Παρτιζάν - Ερυθρός Αστέρας: Sold out στις μέρες του κορονοϊού!

Gazzetta team
Παρτιζάν - Ερυθρός Αστέρας: Sold out στις μέρες του κορονοϊού!

bet365

Παρτιζάν - Ερυθρός Αστέρας, ένα ντέρμπι, μια μάχη... Το Βελιγράδι χωρισμένο στα δυο και στις μέρες του κορονοϊού οι Σέρβοι θα γράψουν ιστορία!

H 200ή μεγάλη αναμέτρηση Παρτιζάν με Ερυθρό Αστέρα θα είναι sold out. Ναι, την εποχή του κορονοϊού, το Βελιγράδι συγκεντρώνει πάνω του όλα τα βλέμματα. Το βράδυ της 1οης Ιουνίου στον ημιτελικό του Κυπέλλου Σερβίας θα.. γραφτεί ιστορία. Το αιώνιο ντέρμπι Νο200 (ματς πρωταθλήματος και Κυπέλλου) θα σπάσει κάθε… καραντίνα και θα… σκίσει κάθε πρωτόκολλο υγείας που ισχύει σε άλλες λίγκες. Επειτα από απόφαση της Κυβέρνησης της Σερβίας δεν υπάρχει καμία απαγόρευση εισόδου των οπαδών στο γήπεδο της Παρτιζάν. Τη Δευτέρα δεν υπήρχε εισιτήριο ούτε για δείγμα. Αγωνιστικά πάντως έναν χρόνο πριν η Παρτιζάν είχε νικήσει τον αιώνιο αντίπαλό της στον τελικό του Κυπέλλου με ένα γκολ του Όστοϊτς.

Ο προπονητής της Παρτιζάν, Σάβο Μιλόσεβιτς, έκανε λόγο για ένα τρομερό ζευγάρι και μία κλήρωση που αποτελεί μεγάλη πρόκληση. "Πέρυσι είχαμε αναμετρηθεί στον τελικό και τώρα αυτό θα γίνει πιο νωρίς. Πριν την κλήρωση είχαμε την επιθυμία να φιλοξενήσουμε οποιονδήποτε αντίπαλο ξέροντας ότι καμία κλήρωση δεν θα είναι εύκολη καθώς στο θεσμό έχουν μείνει οι κορυφαίες ομάδες. Οπότε το ντέρμπι αυτό δεν αλλάζει τίποτα στα πλάνα μας. Έχουμε βέβαια να επικεντρωθούμε και στο πρωτάθλημα και να προφυλάξουμε τους παίκτες μας από τραυματισμούς».

To... Χάος έχει αιτία!

Τα… ματωμένα ντέρμπι!

Πριν και μετά από κάθε ντέρμπι το Βελιγράδι μετατρέπεται σε πεδίο μάχης. Οι «Grobari» αναζητούν τους «Delije» και το αντίθετο, όλοι προσπαθούν να στήσουν ένα πολεμικό σκηνικό. Η πρωτεύουσα της Σερβίας είναι... μοιρασμένη, Παρτίζαν και Αστέρας έχουν τις «περιοχές» τους και οι πιο «γενναίοι» τρέχουν στις αντίπαλες γειτονιές για να πάρουν κάποιο «τρόπαιο» που αργότερα θα κάψουν... Τρομακτικές ιστορίες, αρρωστημένο σκηνικό, ξύλο, αίμα, τραυματίες! Το ντέρμπι ανάμεσα στον Αστέρα και την Παρτίζαν ξεχωρίζει για την αγριότητά του, συγκαταλέγεται στα χειρότερα της Ευρώπης.

Οι ιστορίες των Σέρβων είναι πολλές για τις... πολεμικές αναμετρήσεις, ωστόσο τρεις έχουν περάσει στην ιστορία...

Ηταν το 113ο ντέρμπι, 30 του Οκτώβρη, 1999 το πιο αιματηρό... Μια φωτοβολίδα έφυγε από τη νότια πλευρά και το πέταλο των Παρτιζάνων και σκότωσε τον 17χρονο Αλεξάνταρ Ράντοβιτς. Είναι αδιανόητο πως κάποιος θα μπορούσε να σκοτωθεί φωνάζοντας απλά το όνομά της ομάδας του. Ακόμα και τώρα, 17 χρόνια αργότερα υπάρχει η ίδια αίσθηση. Πολλοί Σέρβοι τονίζουν πως ό,τι συνέβη εκείνη τη μοιραία ημέρα ήταν ένας από τους λόγους που έκοψαν το γήπεδο, που δεν σκέφτηκαν ποτέ να πατήσουν το πόδι τους στο γήπεδο του Αστέρα ή της Παρτίζαν.

Oι οπαδοί της Παρτίζαν τόνιζαν πως στο 112ο ντέρμπι είχαν δεχθεί πολλές φωτολίδες και απάντησαν... Ειρωνεία, ο πατέρας του Ατσα αποφάσισε να πάρει τα εγγόνια του και να πάει για πρώτη φορά στο γήπεδο τον Απρίλιο του 2015. Επειτα από 16 χρόνια βρέθηκε στο Μαρακανά, όμως όλα του θύμισαν το μοιραίο απόγευμα, Σοβαρά επεισόδια, τραυματίες, αίμα και από τύχη δεν υπήρξε νεκρός.

14/10/2000 και μόλις ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Ράντοβιτς και λίγες ημέρες έπειτα την πτώση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Απίστευτη ένταση και πολλές μάχες έξω από το γήπεδο. Η Ομοσπονδία έκανε το τεράστιο λάθος και έδωσε το πράσινο φως για τη διεξαγωγή του ματς. Οι οπαδοί της Παρτίζαν σπάνε τα πάντα, δεκάδες καπνογόνα και είσοδος στο γήπεδο. Ο αρχηγός της ομάδας, Σάσα Ιλιτς προσπαθεί να ηρεμήσει τον κόσμο της Παρτίζαν όμως οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό. Οι «ασπρόμαυροι» συνέχισαν να εκτοξεύουν καρέκλες και φωτοβολίδες και μόλις λίγα λεπτά από την έναρξη το κλίμα ήταν εκρηκτικό. Οι οπαδοί του Αστέρα πήραν τη... σκυτάλη, μπήκαν στο γήπεδο και επιτέθηκαν ακόμα και στους παίκτες της αντιπάλου. Κανείς δεν ξεχάσει τον κόουτς των «ασπρόμαυρων», Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς, όταν του πήραν ακόμα και το σακάκι, ενώ αποχώρησε με αρκετά χτυπήματα. Συλλήψεις, τραυματίες και ξύλο μέχρι τις πρωινές ώρες στο Βελιγράδι.

Ντέρμπι 148, 25 Απριλίου του 2015: Το Βελιγράδι συγκλονίστηκε από τα τρομερά επεισόδια στο γήπεδο του Ερυθρού Αστέρα, δεκάδες τραυματίες, συλλήψεις. Ο κορυφαίος εγκληματολόγος της Σερβίας, Ζλάτκο Νίκολιτς αποκάλυψε: Τα βεγγαλικά και οι κροτίδες μπήκαν στο στάδιο μία ημέρα πριν. Οι χούλιγκαν έκαναν απλώς την δουλειά τους. Αυτό για το οποίο πληρώνονται. Οι ομάδες δίνουν την δύναμη και τα ηνία στους οπαδούς αλλά και τα μέσα να κάνουν ταραχές. Οπαδοί από την Ρωσία είχαν κληθεί για... ενισχύσεις στο γήπεδο. Βρέθηκαν στην Δυτική πτέρυγα των εξεδρών του γηπέδου και έπαιξαν κομβικό ρόλο στα επεισόδια. Ένας οπαδός μάλιστα που συνελήφθη ήταν οργανωμένος της Ζενίτ.

Crvena zvezda, Foto: crvenazvezdafk.com

Veciti derbi με αριθμούς!

Στις 7 Μαρτίου 1945 ιδρύθηκε ο Αστέρας, ομάδα του κομμουνιστικού κόμματος, ενώ η ομάδα του Στρατού, η Παρτίζαν ιδρύθηκε στις 7 Οκτωβρίου

Το πρώτο ντέρμπι αιωνίων ήταν στις 5 Γενάρη του 1947. Ο Αστέρας κέρδισε 4-3 την Παρτιζάν!

Η μεγαλύτερη νίκη του Αστέρα ήταν τον Νοέμβριο του 1968 με 6-1, ενώ η μεγαλύτερη νίκη της Παρτίζαν τον Δεκέμβριο του 1953 με 7-1

Το ρεκόρ προσέλευσης σε ντέρμπι στο «Μαρακανά» είναι 108.000 οπαδοί

Το 1970 ιδρύθηκε ο μεγαλύτερος σύνδεσμος οργανωμένων της Παρτίζαν οι Γκρόμπαρι (νεκροθάφτες)

Το 1989 ιδρύθηκε ο μεγαλύτερος σύνδεσμος οργανωμένων του Ερυθρού Αστέρα, οι Ντέλιγε (Γενναίοι)


To ντέρμπι του 2014 ήταν από τα χειρότερα, με 50 τραυματίες και 40 συλλήψεις!

Οι δημοσκοπήσεις 85% των οπαδών στη Σερβία στηρίζουν τις δυο ομάδες

50% των οπαδών υποστηρίζουν τον Ερυθρό Αστέρα

35% των οπαδών υποστηρίζουν την Παρτιζάν

 

Τελευταία Νέα