Αμυντικοί «ογκόλιθοι»

Αμυντικοί «ογκόλιθοι»

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος καταγράφει κάποια από τα κορυφαία αμυντικά δίδυμα όλων των εποχών, σε εθνικό επίπεδο, στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, που κατέκτησαν μαζί τουλάχιστον ένα τρόπαιο σε μεγάλη διοργάνωση.

Σέρχιο Ράμος και Ζεράρ Πικέ έσμιξαν και πάλι για λογαριασμό της εθνικής Ισπανίας και – όπως ήταν αναμενόμενο – ξεκίνησαν και πάλι οι αμφιβολίες για το πώς οι δύο «εχθροί» σε συλλογικό επίπεδο, μπορούν να γίνουν... φίλοι για χάρη του αντιπροσωπευτικού τους συγκροτήματος. Ο Ράμος έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως οι “clasico” κόντρες τους, σε γήπεδο και social media, μένουν απ’ έξω και οι δύο θα συγκεντρωθούν αποκλειστικά στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Άλλωστε, είναι «πολυτέλεια» για την εθνική Ισπανίας να διαθέτει στις τάξεις της τους ηγέτες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης στην άμυνα. Οι δυο τους συγκαταλέγονται στα κορυφαία αμυντικά δίδυμα όλων των εποχών και ως τέτοιο, συνέβαλαν τα μέγιστα, ώστε οι «φούριας ρόχας» να φτάσουν στην κατάκτηση του Euro 2012.

Μπόμπι Μουρ – Τζακ Τσάρλτον
Στη σύγχρονη εποχή της εθνικής Αγγλίας ξεχώρισε το αμυντικό δίδυμο Φέρντιναντ-Κάμπελ, όμως τα «λιοντάρια» έχουν να πανηγυρίσουν τίτλο σε μεγάλη διοργάνωση πάνω από 50 χρόνια, την εποχή που στο κέντρο της άμυνας τους δέσποζε η παρουσία των Μπόμπι Μουρ και Τζακ Τσάρλτον. Οι δυο τους ήταν το βασικό αμυντικό δίδυμο σε όλους τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, που διεξήχθη στη χώρα τους, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κατάκτηση του τροπαίου. Μάλιστα, το πρώτο γκολ που δέχθηκε η Αγγλία στο τουρνουά ήταν στο 82’ του ημιτελικού με την Πορτογαλία.

Φραντς Μπεκενμπάουερ – Χανς Γκεόργκ Σβάρτσενμπεκ
Ο «Κάιζερ» μπορεί να είναι ο ποδοσφαιριστής που έχει όλη τη δόξα, όμως σε όλη του την καριέρα είχε για συνοδοιπόρο τον Σβάρτσενμπεκ. Το κορυφαίο αμυντικό δίδυμο στην ιστορία της Γερμανίας ήταν μαζί στην Μπάγερν Μονάχου για έντεκα χρόνια, κατακτώντας μεταξύ άλλων τρία κύπελλα πρωταθλητριών και ένα κύπελλο κυπελλούχων. Με τη φανέλα της Δυτικής Γερμανίας Μπεκενμπάουερ και Σβάρτσενμπεκ κατέκτησαν ένα Euro (1972) και ένα Μουντιάλ (1974). Μάλιστα, σε ΟΛΟΥΣ τους παραπάνω τελικούς που έφτασαν στο τρόπαιο, σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, οι δυο τους αποτελούσαν δίδυμο στο κέντρο της άμυνας.

Γκαετάνο Σιρέα – Κλαούντιο Τζεντίλε
Δύο ποδοσφαιριστές που από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’80 «σημάδεψαν» με την παρουσία τους την άμυνα της Γιουβέντους και της εθνικής Ιταλίας. Επρόκειτο για δύο εντελώς διαφορετικούς παίκτες, οι οποίοι, όμως, συμπλήρωναν ο ένας τον άλλον. Ο Σιρέα ήταν από τους πιο «καθαρούς» κεντρικούς αμυντικούς (δε δέχθηκε ποτέ κόκκινη κάρτα στην καριέρα του) με υψηλή τεχνική κατάρτιση. Αντίθετα, ο Τζεντίλε ήταν από τους πιο δυναμικούς αμυντικούς της εποχής του, με έφεση στα επικίνδυνα μαρκαρίσματα. Μάλιστα, το 2007, ψηφίστηκε στην όγδοη θέση των πιο σκληρών ποδοσφαιριστών όλων των εποχών. Οι δυο τους ήταν μαζί στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982 από την Ιταλία, ενώ σε συλλογικό επίπεδο κατέκτησαν δεκάδες τίτλους με την Γιουβέντους.

Μαρσέλ Ντεσαγί – Λοράν Μπλαν
Μπορεί στη μεγαλύτερη επιτυχία της εθνικής Γαλλίας (κατάκτηση Μουντιάλ ’98) να μην ήταν μαζί στην ενδεκάδα του τελικού, εξαιτίας τιμωρίας του Μπλαν από τον ημιτελικό με την Κροατία, όμως οι δυο τους ήταν πραγματικοί «ογκόλιθοι» στην άμυνα καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά. Ο δυναμικός Ντεσαγί και ο τεχνίτης Μπλαν συνδύαζαν άψογα σώμα και μυαλό, με τον έναν να συμπληρώνει τον άλλο. Οι δυο τους ήταν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των «τρικολόρ» και στην κατάκτηση του Euro 2000. Σε συλλογικό επίπεδο δεν αγωνίστηκαν ποτέ μαζί, όμως - όπως αποδείχθηκε - αυτό δεν εμπόδισε τη μεταξύ τους «χημεία» με την εθνική Γαλλίας.

Κάρλες Πουγιόλ – Ζεράρ Πικέ
Δύο ποδοσφαιριστές που έχουν κατακτήσει τα πάντα με την Μπαρτσελόνα, ως μέλη της «χρυσής» ομάδας του Πεπ Γκουαρδιόλα. Πουγιόλ και Πικέ δεν ήταν, όμως, μόνο οι στυλοβάτες στην άμυνα των «μπλαουγκράνα», αλλά στο ίδιο διάστημα ήταν και οι «ογκόλιθοι» της εθνικής Ισπανίας. Στο Euro 2008, ο Πικέ δεν ήταν καν μέλος των ανδρών των «φούριας ρόχας», όμως δύο χρόνια αργότερα, στο Μουντιάλ 2010, οι δυο τους ήταν το βασικό αμυντικό δίδυμο, στην πορεία μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου. Τότε, ο Σέρχιο Ράμος ήταν δεξί μπακ, με τον τραυματισμό του Πουγιόλ πριν το Euro 2012, να ανοίγει το... δρόμο για το σημερινό δίδυμο Πικέ-Ράμος.

 

Τελευταία Νέα