Μπαρτσελόνα – Λουίς Σουάρες: Αχαριστία ή ωμή εξοικονόμηση χρόνου;

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Μπαρτσελόνα – Λουίς Σουάρες: Αχαριστία ή ωμή εξοικονόμηση χρόνου;

bet365

Κατά τον Φίοντορ Ντοστογιέφσκι: «Το πρώτο βήμα της αχαριστίας είναι η απώλεια κινήτρων του ευεργέτη». Σε αυτή τη φράση του Ρώσου συγγραφέα μπορεί να συνοψιστεί με ακρίβεια η στάση της Μπαρτσελόνα απέναντι στον Λουίς Σουάρες. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι αυτή η πρόταση περιγράφει σχεδόν την κάθε απομάκρυνση κάποιου παίκτη, καθώς εκείνος μεγαλώνει. Στο ποδόσφαιρο, σε κάθε άθλημα, αποτελεί μία από τις γνωστές συνέπειες του γήρατος, αυτό που με άκομψο τρόπο συνηθίζουμε να περιγράφουμε με το: «Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν».

Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι η κίνηση αυτή καθ' αυτή που τσαλακώνει για ακόμα μία φορά την εικόνα μία χείριστης διοίκησης. Ο Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου και όσοι κινούνται γύρω του δεν έχουν απολύτως κανένα tact. Καμία συναισθηματική προσέγγιση, κανενός είδους feeling και ουδεμία σχέση με το “mes que un club” που ουσιαστικά θα έπρεπε να προβάλλεται σε κάθε ενέργεια του συλλόγου. Και πόσο αντίθετη φαίνεται τώρα η άσχημη απομάκρυνση ενός ποδοσφαιριστή που κατάφερε σε έξι χρόνια να γίνει ένας πραγματικός θρύλος της Μπάρτσα;

Στον αντίποδα, θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε τη διοίκηση. Μία άλλη σκληρή αλήθεια που έχει να κάνει με την αχαριστία, είναι ότι... εφόσον εξακολουθούμε να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, δεν πρόκειται στη ζωή μας να συναντήσουμε κανέναν αχάριστο. Μα ο Λουίς Σουάρες έχει πάψει εδώ και μία διετία να παρουσιάζει στο χορτάρι τη δική του καλύτερη αγωνιστική εκδοχή. Οπότε και για να το θέσουμε ακόμα πιο ωμά στη δική του περίπτωση, η αχαριστία θα μπορούσε να θεωρηθεί από τεχνοκρατικής άποψης και μία απλή - ευεργετική εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος για την ομάδα.

Σίγουρα ο Ουρουγουανός σούπερ σταρ είναι καιρός που δεν θύμιζε matador. Ενα παρατεταμένο ντεφορμάρισμα, σοβαροί τραυματισμοί και επεμβάσεις στα γόνατα, ενώ είχε χάσει το killer ένστικτό του στις φάσεις, αλλά και τα τρελά τελειώματά του. Ωστόσο, το θέμα εδώ δεν έχει να κάνει με το αγωνιστικό κομμάτι. Το εάν δηλαδή θα μπορούσε να μείνει στο ρόστερ, εξανλτώντας τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του. Είναι ο τρόπος που τον έδιωξαν. Ακριβώς αυτό που τόνισε η Λιονέλ Μέσι στο μήνυμα αγάπης του προς εκείνον και ταυτόχρονα το... κράξιμο προς τον αγνώμονα σύλλογο: («Δεν έπρεπε να σε διώξουν όπως το έκαναν. Όμως η αλήθεια είναι ότι πλέον δεν με εκπλήσσει τίποτα σε αυτό το club»).

Ο Λουίς Σουάρες δεν υπήρξε απλά ένα πολύ καλός παίκτης που πέρασε από το «Καμπ Νόου». Στην εξαετία του εκεί συμμετείχε σε περισσότερα γκολ από τα παιχνίδια του (198 δικά του και 100 ασίστ σε 283 ματς). Ηταν ο απόλυτος παρτενέρ για τον Λιονέλ Μέσι, προσφέροντάς του τις περισσότερες ασίστ από κάθε άλλον (47), ενώ μαζί σκόραραν 478 γκολ , περισσότερα δηλαδή από τα μισά απ' όσα έβαλε η Μπαρτσελόνα σε αυτά τα έξι χρόνια (908). Οι δυο τους συνέθεσαν ένα ιστορικό ζευγάρι, μα και μόνος του έγραψε τη δική του ιστορία ως Μπλαουγκράνα, Οι 13 τίτλοι, το γκολ στον τελικό του Champions League το 2015 και μαζί το τρεμπλ. Ο μοναδικός που κατάφερε να αφήσει πίσω του Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο ως πρώτος σκόρερ στη La Liga, αλλά και το «Χρυσό Παπούτσι» την ίδια χρονιά.

Πάνω απ' όλα όμως υπάρχει ένα δεδομένο που δεν αλλάζει. Δεν γίνεται να διώχνεις με ένα απλό τηλεφώνημα τον τρίτο σκόρερ της ιστορίας σου. Με ένα απλό “Δεν σε υπολογίζω” του νέου σου προπονητή. Ούτε τιμές, ούτε αποθέωση, ούτε ευχαριστήρια μηνύματα. Κανένα συναίσθημα. Καμία αγάπη. Ούτε καν κάποιο έσοδο, αφήνοντάς τον να φύγει έτσι απλά και να μην πάρει αντικαταστάτη. Είναι ο τρόπος αυτής της αποτυχημένης διοίκησης να κάνει τα πάντα “ξύλινα”, με μουτζούρες. Αποτυχημένη όχι τόσο για τις βαριές ήττες της τριετίας, αλλά περισσότερο για ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει στο ελάχιστο το λήμμα του club, αλλά ούτε και να στηρίξει το αγαπημένο της παιδί. Οταν ο Λιονελ Μέσι σου λέει ότι δεν θέλει πλέον να είναι κοντά σου, κάτι έχεις κάνει λάθος. Και αυτή η Μπαρτσελόνα φωνάζει πως δεν μαθαίνει από τα λάθη της. Αυτή η Μπαρτσελόνα φωνάζει ότι η ροπή της προς την ασέβεια, είναι και η αληθινή αντανάκλασή της...

ΥΓ.: Και τώρα Λουίς Σουάρες και Ντιέγο Σιμεόνε μαζί. Εάν μπορεί κάποιος να τον κάνει να... δαγκώσει ξανά, αυτός είναι ο Τσόλο. Πόσο τέλεια θα μπορούσε να εξελιχτεί αυτό... !

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος