλέτικο έχει εξασφαλίσει το σεντόνι και θέλει έναν πόντο (Γρανάδα εκτός) για να καθαρίσει με την 3η θέση, την οποία όμως παίρνει και με ήττα δική της και μη νίκη της Βαλένθια.

Η Βαλένθια με νίκη (Αλμερία εκτός) καθαρίζει την 4η θέση και ελπίζει σε ήττα της Ατλέτικο, για να τερματίσει 3η (έχει πλεονέκτημα στην ισοβαθμία). Ηττα δική της ή και ισοπαλία την αφήνουν 5η σε περίπτωση νίκης της Σεβίλλης.

Η Σεβίλλη θέλει μόνο νίκη (Μάλαγα εκτός) και φυσικά να μην νικήσει η Βαλένθια. Σε περίπτωση που η Σεβίλλη πάρει βαθμό και η Βαλένθια ηττηθεί, ισοβαθμούν με το πλεονέκτημα να το έχει η Βαλένθια.


EUROPA LEAGUE
7. Μπιλμπάο 51 (38-41)
8. Μάλαγα 50 (40-55)
9. Εσπανιόλ 49 (45-48)
10. Βαγιεκάνο 49 (44-64)

Σε αυτή τη μάχη έχουν βρεθεί οι δύο που θα πάνε σίγουρα στην δεύτερη σημαντικότερη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Θα είναι όποιος μείνει 5ος από Βαλένθια-Σεβίλλη και η Βιγιαρεάλ. Ωστόσο, κατά πάσα βεβαιότητα θα υπάρξει και τρίτο εισιτήριο μέσω της βαθμολογίας. Αυτό οφείλεται στο ότι από φέτος ο φιναλίστ του τελικού του Κόπα ντελ Ρέι (Μπαρτσελόνα-Μπιλμπάο) δεν βγαίνει αυτομάτως στο Europa League. Θα πρέπει λοιπόν η Μπιλμπάο να πάρει το Κύπελλο. Ειδάλλως η 7η θέση βγάζει εκτός συνόρων και τέσσερις ομάδες την διεκδικούν. Βέβαια εκείνη του Ερνέστο Βαλβέρδε έχει και δεύτερη ευκαιρία εκτός από τον τελικό, καθώς υποδέχεται την αδιάφορη Βιγιαρεάλ...


ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
16. Γρανάδα 34 (29-64)
17. Λα Κορούνια 34 (33-58)
18. Εϊμπάρ 32 (31-55)
19. Αλμερία 32 (33-61)

Με μαθηματικά υποβιβασμένη μόνο την Κόρδοβα, είναι δύο οι ανοικτές θέσεις για την πτώση στη Segunda Division.

Εδώ το προβάδισμα για παραμονή φαίνεται να το έχει η Γρανάδα και έπειτα η Εϊμπάρ. Η πρώτη υποδέχεται την Ατλέτικο και με νίκη καθαρίζει, αλλά με ισοπαλία δεν έχει πλεονέκτημα ούτε επί της Εϊμπάρ, ούτε και επί της Αλμερία. Η τελευταία υποδέχεται τη Βαλένθια που καίγεται για το Champions League. Επομένως, αμφότερες έχουν πολύ δύσκολο έργο. Η Εϊμπάρ πάλι υποδέχεται την ουραγό και τραγική Κόρδοβα και έτσι θα έχει την ευκαιρία της. Σίγουρα νικάει και βλέπει τι κάνουν οι άλλοι τρεις. Για τη Λα Κορούνια δεν γράφουμε κάτι. Κόντρα στη Μπαρτσελόνα και μάλιστα στη φιέστα του «Καμπ Νόου», προφανώς δεν κρατάει την τύχη στα πόδια της. Μόνο εάν δεν νικήσουν Εϊμπάρ και Αλμερία θα μείνει στην κατηγορία...


ΠΡΟΒΛΕΨΗ...
3η Ατλέτικο
4η Βαλένθια
7η Μπιλμπάο

Παραμονή: Γρανάδα, Εϊμπάρ


Συνολικά η 38η (τελευταία) αγωνιστική της La Liga
Λεβάντε – Ελτσε

Αθλέτικ Μπιλμπάο – Βιγιαρεάλ

Μπαρτσελόνα – Λα Κορούνια

Γρανάδα – Ατλέτικο Μαδρίτης

Ράγιο Βαγιεκάνο – Ρεάλ Σοσιεδάδ

Εϊμπάρ – Κόρδοβα

Θέλτα – Εσπανιόλ

Αλμερία – Βαλένθια

Μάλαγα – Σεβίλλη

Ρεάλ Μαδρίτης – Χετάφε

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος