Teenagers «βασιλιάδες»

Teenagers «βασιλιάδες»

Teenagers «βασιλιάδες»

bet365

Με αφορμή τη μεταγραφή του 19χρονου Τεό Ερνάντες στην Ρεάλ Μαδρίτης, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε ποδοσφαιριστές, που «έλαμψαν» στο Μπερναμπέου πριν καν γίνουν 20 ετών.

Τον αντίθετο δρόμο από αυτόν που ακολούθησε ο Μάρτιν Όντεγκαρντ θέλει να διασχίσει ο Τεό Ερνάντες. Τον Ιανουάριο του 2015, λίγες μέρες αφού είχε κλείσει τα 16 του, ο Νορβηγός έκανε το μεγάλο «άλμα», παίρνοντας μεταγραφή για την Ρεάλ Μαδρίτης, από την Στρόμσγκονσετ. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε ο νεαρός μέσος, ο οποίος αυτή τη στιγμή είχε δοθεί, ως δανεικός, στη Χέρενφεν. Πιο... ώριμος, στα 19 του, ο Τεό Ερνάντες είναι εδώ και λίγα 24ωρα παίκτης της «βασίλισσας». Η Ρεάλ Μαδρίτης έδωσε 30 εκατομμύρια ευρώ στη μισητή της συμπολίτισσα, Ατλέτικο, για να κάνει δικό της έναν αριστερό μπακ, που δεν είχε αγωνιστεί ποτέ σε επίσημο ματς με τους «ροχιμπλάνκος». Η εκπληκτική του σεζόν με την Αλαβές (ως δανεικός) του έδωσε το εισιτήριο για το Μπερναμπέου, με τον ίδιο να επιδιώκει – πριν καν κλείσει τα 20 – να ακολουθήσει τα χνάρια των πέντε παρακάτω.

Ραούλ

Αν τα οικονομικά προβλήματα δεν ανάγκαζαν τον πρόεδρο της Ατλέτικο Μαδρίτης να βάλει «λουκέτο» στην ακαδημία του συλλόγου το 1992, τότε ο Ραούλ μπορεί να μη γινόταν ποτέ «θρύλος» της Ρεάλ Μαδρίτης. Στα 15 του, ο Ισπανός επιθετικός άλλαξε... γειτονιά στη Μαδρίτη, ξεκινώντας να γράφει ιστορία με τη «βασίλισσα». Στο ξεκίνημα της σεζόν 1994-95, έβγαλε... μάτια με τις μικρότερες ομάδες της Ρεάλ, με αποτέλεσμα ο Χόρχε Βαλντάνο να τον προωθήσει στην πρώτη ομάδα. Στις 29 Οκτωβρίου 1994 έκανε ντεμπούτο, σε ηλικία 17 ετών και 124 ημερών (ρεκόρ τότε για το σύλλογο), δημιουργώντας και ένα γκολ. Στο δεύτερο ματς σκόραρε και μάλιστα απέναντι στην πρώην του ομάδα, την Ατλέτικο Μαδρίτης. Από τότε, δε σταμάτησε να σκοράρει και μέχρι να κλείσει τα 20, είχε ήδη φτάσει τα 58 τέρματα. Μέχρι το τέλος της καριέρας του στη «βασίλισσα», ο μεγάλος Ραούλ αγωνίστηκε σε 741 παιχνίδια (ρέκορντμαν του συλλόγου) και σημείωσε 323 τέρματα.

Ίκερ Κασίγιας

Πίσω, στο Νοέμβριο του 1997, ο – τότε – προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης έχει πάρει στην αποστολή για τον αγώνα με την Ρόζενμποργκ έναν 16χρονο τερματοφύλακα. Το όνομά του Ίκερ Κασίγιας, ο οποίος μπορεί να είδε το ματς στη Νορβηγία από τον πάγκο, όμως έπαιρνε «μυρωδιά» από Τσάμπιονς Λιγκ. Στο ξεκίνημα της σεζόν 1999-2000, ο 18χρονος – πλέον – Ισπανός γκολκίπερ παίρνει τις πρώτες ευκαιρίες από τον Τζον Τόσακ, όμως αυτός που τον έκανε βασικό ήταν ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε. Στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, την ίδια σεζόν απέναντι στη Βαλένθια, ο Κασίγιας γίνεται ο νεότερος τερματοφύλακας, που αγωνίζεται στον τελικό της διοργάνωσης. Μέχρι να κλείσει τα 20, είχε ήδη ξεπεράσει τις 100 συμμετοχές με την ομάδα. Όσο για τη συνέχεια; Ο «Άγιος Ίκερ» έμεινε για 16 χρόνια στο Μπερναμπέου, κατακτώντας τα πάντα, ενώ με 725 συμμετοχές είναι ο δεύτερος της λίστας, πίσω μόνο από τον Ραούλ.

Σέρχιο Ράμος

Μόλις μία σεζόν (2004-05) με την πρώτη ομάδα της Σεβίλλης ήταν αρκετή για να βρεθεί στα «ραντάρ» της Ρεάλ Μαδρίτης, με τον Ισπανό αμυντικό να σκοράρει, μάλιστα, εναντίον της «βασίλισσας». Έτσι, το καλοκαίρι του 2005, ο 19χρονος Σέρχιο Ράμος μετακόμισε στο Μπερναμπέου, με τους «μερένγκες» να δαπανούν 27 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσουν από τη Σεβίλλη, στην πιο ακριβή μεταγραφή Ισπανού ποδοσφαιριστή κάτω των 20 ετών. Μάλιστα, ήταν ο μοναδικός Ισπανός παίκτης, που αγόρασε ο Φλορεντίνο Πέρεθ, κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας στην προεδρία του συλλόγου. Μετά την αρχική του παρουσία στο δεξί άκρο της άμυνας, στη συνέχεια ο Σέρχιο Ράμος μετατοπίστηκε στο κέντρο της άμυνας, όπου είναι ο ηγέτης μέχρι και σήμερα. Αρχηγός της ομάδας μετά την αποχώρηση του Κασίγιας, είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά χάρισε στην Ρεάλ το Τσάμπιονς Λιγκ το 2014, σκοράροντας στις καθυστερήσεις και στέλνοντας τον τελικό με την Ατλέτικο στην παράταση.

Μαρσέλο

Τον επόμενο Ρομπέρτο Κάρλος είδε στην περίπτωση του Βραζιλιάνου αριστερού μπακ η Ρεάλ Μαδρίτης τον Ιανουάριο του 2007. Τότε, ο 18χρονος Μαρσέλο άφηνε την πατρίδα του και τη Φλουμινένσε, προκειμένου να μετακομίσει στην Ισπανία, για λογαριασμό της «βασίλισσας». Ο Φάμπιο Καπέλο του έδωσε αμέσως ευκαιρίες, ενώ από την επόμενη σεζόν, ο Βραζιλιάνος άρχισε να καθιερώνεται στο αριστερό άκρο της άμυνας. Ωστόσο, το βραζιλιάνικο ταπεραμέντο του, τον οδηγούσε πολλές φορές σε άσκοπες κούρσες προς την επίθεση, αφήνοντας ακάλυπτη τη θέση του στην άμυνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, αρκετές φορές ο Ζοσέ Μουρίνιο και ο Κάρλο Αντσελότι να μην τον έχουν στο αρχικό σχήμα, σε κρίσιμα ευρωπαϊκά ματς. Ο Μαρσέλο, πλέον, είναι πιο ώριμος ποδοσφαιρικά, έχει την καλύτερη τεχνική κατάρτιση από οποιονδήποτε αριστερό οπισθοφύλακα στον κόσμο και είναι βασικός και αναντικατάστατος στην ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν. Και ακόμα είναι μόλις 29...

Ράφαελ Βαράν

Σε ηλικία 18 ετών, το 2011, άφηνε την πατρίδα του και την Λανς, παίρνοντας μεταγραφή για την Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ράφαελ Βαράν είχε και τις «ευλογίες» του Ζινεντίν Ζιντάν (δεν ήταν τότε προπονητής του συλλόγου), ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει ως «τον καλύτερο Γάλλο κεντρικό αμυντικό από την εποχή του Λοράν Μπλαν». Τότε, ο Βαράν ήταν πέμπτη επιλογή για τα στόπερ, πίσω από τους Ράμος, Πέπε, Αλμπιόλ και Καρβαλιο, όμως μετά από τις εμφανίσεις του σε δύο συνεχόμενα clasico απέναντι στην Μπαρτσελόνα, τη σεζόν 2012-13, για το Κύπελλο Ισπανίας, ο Γάλλος άρχισε να κερδίζει πόντους μέσα στην ομάδα. Αν και κάποιοι τραυματισμοί τον πήγαν προσωρινά πίσω, ο Βαράν άρχισε να γίνεται σιγά-σιγά ο αντικαταστάτης του Πέπε, ώσπου κέρδισε επάξια θέση βασικού, δίπλα στον Σέρχιο Ράμος. Σήμερα, στα 24 του, έχει ήδη κερδίσει τρία Τσάμπιονς Λιγκ, με τον ίδιο να αγωνίζεται στους δύο από τους τρεις τελικούς.

 

Τελευταία Νέα