Παρί Σεν Ζερμέν vs Μπάγερν Μονάχου: Το «crash test» των ενδεκάδων (polls)

Παρί Σεν Ζερμέν vs Μπάγερν Μονάχου: Το «crash test» των ενδεκάδων (polls)

bet365

Το PlanetFootball βάζει στη ζυγαριά τις ενδεκάδες της Παρί Σεν Ζερμέν και της Μπάγερν Μονάχου και σας δίνει την ευκαιρία να ψηφίσετε για κάθε θέση, σε ένα crash test που εξαφανίζει τους ρόλους «φαβορί» και «αουτσάιντερ» ενόψει τελικού.

Αν το ζευγάρι του φετινού τελικού του Champions League ήταν δύσκολο να προβλεφθεί με την πρώτη σέντρα του Final-8 στη Λισαβόνα, η κατάληξη του μίνι τουρνουά αποδείχθηκε η πιο ορθολογική και μάλλον δικαιολογημένη.

Η μεταμορφωμένη Μπάγερν Μονάχου επί Χάνσι Φλικ, η οποία σημείωσε πορεία-ρεκόρ στους ομίλους με 6/6 νίκες και την κορυφαία διαφορά τερμάτων σε αυτό το στάδιο του θεσμού, πέρασε θριαμβευτικά από τις «συμπληγάδες» στο ένα από τα δύο μονοπάτια των προημιτελικών προς τον τελικό, με ιστορική προίκα την οκτάρα επί της Μπαρτσελόνα και μια «καθαρή», αλλά με περισσότερες προκλήσεις επικράτηση απέναντι στη Λυών. Από την άλλη, η Παρί Σεν Ζερμέν πιστοποίησε την ασύγκριτη ποιότητα του ρόστερ της έναντι των Λειψίας, Ατλέτικο και Αταλάντα που βρέθηκαν στον δικό της «διάδρομο» και το έκανε παράλληλα στην πιο ώριμη εκδοχή της την τελευταία εννιαετία.

Κάπως έτσι, Παριζιάνοι και Βαυαροί πρόκειται να συναντηθούν για πρώτη φορά στο σπουδαιότερο ματς της κάθε σεζόν (23/8, 22:00), σε μια απόλυτα δίκαιη εξέλιξη βάσει των εμφανίσεων τους στο restart των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Η σαρωτική επέλαση των πρωταθλητών Γερμανίας σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει αρκετή για να της χαρίσει τον τίτλο του φαβορί, αλλά ο Τόμας Τούχελ και το σύνολό του απέδειξαν ότι εκτός από ποιότητα, αυτή τη φορά διαθέτουν συνέπεια, χαρακτήρα, πλάνο και επιμονή σε αυτό, σε συνθήκες υψηλής έντασης.

Κοιτώντας τις ενδεκάδες, άλλωστε, και τον τρόπο με τον οποίο οι δύο ομάδες αποδίδουν στα τελευταία δύο νοκ-άουτ παιχνίδια, είναι αμφίβολο αν μπορεί να εντοπίσει κανείς αξιοσημείωτο χάσμα, σε οποιαδήποτε από τις γραμμές τους. Προς τα πού γέρνει, λοιπόν, η ζυγαριά στους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν τον τελικό;

Νάβας vs Νόιερ

Από τη στιγμή που ο Μάνουελ Νόιερ έδωσε τέλος στην αγωνία και ανανέωσε με τη Μπάγερν Μονάχου, αποδεικνύει χωρίς διαλείμματα πόσο σημαντικός είναι για την ομάδα του. Τόσο στη Bundesliga, όσο και μετά τη φάση των ομίλων, ο Γερμανός κίπερ εμπνέει ασφάλεια και υπερασπίζεται με σπουδαία αποτελεσματικότητα την εστία των Βαυαρών, έχοντας δεχθεί μόλις 3 γκολ στα ματς με Τσέλσι, Μπαρτσελόνα και Λυών (τα 2 από τους Μπλαουγκράνα σε... τελειωμένο ματς). Ούτε η Παρί, όμως, υστερεί πια στη θέση «1».

Ο Κέιλορ Νάβας ανέβασε τα στάνταρ με την παρουσία του και ειδικά κόντρα στην Αταλάντα ήταν καθοριστικός με τις επεμβάσεις του. Συνολικά φέτος δέχεται μόλις ένα γκολ ανά δύο ματς στο Champions League και οπωσδήποτε το ζύγι θα γείρει προς την πλευρά της Μπάγερν αν δεν έχει ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού του. Ωστόσο, ο αντικαταστάτης του στον ημιτελικό κόντρα στη Λειψία, Σέρχιο Ρίκο, άφησε θετικές εντυπώσεις και κυρίως δεν δέχθηκε γκολ ούτε στο 3ο ματς που έχει αγωνιστεί φέτος στον θεσμό, σκορπώντας αχτίδες ελπίδας ακόμα και στο χειρότερο σενάριο της απουσίας του Κοσταρικανού.

Κέρερ-Μπερνάτ vs Ντέιβις-Κίμιχ

Αν έχεις από τη μία πλευρά της άμυνας σου τον road-runner, Αλφόνσο Ντέιβις κι από την άλλη τον Γιόσουα Κίμιχ που μπορεί κάλλιστα να παίξει σε κάθε θέση και χώρο του γηπέδου, πρέπει να σε λένε... Λίβερπουλ για να έχεις να αντιπαρατάξεις κάτι ισοδύναμο ή ανώτερο (βλ. Αλεξάντερ-Άρνολντ, Ρόμπερτσον). Ωστόσο, οι μπακ της Παρί Σεν Ζερμέν στέκονται αξιοπρεπώς στη σύγκριση, διαθέτοντας τον Χουάν Μπερνάτ, που επιθετικά έχει δείξει εντυπωσιακά δείγματα γραφής, αλλά υστερεί στα αμυντικά του καθήκοντα έναντι των παραπάνω.

Φυσικά, αυτά που κάνει ο 19χρονος Καναδός ξεπερνούν κάθε ανταγωνιστή του στα «αστέρια» και η παρουσία του πολυτάλαντου Γιόσουα Κίμιχ από τα δεξιά, από τη στιγμή που είναι τραυματίας ο Παβάρ, συνθέτει το απόλυτο δίδυμο για τη Μπάγερν. Από την άλλη, ο παράλληλος πόλος του Μπερνάτ, Τίλο Κέρερ, δεν είναι ο κατ' εξοχήν δεξιός μπακ, προσπαθεί να μεταμορφωθεί από έναν ημίψηλο στόπερ στο πρότυπο παίκτη που του έχει ζητήσει ο Τόμας Τούχελ και τουλάχιστον αμυντικά δίνει σημαντικές βοήθειες σε Κιμπεμπέ και Τιάγκο Σίλβα.

Κιμπεμπέ-Τιάγκο Σίλβα vs Μπόατενγκ-Αλάμπα

Η εδραίωση του Πρεσνέλ Κιμπεμπέ στο αρχικό σχήμα επί Τούχελ τον έχει φέρει στο προσκήνιο και αναμενόμενα του έδωσε την ευκαιρία να εμφανίσει την γκάμα των δυνατοτήτων του, αλλά και των αδυναμιών του. Δίπλα, όμως, στον αρχηγό και βετεράνο Τιάγκο Σίλβα έχει αναπτυχθεί τάχιστα και μαζί συγκροτούν δυναμικό δίδυμο, που υποστηρίζεται όπως αναφέρθηκε παραπάνω τόσο από τον Κέρερ στα δεξιά, όσο και από τον Μαρκίνιος που στα νοκ-άουτ έχει προωθηθεί σε ανασταλτικό μέσο ελέω της απουσίας του Βεράτι.

Στην αντίπερα όχθη, ο Νταβίντ Αλάμπα έπαψε να συστήνεται ως αριστερός μπακ και είναι ο μόνιμος παρτενές του Μπόατενγκ στο κέντρο της άμυνας των Βαυαρών. Στη σύγκρισή του με τον Κιμπεμπέ, ωστόσο, φαίνεται πως υστερεί στους ανασταλτικούς τομείς, έχοντας όμως μεγαλύτερη άνεση να δημιουργήσει παιχνίδι από την άμυνα για την ομάδα του.

