Νιούκαστλ σε κάθετη πτώση

Νιούκαστλ σε κάθετη πτώση

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την εκρηκτική κατάσταση στη Νιούκαστλ, τον Τζον Κάρβερ και τις ευθύνες της διοίκησης.

«Μετά την ήττα από τη Λέστερ υπήρξε ένα διήμερο ειλικρινών συζητήσεων με τον Τζον Κάρβερ και τους παλαιότερους παίκτες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο Τζον Κάρβερ, το προπονητικό επιτελείο και οι παίκτες είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στην υπάρχουσα κατάσταση και στα υπόλοιπα 3 ματς μέχρι το τέλος της σεζόν. Όλα τα μέρη αποδέχθηκαν τις ευθύνες τους και όλοι είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν μαζί τον σύλλογο στην Premier League. Αυτό είναι το μοναδικό μέλημα αυτή τη στιγμή». Η ανακοίνωση της Νιούκαστλ το απόγευμα της Δευτέρας (05/05) ακολούθησε απίστευτα γεγονότα, που έχουν φέρει τον σύλλογο στα όριά του.

Η 8η ήττα στη σειρά από τη Λέστερ (3-0), κάτι που συμβαίνει μόλις για 2η φορά στην ιστορία των Magpies, μετά τη σεζόν 1977-78, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Δεν μιλάμε απλά για την κόντρα των οπαδών με τον Μάικ Άσλεϊ και το μποϊκοτάζ, καθώς πλέον η κρίση έχει ξεπεράσει τα όρια σε όλους τους τομείς. Μαζί με την ΚΠΡ η Νιούκαστλ είναι η ομάδα με τους λιγότερους βαθμούς στην Premier League (9) από τη στιγμή που ανέλαβε ο Κάρβερ, που είναι και με τη βούλα ο 11ος χειρότερος προπονητής στην ιστορία της Premier League...

Μετά το ματς ο τελευταίος έκανε απίστευτες δηλώσεις στην κάμερα του Sky Sports. «Πιστεύω ότι το έκανε εσκεμμένα. Έτσι μου φαίνεται. Θα χάσει δύο ματς. Μήπως είναι η εύκολη διέξοδος; Θα μείνω στην άποψή μου. Τόσο θυμωμένος είμαι». Αναφερόταν στην αποβολή του Γουίλιαμσον, με τη Νιούκαστλ να ολοκληρώνει το παιχνίδι με 9 παίκτες (ο Γιάνμαατ ο άλλος). Η δήλωση ήταν πρωτοφανής. Έμοιαζε περισσότερο σαν δική του πρόθεση να βρει τη διέξοδο για τα 3 τελευταία ματς της σεζόν... Και αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί.

Ο Γουίλιαμσον απάντησε με ανακοίνωση στον προπονητή του: «Δε θα έκανα ποτέ κάτι εσκεμμένα, για να πληγώσω την ομάδα ή τους οπαδούς», ενώ όλοι αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν ο Κάρβερ να εμπνεύσει τους παίκτες του. Μετά τα τελευταία γεγονότα ούτε στα μάτια δεν μπορεί να τους κοιτάξει, καθώς έχει χάσει δικαίως την ακεραιότητά του. Όλα αυτά, βέβαια, προστίθενται στην εκπληκτική παραδοχή του πριν το τελευταίο ματς. «Πρέπει να παραδεχτώ ότι έχω την εντύπωση ότι απλά οι παίκτες δε με ακούνε». Κανένας προπονητής δεν πρέπει να δείχνει με τέτοιο τρόπο την κατάσταση στα αποδυτήρια.

