Ρεάλ Μαδρίτης: Το γαλλικό κλειδί του Γκρεγκορί Ντιπόν

Ρεάλ Μαδρίτης: Το γαλλικό κλειδί του Γκρεγκορί Ντιπόν

Gazzetta team
Ρεάλ Μαδρίτης: Το γαλλικό κλειδί του Γκρεγκορί Ντιπόν

bet365

Ούτε Ζινεντίν Ζιντάν, ούτε Καρίμ Μπενζεμά (που λέει ο λόγος). Το γαλλικό κλειδί που άνοιξε την πόρτα της επιτυχίας για την Ρεάλ Μαδρίτης ακούει στο όνομα Γκρεγκορί Ντιπόν. Ο Αλέξανδρος Λοθάνο... ξεκλειδώνει την σημασία του επικεφαλής γυμναστή για τον τίτλο που κατέκτησε η Βασίλισσα.

Ο Ζινεντίν Ζιντάν είναι τεράστια προσωπικότητα. Όχι μόνο επειδή δεν θέλει επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας μετά από μια επιτυχία (έστω και αν αυτά τον κυνηγούν μετά μανίας), αλλά γιατί αναγνωρίζει και ξεχωρίζει την προσφορά των συνεργατών του.

«Ο Γκρεγκορί Ντιπόν είναι ένας πολύ καλός γυμναστής. Πολύ καλός στην δουλειά του» είπε ο Ζιζού λίγες ημέρες πριν από την μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος από την Ρεάλ Μαδρίτης, μερίδιο της οποίας, σε μεγάλο βαθμό, αναλογεί στον 48χρονο γυμναστή από το Βαλενσιέν.

Ο «επιστήμονας», όπως τον αποκαλούν επειδή προσεγγίζει την δουλειά του στηριζόμενος στην διαρκή έρευνα για την βελτίωσή της, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Γαλλία το 2018.

Όταν ο Ζιντάν του τηλεφώνησε για να διαδεχθεί τον Αντόνιο Πίντους, ο Ντιπόν δεν το σκέφτηκε δύο φορές. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γαλλίας, τιμής ένεκεν για την προσφορά του στην κατάκτηση του Μουντιάλ, τον απάλλαξε από την δέσμευση του συμβολαίου και του άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Στα αποδυτήρια της Βασίλισσας τον φωνάζουν... χαϊδευτικά ΜακΓκρέγκορ, όχι γιατί τους «δέρνει» με την σκληρή δουλειά του, αλλά χρησιμοποιώντας το μικρό του όνομα. Όπως και ο Ζιντάν, του αρέσει να παραμένει στην σκιά, αποφεύγει τα ΜΜΕ, αλλά όποτε έχει μιλήσει, εστιάζει στην σημασία του να έχει στην διάθεση του όλα τα στοιχεία του ποδοσφαιριστή και το πώς δουλεύει, ώστε να του ετοιμάσει και το ανάλογο πρόγραμμα.

Αυτό, δηλαδή που έκανε ο Ντιπόν στην διάρκεια της (καθοριστικής) καραντίνας. «Η καραντίνα μας έκανε πολύ καλό για την περισυλλογή. Εγώ είμαι σε καλύτερη κατάσταση απ' ότι πριν» εξήγησε χαρακτηριστικά ο αρχηγός Σέρχιο Ράμος, με τους ποδοσφαιριστές να εγκωμιάζουν την δουλειά του... ΜακΓκρέγκορ, ο οποίος κατηύθυνε μέσω τηλεδιάσκεψης μια σειρά από απαιτητικές, αλλά ταυτόχρονα διαφορετικές προπονήσεις, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ποδοσφαιριστή.

Την επιστροφή στις προπονήσεις μετά από 60 ημέρες απραξίας ακολούθησαν άλλες 28, στις οποίες προέκυψαν αναμενόμενοι τραυματισμοί (Νάτσο, Λούκας Βάθκεθ, Ίσκο). Η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών, όμως, ήταν σε άψογη κατάσταση και οι δέκα νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, επιβεβαιώνουν του λόγου τ' αληθές.

