Ώρα αποφάσεων για την UEFA: Ερωτήσεις και απαντήσεις που γέννησε ο κορονοϊός για την ιστορική τηλεδιάσκεψη

Gazzetta team
Ώρα αποφάσεων για την UEFA: Ερωτήσεις και απαντήσεις που γέννησε ο κορονοϊός για την ιστορική τηλεδιάσκεψη

bet365

Πόσο πιθανό είναι να αναβληθεί το Euro2020; Τι θα γίνει με το Champions League και το Europa League; Και με τα εθνικά πρωταθλήματα;

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Η πιο σημαντική τηλεδιάσκεψη στην σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου, σε μια σεζόν που σημαδεύεται ανεξίτηλα από τον κορονοϊό, θα λάβει χώρα την Τρίτη (17/3) με επίκεντρο τα γραφεία της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας και την συμμετοχή της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, των 55 εθνικών ομοσπονδιών, μελών της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), αλλά και της Παγκόσμιας Ένωσης Παικτών (FIFpro). Ιδού ο οδηγός της καθοριστικής σύσκεψης.

Πόσο πιθανό είναι να αναβληθεί το Euro2020;

Μοιάζει αναπόφευκτο να αναβληθεί το Euro2020 αυτό το καλοκαίρι. Τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία), όπως και σχεδόν όλα τα μικρότερα, έχουν αναβληθεί λόγω της εξάπλωσης του Covid-19. Αν υπάρχει μια ελπίδα για να ολοκληρωθούν όλα αυτά τα πρωταθλήματα, θα πρέπει να επεκταθεί η σεζόν μέχρι τον Ιούνιο, όταν δηλαδή είχε προγραμματιστεί η έναρξη του Euro2020.

Η σύνθεση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος δεν έχει καν ολοκληρωθεί, αφού για την επόμενη εβδομάδα είχαν προγραμματιστεί τα ημιτελικά των πλέι οφ, τα οποία βεβαίως έχουν επίσης αναβληθεί.

Οι κορυφαίες λίγκες έχουν ζητήσει την αναβολή της διοργάνωσης και όλα δείχνουν ότι αυτή θα μετατεθεί, είτε για τον Δεκέμβριο, είτε για το επόμενο καλοκαίρι, αν και θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την FIFA, η οποία είχε προγραμματίσει για το 2021 την διεξαγωγή του πρώτου Μουντιάλ Συλλόγων με τη νέα, διευρυμένη μορφή του.

Υπάρχει και ένα επιπλέον πρόβλημα για το επόμενο καλοκαίρι, όπου έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Αγγλία το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών, από τις 11 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου. Στην Αγγλία, όπου ως γνωστόν έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν τα ημιτελικά και ο τελικός του ανδρικού τουρνουά...

Θα πρέπει, βεβαίως, να ληφθεί απόφαση και για τα εισιτήρια, τα οποία λογικά θα ισχύσουν για όταν διεξαχθεί εντέλει η διοργάνωση. Δεν θα ισχύσει, δυστυχώς, κάτι ανάλογο για αυτά που ήδη είχαν σπεύσει να κλείσουν φίλαθλοι για πτήσεις και ξενοδοχεία…

Ποιοι θα κληθούν να πάρουν τις μεγάλες αποφάσεις;

Η UEFA κάλεσε σε τηλεδιάσκεψη (ελέω κορονοϊού βεβαίως) τις 55 εθνικές ομοσπονδίες, οι οποίες όμως δεν θα είναι οι μοναδικές που θα δώσουν το παρών στην ιστορική αυτή σύσκεψη.

Εκπρόσωποι της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) και των Λιγκών θα δώσουν το παρών και αναμένεται να πιέσουν ασφυκτικά για την αναβολή του Euro2020, ενώ τον λόγο θα πάρουν και εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Ένωσης Παικτών (FIFpro). Γιατί, δυστυχώς, τείνουμε να ξεχάσουμε ότι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του… σόου είναι οι ποδοσφαιριστές.

Αν αναβληθεί, τι θα γίνει με τα εθνικά πρωταθλήματα;

Με την αναβολή του Euro2020, στην θεωρία θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν κανονικά τα πρωταθλήματα, εφόσον βεβαίως καταπολεμηθεί αποτελεσματικά ο κορονοϊός μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Οι ομοσπονδίες έχουν αναβάλλει τα εθνικά πρωταθλήματα για τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου, αλλά θεωρείται απίθανο να επαναρχίσουν τότε οι διοργανώσεις, αφού το πρόβλημα παραμένει και είναι πολύ μεγάλο.

Αν, όμως, αναβληθεί το Euro2020, οι ομοσπονδίες θα μπορέσουν να πάνε πίσω όλο το πρόγραμμα τους και, Θεού θέλοντος και κορονοϊού επιτρέποντος, να ολοκληρώσουν κανονικά τις σεζόν τους, ακόμα και μέσα στον Ιούνιο.

Τι θα γίνει με το Champions League και το Europa League;

Όπως αναμένονταν (και άργησε…), η UEFA ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την αναβολή των αγώνων αυτής της εβδομάδας σε Champions League και Europa League.

Όπως συμβαίνει με τις ομοσπονδίες για τα εθνικά πρωταθλήματα, στόχος των λιγκών είναι να ολοκληρωθούν και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κάτι βεβαίως που θέλει όσο τίποτε άλλο και η UEFA.

Οι εναλλακτικές της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας είναι να μετατρέψει προημιτελικά και ημιτελικά σε γύρους ενός νοκ άουτ αγώνα για να κριθεί η πρόκριση ή να διοργανώσει δύο Φάιναλ Φορ, ένα στην Κωνσταντινούπολη για το Champions League και ένα στο Γκντανσκ για το Europa League.

 

Τελευταία Νέα