Λουίς Σουάρες, η «καυτή πατάτα» της Μπαρτσελόνα (poll)

Λουίς Σουάρες, η «καυτή πατάτα» της Μπαρτσελόνα (poll)

Gazzetta team
Λουίς Σουάρες, η «καυτή πατάτα» της Μπαρτσελόνα (poll)

bet365

Η Μπαρτσελόνα βλέπει τον «αντί – Σουάρες» στο πρόσωπο του Λαουτάρο Μαρτίνες. Τι θα κάνει, όμως, με τον 33χρονο Ουρουγουανό επιθετικό με την τεράστια προσφορά, αλλά με τα ταλαιπωρημένα πόδια του;

Εν μέσω καραντίνας, έχουμε μάθει γα τα καλά την μεγάλη κάψα της Μπαρτσελόνα για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Οι Μπλαουγκράνα θέλουν τον Λαουτάρο Μαρτίνες ως τον επόμενο επιθετικό – σημείο αναφοράς της ομάδας, ώστε να διαδεχθεί τον... αλλαγμένο λόγω καραντίνας, Λουίς Σουάρες.

Τι θα κάνει η Μπάρτσα, όμως, με τον 33χρονο Ουρουγουανό επιθετικό, ο οποίος έχει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2021, αλλά εμφανίζει όλο και περισσότερα προβλήματα τραυματισμού στα ταλαιπωρημένα του πόδια;

Από το καλοκαίρι του 2014, όταν και τον απέκτησε από την Λίβερπουλ αντί 81,7 εκατομμυρίων ευρώ, ο Σουάρες έχει κάνει... απόσβεση και με το παραπάνω αυτού του μεγάλου ποσού, σημειώνοντας 191 γκολ και δίνοντας 108 ασίστ, σε 270 επίσημα παιχνίδια.

Ο χρόνος, όμως, είναι αδίστακτος για όλους και ο Λουισίτο δεν αποτελεί εξαίρεση. Το συμβόλαιό του, το οποίο λήγει το επόμενο καλοκαίρι, έχει έναν σημαντικότατο αστερίσκο, ο οποίος δημιουργεί νέα δεδομένα και έναν «πονοκέφαλο» για την Μπαρτσελόνα.

Αν, λοιπόν, ο Ουρουγουανός δώσει το 60% των αγώνων στους οποίους θα είναι «διαθέσιμος» (αν δεν είναι, δηλαδή, τραυματίας ή τιμωρημένος), το συμβόλαιό του ανανεώνεται αυτόματα έως το 2022, με τον ίδιο να δηλώνει έτοιμος να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό.

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Πρόσφατα, ο Σουάρες αποκάλυψε ότι στο παρελθόν συμβούλεψε την διοίκηση της Μπάρτσα να κινηθεί για την απόκτηση του διαδόχου του, προκειμένου και ο ίδιος να τον «εκπαιδεύσει», στα χρόνια που του απομένουν στο «Καμπ Νόου».

Η διοίκηση δεν ανταποκρίθηκε μέχρι τώρα στην προτροπή του Καρχαρία και, τώρα που θέλει να το κάνει, αμφιταλαντεύεται με το πώς θα χειριστεί την περίπτωση του Σουάρες, ο οποίος δύσκολα θα δεχθεί, εφόσον είναι υγιής, να κάθεται στον πάγκο, ως αναπληρωματικός του (νεότερου) Μαρτίνες, παρ' ότι ο ίδιος έχει ανάψει το «πράσινο φως» για τον Αργεντινό επιθετικό της Ίντερ.

Συν τοις άλλοις, δεν συμφέρει οικονομικά τον σύλλογο να έχει δύο τόσο υψηλά συμβόλαια για δύο ποδοσφαιριστές που θα διεκδικούν την θέση του βασικού, όπερ σημαίνει ότι, αν αποκτηθεί ο Λαουτάρο, ο Σουάρες θα πρέπει να αποχωρήσει.

Η Ίντερ Μαϊάμι του Ντέιβιντ Μπέκαμ τον περιμένει με ανοιχτές αγκάλες, αλλά δεν θα είναι και η μοναδική που θα ενδιαφερθεί για έναν ποδοσφαιριστή με τέτοιο βιογραφικό, τέτοια προσωπικότητα και έφεση στο σκοράρισμα.

Συν τοις άλλοις, εκτός από τον Λαουτάρο, η Μπαρτσελόνα επιμένει και στον... επαναπατρισμό του Νεϊμάρ, πιθανή (αν και δύσκολη) απόκτηση του οποίου, θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την συμβίωση τόσων αστέρων.

Και μην ξεχνάμε ότι στο ρόστερ υπάρχει και... κάποιος Αντουάν Γκριεζμάν, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι στοίχισε 120 εκατομμύρια ευρώ και φιλοδοξεί και αυτός να πετύχει στο «Καμπ Νόου». Ο Γάλλος, βεβαίως, είναι πολύ πιθανό να παραχωρηθεί, προκειμένου και η οικονομία του συλλόγου να αντέξει και Λαουτάρο και Νεϊμάρ. Ο Σουάρες, ο οποίος με τον Βραζιλιάνο και τον Λιονέλ Μέσι συνέθεσε μια από τις καλύτερες τριπλέτες όλων των εποχών, ξέρει ότι αξίζει σεβασμό και αντιμετώπιση σούπερ σταρ.

Με εξαίρεση, άλλωστε, την επέμβαση στον μηνίσκο που έκανε πέρυσι μετά το κάζο στο «Άνφιλντ» κόντρα στην Λίβερπουλ χωρίς να ενημερώσει πρώτα τον σύλλογο (εξαιτίας της έλειψε και από τον (χαμένο) τελικό του Κυπέλλου με την Βαλένθια), ο Ουρουγουανός πάντα τα έδινε όλα για την ομάδα, της οποίας είναι αισίως τέταρτος σκόρερ όλων των εποχών, παρ' ότι μετράει μόλις έξι χρόνια στον καταλανικό σύλλογο!

Από την άλλη, οι αριθμοί λένε ότι η απόδοσή του, όπως είναι άλλωστε και λογικό, εξαιτίας της ηλικίας και της καταπόνησης, πέφτει σταδιακά. Την σεζόν 2015-16 πέτυχε 59 γκολ σε 53 παιχνίδια (!), αλλά τις επόμενες τρεις σεζόν είχε 37, 31 και 25 αντίστοιχα. Φέτος σταμάτησε στα 14 γκολ, πριν από την επέμβαση στο γόνατο, την δεύτερη τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΙ

Καθοριστικό ρόλο στο πώς θα κινηθεί ο σύλλογος θα παίξει πιθανότατα και η στάση του αρχηγού και παίκτη – σημείο αναφοράς, Λιονέλ Μέσι, ο οποίος είναι φίλος και γείτονας με τον Σουάρες, αλλά δεδομένα θέλει και τον Ταύρο Λαουτάρο Μαρτίνες στην ομάδα, αφού υπάρχει πολύ καλή χημεία μεταξύ τους και στην Εθνική Αργεντινής.

Ο πρόεδρος Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου, ενόψει της τελευταίας του σεζόν στην ηγεσία του συλλόγου, σκέφτεται μια εναλλακτική στην απόκτηση του Μαρτίνες: Να κινηθεί φέτος για τον Νεϊμάρ, να επανενώσει τους τρεις καλούς φίλους, να περιμένει τον Σουάρες να κλείσει τον κύκλο του και η επόμενη διοίκηση να ψάξει τον (πανάκριβο και τότε) διάδοχο, ώστε να πλαισιώσει Νέι και Λέο.

Τι θα γίνει, όμως, αν στην τελευταία του χρονιά ο Σουάρες συμπληρώσει το απαραίτητο 60% των συμμετοχών και απαιτήσει, νομίμως, έναν ακόμα χρόνο συμβολαίου; Αν δεν υπάρξει συμφωνία με τον παίκτη για «βελούδινο διαζύγιο», κάτι στο οποίο η τωρινή διοίκηση αποδεικνύεται (και σε αυτό) πολύ «λίγη», θα προκύψει αδιέξοδο.

Και, πιθανόν, ένα άδοξο «αντίο» που δεν αξίζει σε έναν σύλλογο με το μεγαλείο της Μπαρτσελόνα. Και, κυρίως, σε έναν ποδοσφαιριστή που συνέβαλε αποφασιστικά στην κατάκτηση τεσσάρων πρωταθλημάτων, ενός Champions League, τεσσάρων Κυπέλλων και ενός Μουντιάλ Συλλόγων.

 

Τελευταία Νέα