Εστερσουντ! Δεν έτυχε, πέτυχε!

Εστερσουντ! Δεν έτυχε, πέτυχε!

Εστερσουντ! Δεν έτυχε, πέτυχε!

bet365

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας... υποψήφιος Μάγος, ένας φιλότεχνος πρόεδρος και παίκτες που λάτρευαν το μπαλέτο και τη μουσική, αλλά το έκρυβαν. Οταν συναντήθηκαν το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό!

Το βράδυ της 20ης Ιουλίου η Εστερσουντ ολοκλήρωνε το... θαύμα της στην Τουρκία, άφηνε εκτός διοργάνωσης τη Γαλατά κι έμπαινε στον ευρωπαϊκό χάρτη. Απέναντι στον ΠΑΟΚ, η παρέα ενός ωραίου τύπου, του Γκρέιαμ Πότερ συνέχισε τα μαγικά της και τον άφησε εκτός Ευρώπης!

Ποιος είπε πως η… συνταγή του στέρεψε; Αθλέτικ, Χέρτα Ζόρια, δεν κατάφεραν να βρουν «αντίδοτο» στα μάγια του νεαρού προπονητή, ο οποίος έγινε ο πιο επιτυχημένος Βρετανός τεχνικός εκτός συνόρων. Ούτε ο ίδιος δεν πίστευε τι θα συμβεί στη ζωή του μέσα σε μια επταετία! Ο πρόεδρος της στα τέλη του 2010 αναζητούσε έναν νέο προπονητή και ο Πότερ είχε αυτό που ήθελε. Η αλήθεια είναι πως δεν είχε ευκαιρίες στην Αγγλία και στη Σουηδία θα μπορούσε να δουλέψει χωρίς την πίεση. Μάλλον τα πήγε καλά, κάτι… κατάφερε! «Είχα βγει έξω και με ρωτούσαν όλοι γιατί ήρθα εδώ! Οταν τους απάντησα πως ανέλαβα την Εστερσουντ, γελούσαν και μου έλεγαν ''Αδύνατο'' ή ''Είσαι τρελός;;''». Είχαν πέσει έξω... Σε μια πενταετία η ομάδα ανέβηκε τρεις κατηγορίες και ο Γκρέιαμ μετατράπηκε σε... Χάρι Πότερ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Östersunds FK

«Ευτυχώς ήμουν αρκετά αφελής και αισιόδοξος να μην πιστέψω αυτά που άκουσα. Πάντα ένιωθα κάτι ιδιαίτερο θα μπορούσε να συμβεί». Η Έστερσουντ στα 11 ευρωπαϊκά της ματς έχει μόνο δυο ήττες, απ'τον ΠΑΟΚ και τη Μπιλμπάο, αλλά στις αποσκευές της έχει ήδη το εισιτήριο για τη φάση των «32». Το 2011 πήρε την άνοδο από την 4η κατηγορία, το 2012 από την 3η κατηγορία, ενώ το 2015 γιόρτασε την άνοδο στην Allsvenskan. Στην παρθενική της χρονιά (2016) στην πρώτη κατηγορία τερμάτισε στην 8η θέση, αλλά κατέκτησε το σουηδικό κύπελλο, επικρατώντας 4-1 της Νόρκεπινγκ.

Η Εστερσουντ δεν είναι μια συνηθισμένη ομάδα… Όλοι μαζί στον σύλλογο έχουν γράψει βιβλία, έχουν κάνει παρουσιάσεις και επιδείξεις έργων τέχνης και έχουν παρουσιάσει την Λίμνη των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι. Έχουν δώσει δωρεάν εισιτήρια σε πρόσφυγες για να δουν αγώνες και τους έχουν προσκαλέσει σε προπονήσεις. Οργάνωσαν ακόμα και περιπόλους για την ασφαλή μετάβαση γυναικών στα σπίτια τους τη νύχτα!!!

Δεν είναι απλοί ποδοσφαιριστές. Αυτοί είναι οι παίκτες της Έστερσουντ. Μία ομάδα με διαφορετικά χαρακτηριστικά κι έναν Άγγλο προπονητή. Ο πρόεδρος Ντάνιελ Κίντμπεργκ έλεγε για το πως πολλοί από αυτούς εκδιώχθηκαν από τις προηγούμενες ομάδες τους. Το πως δεν τους θεωρούσαν επαρκείς: «Εμείς δεν κοιτάζουμε να κερδίσουμε χρήματα πουλώντας τους παίκτες, αυτό πρέπει να καταλάβουν άλλοι σύλλογοι».

Οι παίκτες κερδίζουν κατά μέσο όρο περίπου 800 δολάρια την εβδομάδα, λεπτομέρεια γι αυτούς, αφού ο στόχος τους δεν είναι ένα μεγαλύτερο συμβόλαιο, αλλά η καλύτερη εκπροσώπηση του συλλόγου. Διοίκηση και Πότερ έχουν κάνει κάτι μοναδικό. Μαζί έχουν σφυρηλατήσει ένα περιβάλλον όπως πουθενά αλλού στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αφομοιώνοντας παίκτες από τη Νιγηρία, τη Γκάμπια, τις Κομόρες, την Γκάνα και το Ιράκ. Οι σπουδές του κόουτς στις κοινωνικές επιστήμες, το μεταπτυχιακό στη συναισθηματική νοημοσύνη τον βοήθησε να καταλάβει όσο λίγοι τα αποδυτήρια και την προσέγγιση που πρέπει να έχει στους παίκτες. «Δεν θα ξεχάσω την πρώτη φορά που μου είπε η διοίκηση πως η ομάδα θα διοργανώσει μια έκθεση τέχνης.

Αποτέλεσμα εικόνας για Östersunds FK Swan Lake

Δεν ήμουν ποτέ ζωγράφος, γέλασα, αλλά δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να συνειδητοποιήσω πως η έκθεση έγινε για να φέρει την ομάδα πιο κοντά και να μπουν στο μυαλό τους νέες ιδέες» τόνισε ο βοηθός προπονητή, Μπίλι Ριντ, ο οποίος δεν είχε ζήσει κάτι ανάλογο στη Σκωτία και στη Χάμιλτον. Η πόλη αγκαλιάζει την ομάδα, περισσότεροι από 2000 κάτοικοι συγκεντρώθηκαν σε θέατρο για να παρακολουθήσουν ένα μουσικό σόου των παικτών! Οι παίκτες λατρεύουν τον Mick Jagger και αποθεώθηκαν!

«Το πιο σημαντικό για μας τώρα είναι να γίνουμε πρωταθλητές στη Σουηδία. Μόλις το επιτύχουμε αυτό, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε... δυναστεία και να παίξουμε στο Champions League» τόνισε ο πρόεδρος Κίντμπεργκ και κανείς πλέον δεν τον εμποδίζει να ονειρεύεται!

 

Τελευταία Νέα