Μαρκίνιος-Παρέδες vs Γκορέτσκα-Τιάγκο

Ο τραυματισμός του Μάρκο Βεράτι άλλαξε την εξίσωση και πιθανώς αλλοίωσε όσα είχε κατά νου ο Τόμας Τούχελ για τον άξονα στις «μάχες» του Final-8. Πλέον, ο Ιταλός είναι ετοιμοπόλεμος και είναι στην κρίση του Γερμανού coach αν θα τον ρίξει βασικό στην αναμέτρηση με τη Μπάγερν Μονάχου. Αν αυτό συμβεί, τότε οι Λέον Γκορέτσκα και Τιάγκο Αλκάνταρα θα έχουν μπροστά τους την πιο απαιτητική δοκιμασία στο φετινό Champions League.

Αν όχι, τότε η παρουσία των Παρέδες και Ερέρα (;) μπροστά από τον Μαρκίνιος δεν θα προκαλέσει από μόνη της τα ίδια προβλήματα στη διεκδίκηση του ελέγχου της μεσαίας γραμμής. Το δίδυμο των Βαυαρών είχε την άνεση απέναντι στην Μπαρτσελόνα καθώς αντιμετώπισε τη στατική τετράδα των Μπουσκέτς-Ρομπέρτο-Βιδάλ-Ντε Γιονγκ, αλλά οι ενεργητικοί Κακρέ-Αουάρ-Γκιμαράες τους υπέβαλαν σε υψηλότερη πίεση από πλευράς Λιονέ. Συνεπώς, ο παράγοντας Βεράτι κρίνει ενδεχομένως και την κυριαρχία στη συγκεκριμένη θέση.

Ντι Μαρία - Νεϊμάρ - Μπαπέ vs Γκνάμπρι - Λεβαντόφσκι - Μίλερ

Τα 28 γκολ που έχουν πετύχει από κοινού οι Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (15), Σερτζ Γκνάμπρι (9) και Τόμας Μίλερ (4) στο φετινό CL αντανακλούν το πόσο επιβλητική είναι αυτή η τριπλέτα, που οδηγεί τη Μπάγερν Μονάχου σε κάθε αναμέτρηση. Απέναντί τους, ο Άνχελ Ντι Μαρία έδειξε πόσο αρμονικά συνόδεψε τους Νεϊμάρ και Κιλιάν Μπαπέ στην επιθετική τριάδα κόντρα στη Λειψία, με τους τρεις τους να αριθμούν 15 ασίστ και 11 γκολ για τους Παριζιάνους.

Αυτό είναι και το απόλυτο crash test του τελικού: Οι επιδόσεις του Λέβα, που πάει να σπάσει το all-time ρεκόρ γκολ σε μια σεζόν στο CL (Κριστιάνο με 17 από τη σεζόν 2013-14) κι από την άλλη ο «Νέι», ο οποίος απέδειξε και με το παραπάνω ότι μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του την Παρί, όντας απόλυτα συγκεντρωμένος και σταθερός πνευματικά στον τομέα των αποφάσεών που παίρνει μέσα στο χορτάρι. Η κόντρα Γκνάμπρι-Μπαπέ «τρομάζει» και οι Μίλερ-Ντι Μαρία έχουν μετεξελιχθεί στους ιδανικούς πλέι-μέικερ που θα μπορούσαν να έχουν αντίστοιχα οι δύο ομάδες.

Η «μάχη» των πάγκων

Στο επίπεδο των εναλλακτικών λύσεων, ο Τούχελ ευεργετήθηκε την κατάλληλη στιγμή από τον πιο «ξεγραμμένο» παίκτη του, τον Έρικ Τσούπο-Μοτίνγκ, ο οποίος μπήκε ως αλλαγή και χάρισε την πρόκριση επί της Αταλάντα στο 93ο λεπτό. Από την άλλη, ο Φλικ βρήκε σημαντική προσφορά από τον πάγκο στο πρόσωπο του Φιλίπε Κουτίνιο, ο οποίος σκόραρε δις κόντρα στην ομάδα που ανήκει, την Μπαρτσελόνα κι άλλη μια φορά κόντρα στη Λυών, έστω κι αν το γκολ ακυρώθηκε. Οι Ικάρντι-Σαράμπια-Ντράξλερ-Κουρζαβά συμπληρώνουν τις ποιοτικές επιλογές με την προοπτική της αλλαγής και στο έτερο «στρατόπεδο» ανήκει ο Παβάρ, που παραμένει γρίφος για το αν θα ξεκινήσει βασικός, μαζί με τους Τολισό-Κομάν-Σίλε.

 

Τελευταία Νέα