Το «Σύνδρομο του Γολιάθ» που σκοτώνει την Λίβερπουλ

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Το «Σύνδρομο του Γολιάθ» που σκοτώνει την Λίβερπουλ

bet365

Οι Κόκκινοι έχουν πρόβλημα με τους Δαυίδ της Premier League και ο Γιώργος Καραμάνος μετράει νίκες κόντρα σε ισχυρούς και γκέλες με τους μικρούς, οι οποίοι στερούν από τον Γίργκεν Κλοπ το θαύμα του τίτλου.

Στην περιβόητη Silicon Valley της Καλιφόρνια, όπου ακμάζουν οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, έχουν δημιουργήσει έναν ειδικό όρο. Πρόκειται για το «Σύνδρομο του Γολιάθ». Με αυτό επιχειρούν να περιγράψουν κάτι που ενίοτε συμβαίνει στους κολοσσούς του κλάδου, όταν πρέπει να ασχοληθούν με μία μικρότερη εταιρεία. Για κάποιο λόγο λοιπόν οι μεγάλοι αντί να μείνουν στο δικό τους μέγεθος και ύψος, επιλέγουν να δημιουργούν μία ευαισθησία, ένα άγχος και να χάνουν έτσι τη δική τους δυναμική. Κάπως έτσι μοιάζει να κινείται στη φετινή κούρσα της Premier League και η Λίβερπουλ.

Καθώς η ομάδα του Γίργκεν Κλοπ Σάββατο μεσημέρι καθάριζε 3-1 την Εβερτον, ο Γερμανός είχε να καμαρώνει για το ότι έγινε ο πρώτος κόουτς και από τις δύο πλευρές της ιστορίας που ξεκινάει την καριέρα του σε πάγκο του Μέρσεϊσαϊντ με τρεις διαδοχικές νίκες. Το θέμα όμως της υπόθεσης είναι άλλο και έχει να κάνει με την εκ διαμέτρου αντίθετη συμπεριφορά των Κόκκινων απέναντι στους αντιπάλους για τον τίτλο ή για την τετράδα και απέναντι σε εκείνους που θεωρητικά θα έπρεπε να ήταν οι εύκολοι και γυροφέρνουν την ουρά της βαθμολογίας.

Εάν στους σημαντικούς αντιπάλους συνυπολογίσουμε και την Εβερτον, η οποία και δυνατή είναι φέτος και έχει τον χαρακτήρα του τοπικού εχθρού, τότε η Λίβερπουλ όχι απλά είναι αήττητη κόντρα στην πάνω επτάδα του πρωταθλήματος, αλλά κόντρα σε όλους αυτούς μετράει έξι νίκες και πέντε ισοπαλίες. Εχει καταφέρει να περάσει από Αρσεναλ (3-4), Τσέλσι (1-2), Εβερτον (0-1) και να καθαρίσει εντός Σίτι (1-0), Τότεναμ (2-0) και τώρα ξανά την Εβερτον (3-1). Ισόπαλη ήρθε με την Τότεναμ εκτός (0-0), δύο φορές με την Γιουνάιτεντ (0-0 εκτός, 1-1 εντός), με την Τσέλσι εντός (1-1) και την Σίτι εκτός (1-1).

Εδώ λοιπόν είναι που έρχεται η καταστροφή, καθώς η ομάδα του Κλοπ έχει συμπληρώσει τρεις ήττες από τις έξι κάτω της βαθμολογίας και έχει χάσει βαθμούς γενικότερα από τις επτά εκ των 10 που βρίσκονται στο κάτω μισό. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από το ξεκίνημα της χρονιάς δεν υπάρχει. Το τρελό διπλό στην Αρσεναλ της πρεμιέρας το ακολούθησε η ήττα με κάτω τα χέρια (2-0) από την Μπέρνλι. Για κάθε Πεπ Γκουαρδιόλα, Αντόνιο Κόντε, Μαουρίτσο Ποκετίνο, Αρσέν Βενγκέρ, Ρόναλντ Κούμαν που έχει υποτάξει ο Γερμανός τεχνικός, έχει υποταχθεί αντίστοιχα από τον Μάρκο Σίλβα, τον Κρεγκ Σέξπιρ, τον Πολ Κλέμεντ, τον Πολ Λάμπερτ και τον Κλοντ Πιέλ. Από τον τελευταίο μάλιστα και τις δύο φορές. Ακόμα και η Σάντερλαντ του Ντέιβιντ Μόγιες του πήρε ισοπαλία.

Κάπως έτσι λοιπόν η Λίβερπουλ παραμένει στο -10 από την κορυφή και έχει και ματς περισσότερο από την πρωτοπόρο Τσέλσι. Κανονικά θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμα και το θαύμα του τίτλου, αλλά ουσιαστικά αυτό που κάνει, είναι να επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζει και λέει στους παίκτες του ακόμα και ο κάθε προπονητής στα τοπικά. Πως για να σηκώσεις την κούπα, ακόμα και εάν αισθάνεσαι τόσο ισχυρός όσο ο Γολιάθ, θα πρέπει να ξεπεράσεις το σύνδρομο και να νικήσεις τους κάθε Δαυίδ του πρωταθλήματός σου...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος