EFL Cup: Όταν ο Δαβίδ νικάει τον Γολιάθ

EFL Cup: Όταν ο Δαβίδ νικάει τον Γολιάθ

bet365

Ο 61ος τελικός του αγγλικού League Cup διεξάγεται στο Γουέμπλεϊ και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τις χρονιές που ένα αουτσάιντερ νίκησε το φαβορί και κατέκτησε το τρόπαιο.
Λίβερπουλ - Νιουκάστλ: Ειδικά στοιχήματα σε όλη τη διάρκεια των αγώνων και ενισχυμένες αποδόσεις. |21+

1969: Σουίντον – Άρσεναλ 3-1
Και σε προηγούμενες σεζόν το τρόπαιο είχε καταλήξει σε ομάδα, που δεν αγωνιζόταν στα «μεγάλα σαλόνια», όμως τη συγκεκριμένη χρονιά η διαφορά ήταν χαοτική. Όχι μόνο επειδή η Άρσεναλ ήταν ομάδα πρώτης κατηγορίας και η Σουίντον τρίτης, αλλά και γιατί η μία ομάδα ήταν ένα από τα μεγαθήρια του αγγλικού ποδοσφαίρου και η άλλη αγωνιζόταν για πρώτη φορά σε τελικό (και για πρώτη φορά στο Γουέμπλεϊ). Οι «κανονιέρηδες» μπορεί να ισοφάρισαν λίγο πριν το τέλος και να έστειλαν τον τελικό στην παράταση, όμως στο έξτρα 30λεπτο δύο γκολ του Ρότζερς έγραψαν το τελικό 3-1, για το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία της Σουίντον. Πάντως, οι «ρόμπινς» δεν πήραν ευρωπαϊκό εισιτήριο για το κύπελλο Εκθέσεων, καθώς στη διοργάνωση μπορούσαν να συμμετέχουν μόνο ομάδες της πρώτης κατηγορίας.

1980: Νότιγχαμ Φόρεστ – Γουλβς 0-1
Μπορεί η διαφορά των δύο ομάδων εκείνη τη σεζόν στο πρωτάθλημα να μην ήταν μεγάλη, όμως η Νότιγχαμ ήταν η απόλυτη κυρίαρχος τα τελευταία χρόνια σε Αγγλία και Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχει την «ταμπέλα» του φαβορί. Εκτός από το πρωτάθλημα του 1978 και το κύπελλο πρωταθλητριών του 1979, ήταν και η κάτοχος των δύο τελευταίων League Cup, στοχεύοντας στην κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου. Ωστόσο, ένα γκολ του Γκρέι έδωσε τη νίκη και το τρόπαιο στη Γουλβς, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Μάλιστα, η δυναμική της Νότιγχαμ ήταν τέτοια, που δύο μήνες αργότερα στέφθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρωταθλήτρια Ευρώπης. Και αυτό έκανε ακόμη μεγαλύτερη την έκπληξη των «λύκων».

1988: Λούτον – Άρσεναλ 3-2
Μπορεί η Λούτον να αγωνιζόταν και αυτή στην πρώτη κατηγορία, όμως ήταν το μεγάλο αουτσάιντερ στον τελικό, καθώς απέναντί της είχε την κάτοχο του θεσμού, που βρισκόταν για τέταρτη φορά στον τελικό της διοργάνωσης. Αν και στο πρώτο ημίχρονο βρέθηκε πίσω στο σκορ, στην επανάληψη η Άρσεναλ «γύρισε» το ματς και φάνηκε πως θα έφτανε στο δεύτερο σερί τρόπαιο. Όμως η μοίρα επεφύλασσε ένα άσχημο παιχνίδι για τους «κανονιέρηδες». Μπαίνοντας στο τελευταίο δεκάλεπτο της αναμέτρησης, ο Γουίντερμπερν έχασε πέναλτι και ταυτόχρονα την ευκαιρία να «καθαρίσει» το ματς. Η Λούτον έμεινε ζωντανή και με δύο δικά της γκολ στο φινάλε, διαμορφώθηκε ένα «τρελό» 3-2, που της χάρισε το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία της.

1991: Μάντσεστερ Γιουν. – Σέφιλντ Γουέν. 0-1
Με τον Φέργκιουσον να είναι ήδη στην τεχνική ηγεσία πέντε χρόνια, οι «κόκκινοι διάβολοι» έψαχναν την επιστροφή στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου. Το 1990 είχαν κατακτήσει το κύπελλο Αγγλίας και ένα χρόνο μετά ήταν το απόλυτο φαβορί για το League Cup. Στον τελικό του Γουέμπλεϊ είχαν απέναντί τους μια ομάδα από τη δεύτερη κατηγορία και όλα έδειχναν πως εύκολα ή δύσκολα θα κατακτούσαν το τρόπαιο. Ωστόσο, η Σέφιλντ Γουένσντεϊ πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών στη διοργάνωση. Με ένα γκολ του Σέρινταν επικράτησε με 1-0 και κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το League Cup. Το μέγεθος της έκπληξης φάνηκε λίγες ημέρες αργότερα, καθώς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε δικό της το κύπελλο κυπελλούχων, νικώντας στον τελικό την Μπαρτσελόνα.

2011: Άρσεναλ – Μπέρμιγχαμ 1-2
Από το κακό στο χειρότερο πήγαινε εκείνη τη σεζόν στην Premier League η Μπέρμιγχαμ, όμως στο League Cup κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό. Απέναντι της ήταν η Άρσεναλ, η οποία ήταν φαβορί όχι μόνο λόγω ονόματος, αλλά και γιατί οι «κανονιέρηδες» είχαν επικρατήσει εύκολα και στα δύο ματς πρωταθλήματος. Πάντως, η αναμέτρηση του Γουέμπλεϊ μόνο σε απλή διαδικασία δε μετατράπηκε για την ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ. Οι δύο ομάδες ήταν στο 1-1 και όλα έδειχναν πως το ματς πήγαινε για παράταση. Ωστόσο, ο Ομπαφέμι Μάρτινς ήταν αυτός που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της Μπέρμιγχαμ. Μπήκε ως αλλαγή στο 83’ και έξι λεπτά αργότερα, μετά από ένα τραγικό λάθος στην άμυνα της Άρσεναλ, έγραψε το τελικό 2-1 για την ομάδα του. Παρά το θρίαμβο στο League Cup, η Μπέρμιγχαμ υποβιβάστηκε στο τέλος της σεζόν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα