Κάι Χάβερτς: Το μέλλον είναι τώρα

Κάι Χάβερτς: Το μέλλον είναι τώρα

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Κάι Χάβερτς: Το μέλλον είναι τώρα

bet365

Ο Κάι Χάβερτς έφτασε τα 15 γκολ και ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον Γερμανό μέσο που στα 19 του δείχνει έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο.

Στο σόου της Λεβερκούζεν απέναντι στην Άιντραχτ Φρακφούρτης ο Κάι Χάβερτς άνοιξε το σκορ. Ήταν το 15ο γκολ του στη σεζόν. Έγινε,έτσι, ο πρώτος ποδοσφαιριστής κάτω των 20 που πιάνει τα 15 τέρματα σε μια σεζόν της Bundesliga από τη σεζόν 1967-68. Είναι, παράλληλα, ο πρώτος teenager σκόρερ στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, με διαφορά από τον δεύτερο. Κι όλα αυτά χωρίς να είναι καν επιθετικός.

Υπάρχουν συχνά νεαροί ποδοσφαιριστές που δείχνουν σε ένα διάστημα λίγο μηνών ότι θα φτάσουν ψηλά και στη συνέχεια δεν έχουν την αναμενόμενη εξέλιξη. Ο Χάβερτς είναι ακριβώς το αντίθετο. Τη σεζόν 2016-17 έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα απέναντι στη Βέρντερ Βρέμης και σε ηλικία 17 ετών και 126 ημερών έγινε ο νεαρότερος παίκτης που παίζει με τις «ασπιρίνες» στη Bundesliga. H μετάβασή του έγινε λόγω τραυματισμών, όμως δεν αποτέλεσε πυροτέχνημα. Είχε διακριθεί με την Κ-19 και είχε αναδειχθεί δεύτερο μεγαλύτερο ταλέντο της χρονιάς. Πριν από αυτό, είχε κατακτήσει με την Κ-17 της Γερμανίας το Euro του Αζερμπαϊτζάν, προκαλώντας πολύ εγκωμιαστικά σχόλια. Ήταν εκείνη η στιγμή, που σύμφωνα με τον ίδιο, γύρισε τον διακόπτη και τον έκανε να καταλάβει ότι μπορεί να δημιουργήσει κάτι καλό στο ποδόσφαιρο. Γνήσιο ταλέντο, που χρησιμοποιούσε και τα δύο πόδια, χαζεύοντας τους αντιπάλους. Ο Ρόγκερ Σμιτ που βρισκόταν στην τεχνική ηγεσία της πρώτης ομάδας έλεγε μετά το ντεμπούτο του μικρού πως «ξέραμε ότι είναι έτοιμος. Απλά, ψάχναμε τον τρόπο για να ενταχθεί ομαλά στην πίεση της Bundesliga».

Τα ρεκόρ συνεχίστηκαν. Έγινε ο νεαρότερος σκόρερ που φόρεσε τη φανέλα της Μπάγερ στην Ευρώπη (αν και έχασε τη ρεβάνς με την Ατλέτικο λόγω εξετάσεων στο σχολείο!), ο νεαρότερος σκόρερ της, ο νεαρότερος που φτάνει τις 50 εμφανίσεις. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι έδειχνε διάρκεια και εξέλιξη. Καμία επανάπαυση, ούτε σταδιακή απόσυρση από τις λιγότερο ελκυστικές «δουλειές» στο χορτάρι. Γινόταν ολοένα και πιο σημαντικός, έφτιαχνε παιχνίδι, έβαζε γκολ, μοίραζε ασίστ, αλλά παράλληλα κάλυπτε χώρους, κυνηγούσε για την επανάκτηση της κατοχής, έπεφτε στα τάκλιν. Σύγχρονο δεκάρι, που μπορεί να παίξει με άνεση και στα άκρα, εξαιρετικός πίσω από τον επιθετικό, με τρομερή αντίληψη του χώρου και ταχύτατες αποφάσεις. Αλλά και πρόθυμος να παίξει σε πιο οπισθοχωρημένους ρόλους όποτε του ζητήθηκε, φέροντας εις πέρας τις αποστολές και δείχνοντας την κλάση του στην ανάπτυξη. Ο συμπαίκτης του, Λέιν Μπέιλι, με μια λιτή αλλά σημαντική περιγραφή, ανέδειξε τον τρόπο που λειτουργεί στο γήπεδο: «Αν μπορείς πάντα να είσαι δύο βήματα μπροστά από τον αντίπαλό σου, τότε μπορείς πάντα να κερδίσεις ένα ματς. Και νομίζω είναι ακριβώς αυτός ο παίκτης».

Αν στα 17 του ήταν έτοιμος και εντάχθηκε ομαλά στην μεγάλη κατηγορία, στα 19 του είναι έτοιμος ποδοσφαιριστής και παράλληλα ταλέντο χωρίς ταβάνι! Ένας πραγματικά σπάνιος συνδυασμός. Ο Κάι, πριν καν κλείσει τα 20, έχει προλάβει να συμπληρώσει 100 συμμετοχές με τη φανέλα της Λεβερκούζεν, έχει παίξει με την εθνική ομάδα των ανδρών, έχει πετύχει σπουδαία γκολ και ήδη το όνομά του συζητείται για το tοp επίπεδο. Ο Νίκο Κόβατς της Μπάγερν Μονάχου δήλωσε στη Bild ότι: «Σίγουρα θα αφήσει τη Λεβερκούζεν αργά ή γρήγορα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μιλάμε για έναν μελλοντικό παίκτη κορυφαίου επιπέδου».

H άφιξη του Μπος, η φιλοσοφία και η επιθετικογενής τακτική του βοήθησε τον Χάβερτς, όπως άλλωστε και το άλλο μεγάλο ταλέντο που έβγαλαν τα τελευταία χρόνια οι Die Werkself, τον Μπραντ. Στα δικά του χέρια οι δύο ταλαντούχοι Γερμανοί απέκτησαν περισσότερο κεντρικό ρόλο, πήραν πρωτοβουλίες στην ανάπτυξη και με τα κάθετα τρεξίματά τους βρίσκονται συχνά κοντά στην περιοχή. Ο Μπος φαίνεται ότι κατάλαβε από νωρίς την αντίληψη του Χάβερτς και την ικανότητά του χωρίς την μπάλα, με τον νεαρό μέσο να ανεβαίνει συχνά έχοντας μοιράσει, να κινείται ανάμεσα στους αμυντικούς και να βρίσκεται σε θέσεις για γκολ, όπως άλλωστε μαρτυρούν και οι επιδόσεις του. Με την επιθετικογενή τακτική του Ολλανδού η Λεβερκούζεν κάνει ένα καταπληκτικό δεύτερο μέρος και οδεύει για Champions League. Σε αυτή την τακτική με την περισσότερη κατοχή, τις περισσότερες πάσες, την μεγαλύτερη δημιουργία και ελευθερία για να πλησιάσει στο αντίπαλο «κουτί», ο Χάβερτς έχει θριαμβεύσει.

Είναι μόνιμα βασικός, με ηγετικό ρόλο και καθοριστικές ενέργειες. Από τα 15 γκολ του 19χρονου, τα 7 έχουν ανοίξει το σκορ, βάζοντας την ομάδα του σε θέση οδηγού. Όποτε σκοράρει, οι «ασπιρίνες» δεν χάνουν, ενώ συνολικά, σε όλες τις διοργανώσεις έχει 18 τέρματα και έξι ασίστ. Παράλληλα, το «ψήσιμο» τα τελευταία χρόνια στην Bundesliga έχει ως αποτέλεσμα μια ωριμότητα σπάνια για την ηλικία του. Είναι αρκετά έμπειρος για να αντιμετωπίζει με «κρύο» μυαλό δύσκολες καταστάσεις, να μην παίρνει αποφάσεις εν θερμώ, να προσδιορίζει τις κινήσεις και το παιχνίδι του με γνώμονα το τι θα ακολουθήσει για την ομάδα. Δεν θα ξεχαστεί στην επίθεση, δεν θα προωθηθεί χωρίς λόγο, δεν θα αφήσει μπαλιά που δεν θα την διεκδικήσει.

«Μπορείς να καταλάβεις γιατί ο Ρούντι Φέλερ κάποτε τον έχρισε ως ένα ταλέντο που βγαίνει κάθε εκατό χρόνια. Παίζει με πάθος, είναι αυθόρμητος, είναι πολύ γρήγορος, πετυχαίνει γκολ, οι πάσες του είναι καλές, δουλεύει πραγματικά για την ομάδα κι όλα αυτά σε τόσο νεαρή ηλικία», είπε ο Λόταρ Ματέους. Ο Χάβερτς τα κάνει όλα και τα κάνει καλά, δείχνοντας ότι θα ακολουθήσει την παράδοση της ομάδας του στην ανάδειξη κορυφαίων μέσων κάθε τύπου, όπως ο Μπάλακ, ο Βιδάλ και ο Κρόος. Η Λίβερπουλ, η Μπάγερν, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Άρσεναλ είναι μόνο λίγες από τις ομάδες που έχουν δείξει ενδιαφέρον για την περίπτωσή του, καθώς είναι λογικό έπειτα από μια ακόμα μεγάλη σεζόν στο υψηλότερο επίπεδο το ρίσκο μιας επένδυσης να ελαχιστοποιείται. Κανείς δεν ξέρει που θα τον βρει η επόμενη χρονιά, όμως ο Κάι δείχνει πανέτοιμος να σηκώσει το βάρος οποιασδήποτε φανέλας...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.