Λιονέλ Μέσι: Το ποδόσφαιρο πριν και μετά την εμφάνισή του!

Λιονέλ Μέσι: Το ποδόσφαιρο πριν και μετά την εμφάνισή του!

bet365

Ο ερχομός του «Μεσία» μετέβαλε τον τρόπο που βλέπουμε τη μπάλα να κυλάει. Θυμηθείτε τα ρεκόρ του και αναλογιστείτε τι έχει ακόμα να φτιάξει αυτός ο ανεπανάληπτος, κοντοπίθαρος…

Καθώς ο Κριστιάνο Ρονάλντο τακτοποιούσε στην τροπαιοθήκη του την τρίτη «Χρυσή Μπάλα» του, ο Λιονέλ Μέσι στηνόταν μπροστά τους δημοσιογράφους για τις –κατά εκείνον- άχαρες δηλώσεις. Απαντες τότε καταπιάστηκαν με τα όσα είπε για το θέμα με τον Λουίς Ενρίκε και την κακή πορεία της Μπαρτσελόνα, Οι ημέρες τότε δεν ήταν γιορτινές για τον ίδιο και την ομάδα του. Ωστόσο, μιας και σχεδόν όλοι αναζητούσαν την ίντριγκα στα λόγια του, ελάχιστοι κατέγραψαν την σημαντικότερη ατάκα του. «Είμαι σίγουρος ότι μέσα στο 2015 θα επιστρέψω στα καλύτερα μου», τους είπε και βάλθηκε να το αποδείξει και στο γήπεδο.

Τα νούμερα του είναι άκρως εντυπωσιακά με το που άλλαξε η χρονιά και έχουν φέρει εκείνον στο να πιάσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο στα 30 γκολ, αλλά και τη Μπάρτσα μόνη στην κορυφή της Primera Division. Προφανώς αυτό που ξεστόμισε τότε, το κάνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Μάλιστα με το χατ τρικ του κόντρα στη Ράγιο Βαγιεκάνο, έφτασε για φέτος τα 41 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις με τους Μπλαουγκράνα και έτσι για 6η διαδοχική σεζόν ξεπέρασε τα 40+ τέρματα.

Γενικότερα ο Μέσι, ακόμα και εάν δεν είναι στην TOP κατάσταση του, κάνει μυθικά πράγματα και έχει ξεπεράσει κάθε λογής ρεκόρ. Και δεν μιλάμε μόνο στο σκοράρισμα, αλλά και στο… κέρασμα, όπου επίσης πρωτοπορεί, δείχνοντας το πόσο πολυσύνθετος είναι ο νέος ρόλος του στο γήπεδο. Δείτε παρακάτω τα πιο σημαντικά προσωπικά επιτεύγματα του και αναλογιστείτε πόσο πολύ άλλαξε το ποδόσφαιρο, τα νούμερα στις κορυφαίες στατιστικές κατηγορίες και πάνω απ’ όλα την εικόνα που έχουμε για το παιχνίδι…

* Το φοβερό είναι ότι σχεδόν όλα τα ρεκόρ τα ξεπέρασε κάνοντας χατ τρικ!

Πρώτος σκόρερ στο Clásico
Τέλη Μαρτίου του 2014, ο Μέσι σκαρφίστηκε κάτι καινούργιο κόντρα στη Ρεάλ. Κάτι που δεν είχε ξανακάνει ούτε ο ίδιος, ούτε κάποιος παίκτης στην ιστορία της Μπαρτσελόνα στο Clásico: σημείωσε χατ τρικ και μάλιστα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Με αυτόν τον άκρως εντυπωσιακό τρόπο λοιπόν μπόρεσε να βρεθεί στην κορυφή των σκόρων του μεγάλου ισπανικού ντέρμπι. Ο Αργεντινός έχει στείλει τη μπάλα στα δίχτυα της Ρεάλ 21 φορές σε 27 αγώνες και έχει αφήσει ξωπίσω του τον θρύλο Αλφρέδο Ντι Στέφανο που έχει 18 γκολ (σ.σ.: ακολουθεί ο Ραούλ με 15). Επίσης ο Μέσι σε αυτά τα 27 ντέρμπι έχει… κεράσει και 11 ασίστ!


Περισσότερα γκολ σε μία σεζόν
Η αγωνιστική περίοδος 2011-’12 έμεινε στην ιστορία για το ρεκόρ του Μέσι που μπήκε και στο βιβλίο Guinness. Στις 9 Δεκεμβρίου του 2012, ο Αργεντινός σκόραρε ενάντια στη Μπέτις και έφτασε τα 86 γκολ στη σεζόν, σε όλες τις διοργανώσεις και με την Εθνική. Με εκείνο το τεμάχιο ξεπερνούσε τον μοναδικό θρύλο, τον Der Bomber, Γκέρντ Μίλερ. Ο τελευταίος είχε βάλει 85 γκολ το 1971-’72 με Μπάγερν και Εθνική Γερμανία. Λίγο πριν μπει το 2013, ο Μέσι θα ολοκλήρωνε το επίτευγμα του με 91 συνολικά τέρματα (75 με Μπαρτσελόνα και 16 με Αργεντινή).


