Coppa Italia: Όταν οι τελικοί ήταν διπλοί

Coppa Italia: Όταν οι τελικοί ήταν διπλοί

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε από τις μεγαλύτερες ανατροπές που έχουν γίνει σε τελικούς κυπέλλου Ιταλίας, την περίοδο που ο τίτλος κρινόταν στις έδρες και των δύο φιναλίστ.

1982-83: Ελλάς Βερόνα – Γιουβέντους 2-0/0-3
Τη σεζόν που επέστρεψε στα «μεγάλα σαλόνια» η Ελλάς Βερόνα κατάφερε να φτάσει για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε τελικό κυπέλλου Ιταλίας (δύο χρόνια μετά πήρε και το πρωτάθλημα). Η νίκη της με 2-0 στο πρώτο παιχνίδι της έδωσε σαφές προβάδισμα, ενόψει του επαναληπτικού στο Τορίνο. Τρεις ημέρες μετά, οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν στο Κομουνάλε, το οποίο από το ξεκίνημα... έγειρε. Με ένα γκολ στην αρχή και ένα στο τέλος του ματς, η Γιουβέντους ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα. Ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση, όπου με ένα γκολ του Πλατινί στο 119’ η «Μεγάλη Κυρία» κατέκτησε για έβδομη φορά το Coppa Italia.

1988-89: Νάπολι – Σαμπντόρια 1-0/0-4
Από τη μία ήταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα και η παρέα του και από την άλλη η ανερχόμενη δύναμη του ιταλικού ποδοσφαίρου, με πολλά νέα αστέρια στη σύνθεσή της (Βιάλι, Μαντσίνι, Παλιούκα). Το 1-0 του Σαν Πάολο έδωσε μικρό προβάδισμα στους «παρτενοπέι», όμως στον επαναληπτικό η Σαμπντόρια έκανε «σμπαράλια» την άμυνα της Νάπολι, φτάνοντας στην ανατροπή. Νίκησε με το ευρύ 4-0 και κατέκτησε το τρίτο κύπελλο στην ιστορία της, στην αρχή ενός εντυπωσιακού παλμαρέ τα επόμενα χρόνια. Αυτή η ήττα ήταν η πιο βαριά για τον Μαραντόνα στα ιταλικά γήπεδα, ως παίκτης της Νάπολι.

1996-97: Νάπολι – Βιτσέντζα 1-0/0-3
Μετά την απώλεια του τροπαίου από τη Σαμπντόρια, η Νάπολι έκανε οκτώ χρόνια να βρεθεί σε τελικό Coppa Italia, σε μία εξέλιξη-καρμπόν. Απέναντί της ήταν η «πρωτάρα» Βιτσέντζα, στην παρθενική της συμμετοχή σε τελικό, με το πρώτο παιχνίδι στο Σαν Πάολο να ολοκληρώνεται με 1-0 υπέρ των «παρτενοπέι». Ωστόσο, για μία ακόμη φορά σε επαναληπτικό, η Νάπολι έπεσε θύμα ανατροπής. Η Βιτσέντζα ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα, το ματς πήγε στην παράταση και με δύο γκολ στο φινάλε (118’, 120’) κατέκτησε το μοναδικό τίτλο – στο υψηλότερο επίπεδο - στην ιστορία της.

1997-98: Μίλαν – Λάτσιο 1-0/1-3
Ένα γκολ στο 90’ του πρώτου αγώνα έδωσε ισχνό προβάδισμα στη Μίλαν. Οι «ροσονέρι» άγγιξαν το τρόπαιο, όταν προηγήθηκαν στον επαναληπτικό του Ολίμπικο. Η Λάτσιο χρειαζόταν τρία τέρματα για να στεφθεί εκείνη κυπελλούχος Ιταλίας και τα βρήκε. Και μάλιστα σε διάστημα δέκα λεπτών, από το 56’ έως το 66’. Οι «λατσιάλι» έκαναν τη μεγάλη ανατροπή και κατέκτησαν την κούπα για δεύτερη φορά στην ιστορία τους. Μάλιστα, ο παίκτης που χάρισε το τρόπαιο στους Ρωμαίους, πετυχαίνοντας το τρίτο γκολ, ήταν ο Αλεσάντρο Νέστα, ο οποίος λίγα χρόνια μετά πήγε στη Μίλαν και έκανε σπουδαία καριέρα.

2001-02: Γιουβέντους – Πάρμα 2-1/0-1
Μπορεί από τους «τζιαλομπλού» να είχαν αποχωρήσει όλα τα μεγάλα αστέρια (Βερόν, Κρέσπο, Μπουφόν, Καναβάρο, Τουράμ) που τους είχαν οδηγήσει στην κατάκτηση του κυπέλλου UEFA, όμως η ομάδα είχε διατηρήσει τη δυναμική της. Έφτασε στον τελικό του κυπέλλου Ιταλίας, κατακτώντας το τρόπαιο με ένα γκολ στο τέλος του πρώτου αγώνα και άλλο ένα στην αρχή του δεύτερου. Στο Τορίνο, η Πάρμα μείωσε σε 2-1 στο 90’ και στον επαναληπτικού του Ένιο Ταρντίνι «σκότωσε» τη Γιουβέντους στα πρώτα δευτερόλεπτα. Σχεδόν σε ένα ολόκληρο ματς, η «Μεγάλη Κυρία» δεν μπόρεσε να σκοράρει και το τρόπαιο κατέληξε στην Πάρμα.

 

Τελευταία Νέα