Premier... εις διπλούν

Premier... εις διπλούν

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τους ποδοσφαιριστές, που έχουν κατακτήσει την Πρέμιερ Λιγκ με δύο διαφορετικές ομάδες.

Στο «πάνθεον» της ιστορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου πέρασε ο Ενγκολό Καντέ. Το περασμένο καλοκαίρι, άφηνε την – τότε – πρωταθλήτρια Αγγλίας, Λέστερ, προκειμένου να γίνει κάτοικος Στάμφορντ Μπριτζ. Στην Τσέλσι, ο Γάλλος αμυντικός μέσος έγινε το «μηχανάκι» της μεσαίας γραμμής και το φινάλε της σεζόν τον βρίσκει και πάλι πρωταθλητή, αλλά και MVP της σεζόν στην Αγγλία. Ο Καντέ έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής, που κατέκτησε την Πρέμιερ Λιγκ για δύο διαδοχικές σεζόν, με δύο διαφορετικές ομάδες. Στο παρελθόν, έχουν υπάρξει κι άλλοι ποδοσφαιριστές, που πανηγύρισαν τον τίτλο με δύο διαφορετικούς συλλόγους, ποτέ όμως σε δύο σερί χρονιές.

Χένινγκ Μπεργκ
Ο προπονητής της Μπλάκμπερν, Κένι Νταλγκλίς, εντυπωσιάστηκε μαζί του, σε ένα φιλικό της Αγγλίας με την Νορβηγία τον Νοέμβριο του 1992 και λίγους μήνες αργότερα ο Μπεργκ έγινε κάτοικος Ίγουντ Παρκ. Ο Νορβηγός μπακ ήταν από τους ακρογωνιαίους λίθους στην κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ το 1993-94, με τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του να αποτελούν «διαβατήριο» για μεταγραφή στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1997. Με τους «μπέμπηδες» ο Χένινγκ Μπεργκ στέφθηκε δύο φορές πρωταθλητής Αγγλίας (1999, 2000) και ήταν μέλος της ομάδας που έφτασε στο τρεμπλ. Έτσι, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής, που κατέκτησε την Πρέμιερ Λιγκ με δύο διαφορετικές ομάδες.

Νικολά Ανελκά
Ένας από τους μεγαλύτερους «γυρολόγους» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, που κατέκτησε τίτλους με ομάδες από πέντε διαφορετικές χώρες. Στην Αγγλία αγωνίστηκε σε έξι συλλόγους (Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μπόλτον, Τσέλσι, Γουέστ Μπρομ) και στέφθηκε πρωταθλητής με τους δύο. Αν και μόλις 19 ετών, τη σεζόν 1997-98 ήταν από τους πρωταγωνιστές της Άρσεναλ, στην πορεία προς τον τίτλο. Δώδεκα χρόνια μετά (2009-10), κατέκτησε εκ νέου την Πρέμιερ Λιγκ, αυτή τη φορά ως ποδοσφαιριστής της Τσέλσι.

Άσλεϊ Κόουλ
Γέννημα-θρέμμα της Άρσεναλ, που ξεκίνησε από τις ακαδημίες της και σε ηλικία 19 ετών βρέθηκε στην πρώτη ομάδα. Ο τραυματισμός του Σιλβίνιο τον έχρισε βασικό και από τότε δεν έχασε ποτέ τη θέση του στην ενδεκάδα. Το 2002 κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα και δύο χρόνια αργότερα ήταν μέλος της ομάδας, που στέφθηκε αήττητη πρωταθλήτρια Αγγλίας. Το 2006, ωστόσο, αποφάσισε να αλλάξει γειτονιά στο Λονδίνο, παίρνοντας μεταγραφή για την Τσέλσι. Αυτή η μετακίνηση εξαγρίωσε τους φίλους της Άρσεναλ, που του κόλλησαν το παρατσούκλι “Cashley”. Με τους «μπλε», ο Κόουλ κατέκτησε ένα ακόμη πρωτάθλημα (2010), ενώ πανηγύρισε το Τσάμπιονς Λιγκ (2012) και το Γιουρόπα Λιγκ (2013).