Περισσότερες Χρυσές Μπάλες
Τις δύο τελευταίες τις πήρε ο Κριστιάνο Ρονάλντο που έφτασε με τη σειρά τους τις τρεις! Ο Μέσι και πάλι όμως ήταν εκεί, βρέθηκε στο «βάθρο», έστω και ως 2ος. Είχε προλάβει όμως να κάνει το δικό του καρέ, κάτι που δεν έχει ξαναδεί ποτέ ο κόσμος των αστεριών του αθλήματος: το καρέ βραβεύσεων και μάλιστα στη σειρά. Η αρχή έγινε το 2009, όταν των επέλεξαν οι 473 από τους 480 που είχαν δικαίωμα ψήφου (σ.σ.: ρεκόρ με 98,54%). Επειδή όμως το 2010 η «Χρυσή Μπάλα» βρέθηκε στην κηδεμονία της FIFA που άλλαξε την διαδικασία (σ.σ.: τελική τριάδα), το ποσοστό ψήφων που πήρε ως νικητής ο Μέσι, μειώθηκε. Ακόμα και έτσι όμως το 2010, 2011 και 2012 βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου, αφήνοντας πίσω του τις τρεις βραβεύσεις των Γιόχαν Κρόιφ (1971, 1973, 1974), Μισέλ Πλατινί (1983, 1984, 1985), Μάρκο Φαν Μπάστεν (1988, 1989, 1992).


Πρώτος σκόρερ της Μπαρτσελόνα (σε όλες τις διοργανώσεις)
Ακριβώς έναν χρόνο πριν (μέσα Μαρτίου του 2014), ο Μέσι σημείωσε τρία γκολ κόντρα στην Οσασούνα. Για εκείνον δεν ήταν ένα οποιοδήποτε χατ τρικ, αλλά εκείνο που του έδωσε μία μαγική κορυφή: την πρωτιά όλων των εποχών μεταξύ των αρχικανονιέρηδων του συλλόγου. Με το δεύτερο και το γκολ του σε εκείνο το ματς, είχε φτάσει τότε τα 372 και είχε ξεπεράσει ένα θρυλικό επίτευγμα που άντεξε στο χρόνο για 87 χρόνια. Το είχε στήσει ο Παουλίνο Αλκάνταρα, ο οποίος σε 15 χρόνια (1912-’27) και μία διετία απουσίας, είχε σκοράρει 369 φορές. Μόνο που από τα δικά του 369 γκολ, μόνο τα 142 ήταν σε επίσημα ματς και τα 277 σε φιλικά. Βέβαια έκτοτε ο Μέσι συνεχίζει και απογειώνει το ρεκόρ, έχοντας πλέον φτάσει το νούμερο του στα 395 τέρματα (σε 463 ματς).


Πρώτος σκόρερ της Primera Division
Ο Τέλμο Θάρα ήταν ο απόλυτος μύθος σκοραρίσματος στις αφηγήσεις των παλαιότερων για το πώς γιγαντώθηκε το πρωτάθλημα της Λα Λίγκα. Ο Βάσκος matador που μεγαλούργησε με την Αθλέτικ Μπιλμπάο από το 1940 έως το 1955, σημείωσε 251 γκολ σε 278 αγώνες της Primera. Στις 22 Νοεμβρίου λοιπόν ο Μέσι με το χατ τρικ του κόντρα στη Σεβίλλη, τον ξεπέρασε. Μάλιστα όχι μόνο τον άφησε πίσω του, αλλά έκτοτε δείχνει και αναγεννημένος και σκοράρει κατά βούληση. Κατά συνέπεια έχει ήδη φτάσει τα 273 τέρματα σε 303 αγώνες πρωταθλήματος και συνεχίζει…


Πρώτος σκόρερ στο Champions League
Το ιστορικό «θύμα» του έμελλε να είναι ο ΑΠΟΕΛ. Κόντρα στους Κύπριους, τρεις ημέρες αφού ξεπέρασε τον Τέλμο Θάρα, έβαλε εκ νέου χατ τρικ και προσπέρασε και τον Ραούλ. Ο μαγικός σκόρερ όλων των εποχών της Ρεάλ, είδε τον Μέσι να αφήνει πίσω τα δικά του 71 γκολ στο Champions League και να τα έχει πλέον απογειώσει στα 75 τέρματα (σε μόλις 93 αγώνες). Επίσης έχει στη διοργάνωση και 20 ασίστ.


Περισσότερες ασίστ στην Primera Division:
Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τη στιγμή που σημείωσε ένας ακόμα απίστευτο ρεκόρ. Μάλιστα αυτό έρχεται να αναδείξει ακόμα περισσότερο το πόσο τεράστιος παίκτης είναι ο Μέσι, καθώς δεν έχει να κάνει με τα δικά του γκολ, αλλά με εκείνα που σερβίρει στους συμπαίκτες του. Ο Αργεντινός δεν παίζει μόνο για το ΕΓΩ του, για τα νούμερα του, αλλά και για την ευημερία των διπλανών του: της ομάδας. Ετσι, στις 15 Φεβρουαρίου 2015, προσπέρασε τις 105 ασίστ που έχει δώσει ο Λουίς Φίγκο και πλέον έχοντας φτάσει τις 108, είναι ο κορυφαίος και σε αυτή την κατηγορία στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος (σ.σ.: σε όλες μτις διοργανώσεις με τη Μπάρτσα έχει 152 ασίστ).


Πρώτος σκόρερ στο καταλανικό ντέρμπι (με την Εσπανιόλ)
Στις 7 Δεκεμβρίου του 2014, ο Μέσι πυροβόλησε και πάλι τρεις φορές. Αυτή τη φορά το έκανε απέναντι στην Εσπανιόλ. Εγινε έτσι πρώτος σκόρερ όλων των εποχών και στην ιστορία του καταλανικού ντέρμπι. Ο Αργεντινός έχει 12 γκολ κόντρα στη συμπολίτισσα, αφήνοντας ξωπίσω του τον τεράστιο σκόρερ Θέσαρ Ροδρίγκεθ (1939-’55).

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος