Ποιες ομάδες του Top-5 «στέλνει» Ευρώπη η απόφαση της UEFA

Ποιες ομάδες του Top-5 «στέλνει» Ευρώπη η απόφαση της UEFA

bet365

Η βαθμολογία της εγχώριας Λίγκας σε περίπτωση διακοπής θα κρίνει και τις ομάδες που θα συμμετάσχουν σε Champions League και Europa League της ερχόμενης περιόδου σύμφωνα με την UEFA. Το PlanetFootball παρουσιάζει πώς έχουν τα πράγματα στα Top-5 πρωταθλήματα.

Σταδιακά τα μεγάλα πρωταθλήματα σημειώνουν πρόοδο ως προς την συνέχιση της σεζόν, που έγινε εκκρεμότητα μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού στην Ευρώπη. Οι πέντε κορυφαίες Λίγκες της Γηραιάς Ηπείρου βρέθηκαν σε διαβουλεύσεις παράλληλα και όπως όλα δείχνουν εντός Ιουνίου όλες θα κηρύξουν την επανέναρξη, με τη σύμφωνη γνώμη της αντίστοιχης κυβέρνησης. Αυτό που όμως δεν μπορεί ακόμη να προβλεφθεί είναι αν θα ολοκληρωθούν ομαλά, έστω και σε ξεχειλωμένο καλεντάρι.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας μετά την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των χωρών έδωσε την οδηγία στις 55 Ομοσπονδίες να εξαντλήσουν τα μέσα για να φτάσουν την αγωνιστική περίοδο μέχρι το τέλος. Ταυτόχρονα, φώτισε ένα επίσης καθοριστικό ζήτημα για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν: το πώς θα μοιραστούν τα εισιτήρια σε ενδεχόμενο πρόωρης διακοπής.

Τα σενάρια το περασμένο διάστημα ποίκιλλαν, το κάδρο περιλάμβανε ακόμη και κατάρτιση του Champions League και του Europa League με βάση τα coefficient rankings της UEFA, την κατάταξη δηλαδή της πενταετίας, πράγμα που θα σήμαινε πολλές αλλαγές σχετικά με το πώς έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής οι βαθμολογίες σε κάθε Λίγκα. Το PlanetFootball εξετάζει επί του παρόντος το τι συμβαίνει στην κατάταξη του Top-5 και τι θα συμβεί σε περίπτωση που κάποιο εξ αυτών δεν φτάσει σε σημείο να επαναρχίσει, ποιες δηλαδή ομάδες θα βρουν πρόσβαση για την Ευρώπη του χρόνου σύμφωνα με την τωρινή βαθμολογία.

Premier League

Αν αρχίσει το πρωτάθλημα στην Αγγλία, μία νικηφόρα αγωνιστική θα είναι αρκετή για τη Λίβερπουλ (82 βαθμοί) για να έχει έκτοτε κατοχυρωμένο και μαθηματικά τον τίτλο και την ευρωπαϊκή της συμμετοχή, όποτε κι αν διακοπεί η σεζόν. Βάσει κατάταξης, η Λέστερ (53) θα επιστρέψει στα «αστέρια» μετά τη σεζόν 2016/17 που ακολούθησε της πρωταθληματικής πορείας της, όπως και η Τσέλσι (48). Από κει και πέρα εκκρεμεί το θέμα του διετούς αποκλεισμού της 2ης Μάντσεστερ Σίτι (57) και το από πότε θα έχει ισχύ. Αν πράγματι εφαρμοστεί από την επόμενη σεζόν, τότε η 5η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (45) θα πάρει τη θέση της. Στο Europa League, η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ θα κερδίσει την έξτρα θέση, με την Γουλβς προς το παρόν να είναι η σίγουρη της υπόθεσης.

La Liga

Μπαρτσελόνα (58) και Ρεάλ (56) δεν αγχώνονται για τη συμμετοχή τους υπό οποιοδήποτε σενάριο. Από κει και πέρα, με την τρέχουσα βαθμολογία Σεβίλλη (47) και Ρεάλ Σοσιεδάδ (46) συμπληρώνουν το παζλ του Champions League, αν και η διαφορά από τις ομάδες που ακολουθούν είναι ισχνή και πολλά μπορούν να αλλάξουν αν τρέξουν μερικές αγωνιστικές πριν από τυχόν νέα, οριστική διακοπή. Χετάφε, Ατλέτικο ακολουθούν ισόβαθμη και στο -1 αντίστοιχα και μαζί με την Βαλένθια θα αποτελέσουν τις εκπροσώπους της La Liga στο Europa League.

Bundesliga

Θα είναι κρίμα αν δεν κριθεί στο γήπεδο η ενδιαφέρουσα μάχη για τρεις για τον φετινό τίτλο της Bundesliga. Ακόμα κι έτσι, όμως, Μπάγερν Μονάχου (55), Μπορούσια Ντόρτμουντ (51) και Λειψία (50) θα έχουν εξασφαλίσει την συμμετοχή τους στο Champions League. Από κοντά και η Γκλάντμπαχ (49) που προς το παρόν είναι τέταρτη και θα πετύχαινε την επιστροφή της, στο -2 η Λεβερκούζεν πάει Europa League μαζί με τις Σάλκε και Βόλφσμπουργκ που ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση.

Serie A

Εδώ κι αν η κούρσα του πρωταθλήματος είχε αποκτήσει τεράστια αίγλη. Γιουβέντους (63), Λάτσιο (62) έδειχναν ικανές να ξεκαθαρίσουν στο… νήμα την υπόθεση τίτλου, κοντά και η Ίντερ (54) που έκανε κοιλιά πριν από την αναστολή της δράσης, ενώ η εντυπωσιακή Αταλάντα (48) θα ανανέωνε την έξοδο της στην Ευρώπη, κουβαλώντας, όμως, ανοιχτές πληγές μετά το φονικό πέρασμα του Covid-19 από την Βόρεια Ιταλία. Ενδεχομένως η Ρόμα να έμπαινε σφήνα μετά από λίγες αγωνιστικές καθώς ακολουθεί στο -3 και μαζί με την Νάπολι προς το παρόν έχουν κλεισμένες τις θέσεις για το Europa League.

Ligue 1

Μόλις τέσσερα πλέον τα ευρωπαϊκά εισιτήρια στη Γαλλία, με την Παρί Σεν Ζερμέν (68) να είναι βέβαιη πρωταθλήτρια και σίγουρη ευρωπαϊκή φιναλίστ, αλλά και την Μαρσέιγ (56) να έχει τον πρώτο λόγο για την επάνοδο της στα «αστέρια» μετά το 2013, με 56 βαθμούς. Στους 50 ακολουθεί η Ρεν, που υπό αλλαγή διοίκησης έναν μήνα πριν από την αναστολή δράσης παρουσίασε σημάδια κάμψης, αλλά προς το παρόν κατέχει τη θέση για τα προκριματικά του Champions League. Έναν βαθμό χαμηλότερα η Λιλ που θα οδηγούνταν στο Europa League.


(Photo Credits: Transfermarkt)

 

Τελευταία Νέα