Γκαέλ Κλισί
Στην πρώτη του χρονιά στο Λονδίνο, ο Γάλλος μπακ ευτύχησε να είναι μέλος των “ Invincibles”. Η Άρσεναλ κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα της σεζόν 2003-04, με τον Κλισί να είναι αναπληρωματικός του Άσλεϊ Κόουλ στη θέση του αριστερού οπισθοφύλακα. Ωστόσο, αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει ο νεότερος ποδοσφαιριστής (18 ετών και 10 μηνών), που έκανε δικό του το μετάλλιο του πρωταθλητή της Πρέμιερ Λιγκ. Το 2011, ο Κλισί μετακόμισε στο Μάντσεστερ για λογαριασμό της Σίτι και στο τέλος της ίδιας σεζόν πανηγύρισε τον τίτλο-θρίλερ, την τελευταία αγωνιστική. Ο Γάλλος άσος παραμένει μέχρι σήμερα στο Ετιχάντ και έχει πανηγυρίσει ένα ακόμη πρωτάθλημα, το 2014.

Κάρλος Τέβες
Μετά το «μυστήριο» της μεταγραφής του από την Κορίνθιανς στην Γουέστ Χαμ, το 2006, ένα χρόνο αργότερα ο Αργεντινός επιθετικός έγινε κάτοικος Ολντ Τράφορντ. Στα δύο χρόνια που φόρεσε τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο «Καρλίτο» κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα Αγγλίας (2008, 2009). Αν και όλοι πίστευαν ότι θα ανανέωνε το συμβόλαιό τους με τους «μπέμπηδες», ο Τέβες αποχώρησε από την ομάδα, όχι όμως και από την πόλη. Υπέγραψε στη μισητή συμπολίτισσα, Σίτι, με την οποία στέφθηκε πρωταθλητής τη σεζόν 2011-12, σε έναν τίτλο που οι «πολίτες» τον... έκλεψαν στις καθυστερήσεις της τελευταίας αγωνιστικής από την Γιουνάιτεντ.

Ρόμπερτ Χουτ
Μόλις στα 17, το 2001, του έφυγε από το Βερολίνο και μετακόμισε στο Λονδίνο, για λογαριασμό της Τσέλσι. Αν και δεν ήταν ποτέ στις βασικές επιλογές για το κέντρο της άμυνας, οι «μπλε» απέρριψαν αρκετές προτάσεις παραχώρησής του. Η έλευση του Μουρίνιο, το 2004, έφερε την Τσέλσι στην κορυφή της Αγγλίας και έκανε τον Χουτ πρωταθλητή εις διπλούν (2004-05, 2005-06). Αμέσως μετά αποχώρησε από το Στάμφορντ Μπριτζ, όμως συνέχισε να αγωνίζεται στο Νησί. Μίντλεσμπρο, Στόουκ και Λέστερ ακολούθησαν για τον υψηλόσωμο αμυντικό, ο οποίος στέφθηκε για μία ακόμη φορά πρωταθλητής Αγγλίας, την περσινή σεζόν με τις «αλεπούδες».

Κόλο Τουρέ
Ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους στην πορεία της Άρσεναλ προς την κατάκτηση του τίτλου, ως αήττητη, τη σεζόν 2003-04. Ο Κόλο Τουρέ συνέθεσε με τον Σολ Κάμπελ ένα απροσπέλαστο αμυντικό δίδυμο, με τους «κανονιέρηδες» να δέχονται μόλις 26 τέρματα σε 38 αγωνιστικές. Το καλοκαίρι του 2009 αποτέλεσε μία από τις ηχηρές μεταγραφές της Μάντσεστερ Σίτι, στην προσπάθεια της επιστροφή στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου. Αν και δεν ήταν στις βασικές επιλογές του Ρομπέρτο Μαντσίνι, ο Ιβοριανός αμυντικός πανηγύρισε τη σεζόν 2011-12 τον τίτλο του πρωταθλητή Αγγλίας.

Υ.Γ. Το πρωτάθλημα Αγγλίας με δύο διαφορετικές ομάδες κατέκτησαν, επίσης, ο Ερίκ Καντονά και ο Μαρκ Σβάρτσερ. Ο μεν “King Eric” δεν πήρε με την Λιντς την Πρέμιερ Λιγκ, αλλά την First Division, τη σεζόν 1991-92 (μετά σήκωσε τέσσερις φορές την Πρέμιερ Λιγκ με την Γιουνάιτεντ). Ο δε Σβάρτσερ ήταν μέλος της Τσέλσι (2014-15) και της Λέστερ (2015-16), όμως με καμία από τις δύο ομάδες δεν πήρε το μετάλλιο του πρωταθλητή, αφού για να γίνει αυτό υπάρχει η προϋπόθεση για τουλάχιστον πέντε συμμετοχές στο πρωτάθλημα και ο Αυστραλός δεν τις είχε πραγματοποιήσει.

 

Τελευταία Νέα