Γιουβέντους: Η Γηραιά Κυρία είναι γυμνή στην Ευρώπη

Γιουβέντους: Η Γηραιά Κυρία είναι γυμνή στην Ευρώπη

bet365

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο σχολιάζει το τρίτο διαδοχικό ευρωπαϊκό κάζο της Γιουβέντους, το οποίο επιβεβαιώνει ότι έχει κάνει πολλά λάθη στον σχεδιασμό και τα πληρώνει ακριβά – Μήπως... περίσσευε η μεταγραφή – μαμούθ του Κριστιάνο Ρονάλντο;

Το τρις εξαμαρτείν, ουκ... Γηραιάς Κυρίας σοφής. Ο αποκλεισμός της Γιουβέντους από την Πόρτο στους «16» του Champions League συνιστά ένα σοκ βάσει ονομάτων, όχι όμως με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια.

Τον Ιούνιο του 2017, η Γιούβε έφτανε στον τελικό του Champions League, όπου όμως δεν ήταν φουλ ανταγωνιστική απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης (1-4). Θα έπρεπε να χτίσει πάνω σε αυτή την πορεία, ώστε τα επόμενα χρόνια να κάνει το παραπάνω βήμα και να φτάσει στην πολυπόθητη κούπα με τα μεγάλα αυτιά, την οποία κυνηγάει εδώ και μια 25ετία.

Τα έκανε όμως; Οι τρεις διαδοχικοί αποκλεισμοί από ομάδες με δεδομένα πολύ χαμηλότερο μπάτζετ (Άγιαξ, Λυών και Πόρτο) επιβεβαιώνουν πως όχι. Ο μεταγραφικός σχεδιασμός έχει αποτύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι επιλογές προπονητών στην «μετά – Αλέγκρι» εποχή (Μαουρίτσιο Σάρι και Αντρέα Πίρλο) έχουν αποδειχθεί άστοχες.

Ο ανέτοιμος Πίρλο

Ο Αντρέα Πίρλο υπήρξε ένας τεράστιος ποδοσφαιριστής, ένας προπονητής μέσα στο γήπεδο. Ο παίκτης – προπονητής, όμως, δεν έχει υπό την εποπτεία του τριάντα ποδοσφαιριστές, απλώς λειτουργεί μέσα στο γήπεδο διαφορετικά από τους συμπαίκτες του.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Γιούβε απέλυσε τον Μαουρίτσιο Σάρι γιατί τον θεωρούσε «λίγο» για το ευρωπαϊκό όραμα, διαπιστώνοντας ότι ο άλλοτε προπονητής των Νάπολι και Τσέλσι δεν είχε τον κατάλληλο κώδικα επικοινωνίας με τους παίκτες.

Σε μια κίνηση αναμφίβολα ριψοκίνδυνη, δεν πήγε σε κάποια δοκιμασμένη λύση, αλλά αποφάσισε να ποντάρει σε έναν παντελώς άπειρο προπονητή, στον οποίο μάλιστα είχε δώσει τα ηνία της ομάδας Κ23. Στο Τορίνο θεώρησαν ότι βρήκαν στο πρόσωπο του Πίρλο τον δικό τους Πεπ Γκουαρδιόλα, αλλά δεν είναι κάθε μέρα του... Άη Πεπ, όπως συνέβη στη Μπαρτσελόνα.

Ο Πίρλο αφήνει στους βοηθούς του (κυρίως στον άλλοτε προπονητή του ΠΑΟΚ, Ιγκόρ Τούντορ) το τακτικό κομμάτι, στην διάρκεια των αγώνων αυτοί είναι που συνήθως βάζουν τις φωνές και οι ποδοσφαιριστές έχουν παραδεχθεί κατά καιρούς ότι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς θέλει ο προπονητής από εκείνους μέσα στο γήπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι στην αρχή της σεζόν, τα social media της Γιούβε παρουσίαζαν την ενδεκάδα της ομάδας για τον επόμενο αγώνα σε διάταξη, αλλά πλέον έπαψαν να το κάνουν. Ο λόγος; Οι παίκτες μέσα στο γήπεδο ήταν... αλλού για αλλού, με αποτέλεσμα ο υπεύθυνος για αυτές τις αναρτήσεις να μην θέλει να το ρισκάρει, αφού ο Πίρλο τον εξέθετε συνεχώς.

Και όχι επειδή κάνει τακτικές αλλαγές και καινοτομίες ώστε να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο, αλλά γιατί δείχνει και αυτός να μην ξέρει τι ακριβώς θέλει από τους παίκτες, όπως συνέβη και στον αγώνα – κάζο με την Πόρτο.

Στο συγκεκριμένο ματς, ο Φεντερίκο Κιέζα ξεκίνησε θεωρητικά ως αριστερός μέσος, αλλά βάσει τακτικής δεν πατούσε καθόλου περιοχή, κάτι που άρχισε να κάνει μόνο στο δεύτερο μέρος, όταν πήγε σχεδόν μόνος του να γυρίσει την υπόθεση πρόκριση με δύο γκολ.

Προφανώς, ο Πίρλο χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει προπονητικά και ενδέχεται στο μέλλον να εξελιχθεί σε έναν σπουδαίο τεχνικό. Η Γιουβέντους, όμως, δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου και φέτος, αν δεν έρθουν τα πάνω – κάτω στη συνέχεια, εκτός από την ευρωπαϊκή αποτυχία, θα χάσει το πρωτάθλημα ύστερα από εννέα διαδοχικές κατακτήσεις.

Ο Κριστιάνο δεν αρκεί

Το καλοκαίρι του 2018, η Γιουβέντους... έσπασε τα ταμεία της και έδωσε 117 εκατομμύρια ευρώ στη Ρεάλ Μαδρίτης για να αποκτήσει τον αρχί – σκόρερ του Champions League και κάτοχο πέντε τροπαίων, Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο «CR7», με την κλάση και την εκτελεστική του δεινότητα, οδηγεί στο σκοράρισμα τους Μπιανκονέρι στο πρωτάθλημα αλλά, με εξαίρεση το χατ – τρικ και την ανατροπή – πρόκριση εις βάρος της Ατλέτικο Μαδρίτης την πρώτη του σεζόν, δεν έχει κάνει την προσδοκώμενη διαφορά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Στις τρεις σεζόν του στο Τορίνο, μετράει συνολικά 14 ευρώ – γκολ (6+6+4), ένα λιγότερο δηλαδή απ' όσα είχε μόνο την τελευταία του σεζόν στην Ρεάλ (15). «Η Γιουβέντους προδόθηκε από τον Κριστιάνο Ρονάλντο; Ναι, αλλά όχι μόνο από αυτόν» αποφάνθηκε ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, ο οποίος «κάρφωσε» τον Πορτογάλο ως ηγέτη της ομάδας, χωρίς όμως να αφήσει εκτός ευθυνών τους υπολοίπους.

Και εδώ μπαίνει ο (κακός) σχεδιασμός της διοίκησης. Η Γιουβέντους θεωρούσε ότι η αύρα του Κριστιάνο θα... εκτόξευε την υπόλοιπη ομάδα, την οποία όμως φρόντισε να αφήσει γυμνή με λανθασμένες κινήσεις, όπως η ανταλλαγή Ντανίλο – Ζοάο Κανσέλο (στο Μάντσεστερ ακόμα γελάνε...).

Η ομάδα «φόρτωσε» παίκτες στα άκρα (Κουαδράδο, Ντάγκλας Κόστα, Κουλουσέφσκι, Ντιμπάλα, Κιέζα) και δεν πήρε έναν δεύτερο σέντερ φορ πίσω από τον Άλβαρο Μοράτα, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί υποχρεωτικά τον Κριστιάνο σε αυτή την θέση, κάτι που δεν αρέσει στον Πορτογάλο, έστω και αν προσαρμόστηκε σε αυτή.

Με τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τον Πορτογάλο, η Γιούβε θα μπορούσε να είχε πάρει 2-3 παίκτες κλάσης για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο ένα σύνολο που, αυτή την στιγμή, χρειάζεται περαιτέρω ενδυνάμωση και μπορεί να στηριχθεί σε παίκτες όπως ο Ντε Λιχτ, ο Αρτούρ, ο Κιέζα, ο Ντιμπάλα (όταν... είναι υγιής) ή ο Μοράτα.

Αυτοί, όμως, δεν αρκούν. Η Γηραιά Κυρία χρειάζεται ποιοτικό λίφτινγκ και ενδεχομένως αυτό να πρέπει να ξεκινήσει από τον πάγκο, αν θέλει να διεκδικήσει με ρεαλιστικές πιθανότητες το Άγιο Δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που της αντιστέκεται εδώ και 25 χρόνια. Έκτοτε, άλλωστε, έφτασε πέντε φορές στη πηγή (τελικό), αλλά νερό δεν ήπιε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κριστιάνο Ρονάλντο: Ιστορικό δράμα, λιγότερα γκολ σε 3 σεζόν με τη Γιούβε από 1 με την Ρεάλ!

Με Κριστιάνο... χειρότερα στην Ευρώπη η Γιουβέντους (vid)

Γιουβέντους - Πόρτο: Ο Νέντβεντ μετά τον αποκλεισμό κλώτσησε τις πινακίδες από τα νεύρα του (vid)

Πίρλο: «Έγινε λάθος στο τείχος, δεν κατάλαβαν οι παίκτες τον κίνδυνο» (vid)

Καπέλο κατά Κριστιάνο Ρονάλντο: «Ασυγχώρητο το λάθος του» (pics & vid)

Έντονη κριτική στη Γιουβέντους από τον ιταλικό Τύπο: «Μαύρη νύχτα» (pics & vid)

 

Τελευταία Νέα