Ο 50χρονος Άγγλος προοριζόταν για προσωρινή λύση μετά την αποχώρηση του Πάρντιου, όμως η αδυναμία (ή ανικανότητα) του managing director, Λι Τσάρνλεϊ, να βρει τον άνθρωπο που θα οδηγούσε τις καρακάξες σε καλύτερες μέρες οδήγησε στην μονιμοποίησή του. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω σχόλια, η εικόνα διάλυσης της Νιούκαστλ επεκτείνεται πέρα από τον αγωνιστικό χώρο. Όπως αποκάλυψε η Telegraph στο λεωφορείο μετά το ματς υπήρξε επεισόδιο ανάμεσα στον Κρουλ και στον Κολοτσίνι, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις να αφαιρεθεί το περιβραχιόνιο του αρχηγού από τον δεύτερο...

Τελικά, η έλλειψη επιλογών είναι αυτή που καθορίζει και το μέλλον στον αγγλικό βορρά. Με σκεπτικό ότι οι απουσίες στην άμυνα καθιστούν απαραίτητο τον Αργεντίνο, η ομάδα δε θα αλλάξει αρχηγό στο τέλος της σεζόν. Ο Τζον Κάρβερ προσέφερε την παραίτησή του στη συνάντηση κρίσης, που ονομάστηκε «conflict resolution», σύμφωνα με την Daily Mail, όμως από τη στιγμή που ο Στιβ ΜακΛάρεν αποφάσισε να μείνει στην Ντέρμπι και να αρνηθεί την πρόταση της Νιούκαστλ, θα μείνει στο πόστο του. Η παραμονή του περισσότερο μοιάζει με τιμωρία...

Η ελαφρότητα με την οποία παίρνονται οι αποφάσεις στον σύλλογο είναι εντυπωσιακή. Μάλλον, κανένας στα υψηλά κλιμάκια δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η συνάντηση μεταξύ της διοίκησης, του προπονητή και των παικτών οδήγησε στην ανακοίνωση στο ξεκίνημα του άρθρου, μαζί με την διαρροή ότι κάποιοι παίκτες απλά δεν κάνουν για την ομάδα, κάποιοι άλλοι δεν παίζουν σύμφωνα με την ποιότητά τους και ότι ακόμη και κάποιος άλλος προπονητής να καθόταν στον πάγκο, με μεγαλύτερη εμπειρία από εκείνη του Κάρβερ, δε θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση... Απίστευτα πράγματα!

«Ζombie club», χαρακτήρισαν τη Νιούκαστλ οι Times, για έναν σύλλογο με τεράστια δυναμική, που βρίσκεται σε κάθετη πτώση. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πλάνο για το μέλλον. Οι καρακάξες έχουν την τύχη στα χέρια τους, καθώς πιθανότατα μία και μόνο νίκη μέχρι το τέλος να φτάσει. Γουέστ Μπρομ και Γουέστ Χαμ θα επισκεφθούν το St James' Park και αμφότερες είναι αδιάφορες.

Δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τότε που οι οπαδοί της Νιούκαστλ βίωσαν τον πόνο του υποβιβασμού, έχοντας μία ομάδα γεμάτη ακριβοπληρωμένα αστέρια. Στο ίδιο σημείο της σεζόν 2008-09 είχαν 31 βαθμούς και ήταν στη 18η θέση. Τώρα, έχουν 35 και είναι στη 15η. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σε ψηφοφορία της Mirror το 69% απάντησε ότι θα έρθει ο υποβιβασμός, ενώ στο πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της Cronicle το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε στο 71%!

