O Γουαμανγκιτουκά ξεχνάει συχνά το επίθετό του

Κωνσταντίνος Κωλαΐτης
O Γουαμανγκιτουκά ξεχνάει συχνά το επίθετό του

bet365

Τον λένε Σίλας Γουαμανγκιτουκά, είναι το πιο «hot» και σύνθετο όνομα της Bundesliga και τον κατηγορούν πως είναι ψεύτικο. Το PlanetFootball εστιάζει στον 21χρονο Κονγκολέζο παιχταρά, που με τα σπριντ και τα γκολ του υπερνικά προς το παρόν το παρασκήνιο. Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωλαΐτης.

Είναι στη φύση του ανθρώπινου εγκεφάλου να ξεχνά και να συγχέει ονόματα. Ο Φρόιντ είχε εξελίξει τη δική του στιγμή αδράνειας, αναφορικά με τον δημιουργό του πίνακα του Καθεδρικού ναού του Ορβιέτο (Λούκα Σινιορέλι), στο πρώτο φροϋδικό ολίσθημα, ή αλλιώς την παραπραξία, κατά την οποία το υποσυνείδητο εμπλέκεται στις διαδικασίες θύμησης μιας λέξης ή φράσης. Ωστόσο, σε πολύ πιο απλοϊκό βαθμό, κάποια επίθετα δεν γίνεται να τα λησμονήσεις.

Τρανό παράδειγμα; «Γου-αμ-αν-γκι-του-κά». Όπως το NBA ξαναέμαθε το αλφάβητο για χάρη του «human alphabet», Γιάννη Αντετοκούνμπο, έτσι και η Bundesliga και δειλά-δειλά το ευρωπαϊκό στερέωμα, προσπαθεί να αποστηθίσει το επίθετο του 21χρονου Κονγκολέζου στράικερ, για να μπορεί να πάρει μέρος στη «ζεστή» κουβέντα που έχει αρχίσει γύρω από το ταβάνι και τις ικανότητές του.

Μετά από 19 αγωνιστικές στην παρθενική του σεζόν σε 1η τη τάξει κατηγορία, ο Σίλας Γουαμανγκιτουκά έχει εδραιωθεί στους κορυφαίους Γερμανίας κι Ευρώπης. Το κοντέρ βρίσκεται σταματημένο στα 11 γκολ και 3 ασίστ, είναι ο νεότερος των Top-5 ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων με διψήφιο αριθμό γκολ πίσω μόνο από τον Έρλινγκ Χάαλαντ (πάνω από Μπαπέ, Λαουτάρο), όπως επίσης είναι ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Στουτγκάρδης με αντίστοιχους αριθμούς, μετά τον Φρέντι Μπόμπιτς από τη σεζόν 1996/97!

Κάπως έτσι, η Στουτγκάρδη έχει ξεφύγει εδώ και καιρό από τη «μάχη» της παραμονής, που άπαντες την συνέδεαν στην αρχή της σεζόν. Χωρίς τα γκολ στα οποία συμμετείχε ο ίδιος, θα ήταν στο +2 από την επικίνδυνη ζώνη. Και κάπως έτσι, το βραβείο του rookie του μήνα στη Bundesliga έφερε το όνομά του τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Ένα όνομα, ή μάλλον, ένα επίθετο, που κανείς δεν γνωρίζει αν είναι το πραγματικό του.

Γουαμανγκιτουκά ή… Μβουμπά Κατόμπα;

Ο Σίλας γεννήθηκε στην Κινσάσα της Δημοκρατίας του Κονγκό στις 6 Οκτωβρίου του 1999. Εκεί μεγάλωσε, εκεί έμαθε να κλωτσά το τόπι, σε άμμους και λάσπες. Εκεί, επίσης, τον ανακάλυψε στα 12 του χρόνια ο Νικολάς Ανελκά, μέσα από την «Black Mountain Sport Academy» που είχε στήσει στη χώρα, δίνοντάς του την ευκαιρία να παίξει στην τοπική Ματέτε FC και από εκεί προοδευτικά να ταξιδέψει στη Γαλλία, υπογράφοντας στην Αλές, ομάδα που συνεργάζεται σε επίπεδο υποδομών με τη Μονπελιέ.

Σε αυτή τη μετάβαση, χρέη εκπροσώπου-συμβούλου του, διετέλεσε ο Κονγκολέζος δικηγόρος, Ολιβιέ Μπελεσί, επίσης μάνατζερ του άλλοτε παίκτη της Παρί Σεν Ζερμέν, Γιουσούφ Μουλουμπού, ο οποίος του είχε κάνει μήνυση για πλαστογραφία και απάτη. Κι αυτό ήταν κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο στην «Equipe», οδηγώντας την στα τέλη του 2020 να ερευνήσει τη διαδρομή του Γουαμανγκιτουκά που «έλαμπε» ήδη στη Στουτγκάρδη. Αν και δυσκολεύτηκε στην εύρεση στοιχείων, το ρεπορτάζ εν τέλει συντάχθηκε και αποκάλυπτε ότι το «Γουαμανγκιτουκά» είναι ψευδές επίθετο και πως κανονικά ο παίκτης ονομάζεται Σίλας Μβουμπά Κατόμπα!

Το ρεπορτάζ στηρίχθηκε σε ένα e-mail προς την Παρί FC, την πρώτη επαγγελματική ομάδα του Γουαμανγκιτουκά από το καλοκαίρι του 2018, σε ένα deal που ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο νυν τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, Πιέρ Ντρεοσί. Αποστολέας ήταν ο πρόεδρος μιας κονγκολέζικης ομάδας ονόματι «Football Club MK», ο οποίος και ζητούσε αποζημίωση για τη μεταγραφή-απάτη του παίκτη με διαφορετικό όνομα, καθώς και 10% από το ποσό της μελλοντικής μεταγραφής του.

Οι περισσότεροι φορείς αρνήθηκαν να μιλήσουν στο γαλλικό Μέσο, εξηγώντας ότι «ψάχνετε ένα θέμα που έχει μικρή σημασία». Και ο ίδιος ο στράικερ των Σουηβών, με βάση τα όσα πραγματοποιεί στο χορτάρι, φροντίζει να κρατά σε χαμηλό τόνο όσα γράφονται για αυτόν.

Δεν έχει ακούσει λίγα, βέβαια, ως τώρα στη φετινή σεζόν. Η πρώτης τάξεως στιγμή που πέρασε στο προσκήνιο του ευρέως κοινού ήταν στις 6 Δεκεμβρίου και το ματς κόντρα στη Βέρντερ Βρέμης. Όχι τόσο για το γεγονός πως σκόραρε δύο φορές, αλλά ειδικά για το πώς σκόραρε το 2ο του τέρμα στο 90+1’. Έχοντας κενή την εστία, προτίμησε να περιμένει μέχρι τελευταίας στιγμής τον κίπερ, Παβλένκα και να τον… βασανίσει σπρώχνοντας τη μπάλα στη γραμμή της εστίας. Αμέσως, το σύνθετο και αμφιλεγόμενο επίθετό του ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο, για το unfair play και την κίτρινη κάρτα που αντίκρισε για διακωμώδηση του αθλήματος. Ο ίδιος, βέβαια, είχε άλλη γνώμη.

«Σέβομαι τον αντίπαλό μου σε κάθε φάση του παιχνιδιού. Με το δεύτερο μου γκολ, ήθελα απλά να κερδίσω όσο περισσότερο χρόνο μπορούσα για την ομάδα μου σε αυτό το σημαντικό ματς. Δεν ήθελα να προκαλέσω τον τερματοφύλακα της Βέρντερ ή τους αντιπάλους μου με οποιονδήποτε τρόπο».

Για κάθε σπριντ που δοκιμάζει (527 ως τώρα, 3ος στη Bundesliga), μία «σκοτεινή» πτυχή από τα χρόνια της Κινσάσα τον καταδιώκει. Σχεδόν με την ταχύτητα που ο ίδιος τρέχει το γήπεδο (22χλμ./ώρα, 5ος στη Bundesliga). Μπορεί να μη λέγεται Γουαμανγκιτουκά, μπορεί κι ο ίδιος να ξεχνάει το όνομά του, μπορεί, πάλι, να πρόκειται για μια γραφειοκρατική παρεξήγηση στα άδυτα μιας αφρικανικής χώρας και ενός υπερ-μεσόγειου ταξιδιού προς την ποδοσφαιρική καταξίωση. Το Νο14 της Στουτγκάρδης (έμπνευση από το είδωλό του, Πιερ - Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ), όμως, κερδίζει τις εντυπώσεις (και) για τους σωστούς λόγους, με τρανταχτό παράδειγμα το γκολ βιογραφικού που πέτυχε μετά από κούρσα 80 μέτρων κόντρα στη Μάιντς και ήδη το μακροσκελές επίθετο-γρίφος του απασχολεί κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ ενόψει καλοκαιριού.

Πίσω στο Κονγκό, όμως, εκεί που άρχισαν όλα, εξακολουθούν να δυσκολεύονται να προφέρουν το επίθετό του. Γιατί πολύ απλά, δεν το έχουν ακουστά. Αυτό τόνισε και ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Κριστιάν Νσένγκι-Μπιέμπε, στο πράγματι παράδοξο γεγονός, ότι δεν έχει κληθεί ακόμη σε καμία εθνική ομάδα της χώρας.

«Θα ήθελα να τον καλέσω, αλλά δεν μπορώ. Υπάρχει ένα οργανωτικό πρόβλημα, ένα θέμα με το διαβατήριό του. Έτσι, τουλάχιστον, μου λένε. Έχουμε ακούσει πολλά, συγκεκριμένα ότι είχε αιτηθεί άσυλο. Αλλά κι ότι υπάρχει ζήτημα με την ταυτότητά του. Περιμένουμε. Ένα, όμως, είναι σίγουρο, δεν έχουμε ξανακούσει τον Σίλας Γουαμανγκιτούκα στη Δημοκρατία του Κονγκό»!

 

Τελευταία Νέα