Σε 24 προπονήσεις, ο Ντιπόν συνδύασε αρμονικά την δουλειά στην φυσική κατάσταση με την μπάλα. Στις πρώτες 21 από τις 28 ημέρες, υπήρξε σκληρή δουλειά, με ελάχιστα διαλείμματα και, βεβαίως, τμηματικές ασκήσεις, αφού λόγω των υγειονομικών περιορισμών, δεν μπορούσε να δουλέψει με όλους τους ποδοσφαιριστές ταυτόχρονα.

Από την 1η Ιουνίου, όταν πλέον επιτράπηκαν οι φουλ ομαδικές προπονήσεις, ο Ζιντάν εστίασε στην στρατηγική και στην άμυνα, η οποία αποδείχθηκε καθοριστική για την κατάκτηση του τίτλου.

ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΤΟΥ ΝΤΙΠΟΝ

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τα πάντα, αλλά να αποτρέψουμε λάθη. Διοχετεύοντας το μέγεθος και την ένταση της δουλειάς, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα και να φτάσουμε στο πικ της φόρμας των αθλητών» εξηγεί ο Ντιπόν, επισημαίνοντας ότι «πάντα ήθελα να συνδυάσω την έρευνα με την πρακτική, κόσμοι που πριν από 15 χρόνια πήγαιναν ο καθένας από διαφορετικό δρόμο. Πρέπει να έχεις το καλύτερο δίκτυο στοιχείων και στατιστικών και γι' αυτό είναι καλό να δουλεύεις με όλες τις δομές» προσθέτει ο επικεφαλής γυμναστής της Ρεάλ, μέλος της ομάδας της UEFA για προλήψεις τραυματισμών, του Πανεπιστημίου Επιστημών και Αθλητισμού του Λίβερπουλ, αλλά και του Εθνικού Ινστιτούτου Αθλητισμού και Απόδοσης της Γαλλίας.

Ο Γκι Στεφάν, βοηθός του ομοσπονδιακού προπονητή της Γαλλίας, Ντιντιέ Ντεσάν, λέει για τον Ντιπόν ότι «είναι ο καλύτερος στην εξατομικευμένη δουλειά, στην διατροφή, σε όλα αυτά που αποκαλούμενη αόρατη δουλειά. Όλα όσα αφορούν την πρόληψη, τους μύες, την συλλογή στοιχείων».

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, ο Ντιπόν έφτιαξε προσωποποιημένους φακέλους 14 σελίδων για κάθε ποδοσφαιριστή, ξεχωρίζοντας τις τροφές σε κατηγορίες και λέγοντας τους τι πρέπει να τρώνε και πότε. Φρόντισε τα δωμάτια να είναι άνετα για τα «θέλω» του καθενός, ώστε να κοιμούνται τις δέκα ώρες που ο ίδιος θεωρούσε απαραίτητες για την σωστή ξεκούραση.

Ο Ντιπόν, ο οποίος κάθε μέρα κάνει 35 με 40 χιλιόμετρα με ποδήλατο (!), δεν δουλεύει μόνος του. Ο Χαβιέρ Μάγιο, μελετητής της φυσικής προετοιμασίας που σπουδάζει για να γίνει προπονητής, είναι το δεξί του χέρι, ετοιμάζει τις προπονήσεις μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και διαχειρίζεται άψογα τα αποδυτήρια.

Ο Χαμιντού Εμσαντί είναι το δεξί χέρι του Νταβίντ Μπετονί, βοηθού του Ζιντάν, και ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των αποφάσεων των προπονητών και τον Ισπανών βοηθών, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο προπονητής τερματοφυλάκων Ρομπέρτο Βάθκεθ (εξαιρετική δουλειά με τον Τιμπό Κουρτουά) και ο Χοσέ Παράλες, ο οποίος αναλαμβάνει την (πολύτιμη, όσο και αθόρυβη) αποκατάσταση των ποδοσφαιριστών μετά τα παιχνίδια.

 

Τελευταία Νέα