Οι οπαδοί έκαναν πράξη την απειλή τους για μποϊκοτάζ. Στο ματς με την Τότεναμ υπολογίζεται ότι 13.000 δεν έδωσαν το παρών, ενώ σε εκείνο με τη Σουόνσι αποχώρησαν στο 34' σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις 34,1 εκατ. λίρες που έμειναν «ανενεργές» και αναξιοποίητες στα ταμεία του συλλόγου με το τέλος της χρήσης του προηγούμενου οικονομικού έτους. «Δεν απαιτούμε μία ομάδα που θα νικάει, απαιτούμε μία ομάδα που θα προσπαθεί», είναι ένα από τα πανό, η καμπάνια «AshleyOut» στα πρότυπα του «PardewOut» βρίσκεται στα φόρτε της, ενώ όλοι στέκονται στην έλλειψη φιλοδοξίας. Αυτό φαίνεται και από την αποκάλυψη της Telegraph ότι Σισοκό, Σισέ, Κρουλ και Τιοτέ θέλουν να φύγουν το καλοκαίρι για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Πάρντιου, πριν φύγει, ζήτησε μεταγραφές, η διοίκηση δεν συμμεριζόταν την άποψή του και τελικά γελάει τελευταίος... Το γεγονός ότι οι οπαδοί δεν τον ήθελαν, έδωσαν αγώνα εναντίον τους και τελικά αυτό δεν βγήκε σε καλό του συλλόγου δε λέει όλη την αλήθεια. Ο κύριος υπαίτιος ήταν ο Άσλεϊ, καθώς η ακατανόητη απόφαση να του δώσει συμβόλαιο μέχρι το 2018 έπαιξε στο τέλος και τον μεγαλύτερο ρόλο.

Είναι η τρίτη φορά στα 8 χρόνια της εποχής Άσλεϊ, που υπάρχει τέτοια ένταση με τους οπαδούς. Το 2008 είχε μπει η πινακίδα «πωλείται» στον σύλλογο. «Δεν είμαι ηλίθιος να μην ακούσω τους οπαδούς. Θα φύγω», είχε ανακοινώσει ο Άγγλος. Τελικά, μαζί με την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, κατέρρευσε και κάθε έννοια φιλοδοξίας... Τώρα, με τον σύλλογο να είναι κερδοφόρος (18,7 εκατ. λίρες στην τελευταία χρήση), λέει ότι δεν πρόκειται να σκεφτεί την πώληση τουλάχιστον μέχρι το 2016, έχοντας δώσει δάνεια ύψους 129 εκατ. ευρώ. Μάλλον, όμως, είναι ακόμη μία προσπάθεια να πάρει την υπεραξία σε περίπτωση που κάποιον ενδιαφερόμενος βγει στο προσκήνιο... Διότι, από την πρώτη του μέρα ο Άσλεϊ έχει δείξει ότι μόνο αυτό τον νοιάζει.

Ο Κολοτσίνι αποφάσισε να στείλει ανοιχτή επιστολή στους οπαδούς, ενώ και ο Κάρβερ έστειλε το μήνυμά του ενόψει της αναμέτρησης με την Γουέστ Μπρομ. «Θα ήθελα να καλέσω όλους τους οπαδούς να παραμερίσουν τις διαφορές, τις διαφορετικές απόψεις και όλα όσα μας χωρίζουν, όλους εμάς που αγαπάμε τον σύλλογο. Έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση για πολλούς λόγους, όμως τώρα δεν υπάρχει χρόνος για να γυρίσουμε πίσω και να διορθώσουμε όλα τα λάθη. Σας παρακαλώ να έρθετε στο St James' Park, να δημιουργήσετε όμορφη ατμόσφαιρα και να υποστηρίξετε την ομάδα περισσότερο από ποτέ», είναι απόσπασμα από την επιστολή του Αργεντίνου, με τους παίκτες να δείχνουν έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Οι παίκτες είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα», σχολίασε ο Κόλμπακ.

Κάποια στιγμή για κάθε σύλλογο έρχονται τα σημάδια ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Όχι μόνο αγωνιστικά. Η Νιούκαστλ δεν χρειάζεται απλά νέο προπονητή και μεταγραφές. Χρειάζεται νέες ιδέες. Αλλαγές στη δομή. Από τη βάση. Ο κύκλος αυτής της διοίκησης έχει κλείσει και οι οπαδοί κάνουν ό,τι μπορούν, για να ανοίξει νέος. Αυτό, όμως, ίσως έρθει με βαρύ τίμημα... Εκείνοι δείχνουν έτοιμοι να το αντέξουν. Οι υπόλοιποι;

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης