Οι εκπλήξεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

Οι εκπλήξεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται τις χρονιές που δε στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου κάποια ομάδα από την Ευρώπη, αλλά το τρόπαιο του FIFA Club World Cup κατέληξε σε ομάδα από άλλη ήπειρο.

2000: Κορίνθιανς – Βάσκο Ντα Γκάμα 0-0 (4-3 πεν.)
Η ιδέα της κατάργησης του Διηπειρωτικού Κυπέλλου και αντικατάστασής του με ένα μίνι-πρωτάθλημα, με ομάδες από πολλές ηπείρους, υπήρχε από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Το σχέδιο υλοποιήθηκε κάποια χρόνια μετά και με την αυγή του 21ου αιώνα πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία η νέα – πιλοτική – διοργάνωση. Από πλευράς Ευρώπης, παρούσες ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (κάτοχος Champions League 1999) και η Ρεάλ Μαδρίτης (κάτοχος Διηπειρωτικού Κυπέλλου 1998). Οι οκτώ ομάδες χωρίστηκαν σε δύο ομίλους, όμως – προς έκπληξη όλων - ούτε οι «κόκκινοι διάβολοι», ούτε η «βασίλισσα» πήραν τις πρώτες θέσεις στο γκρουπ τους, που οδηγούσαν στον τελικό. Φιναλίστ ήταν οι δύο βραζιλιάνικες Κορίνθιανς και Βάσκο Ντα Γκάμα και μετά από λευκή ισοπαλία σε κανονική διάρκεια και παράταση, η Κορίνθιανς νίκησε στα πέναλτι με 4-3 και κατέκτησε το τρόπαιο.

2005: Σάο Πάολο – Λίβερπουλ 1-0
Μετά τη διοργάνωση του 2000, το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων έγινε πέντε χρόνια μετά και από τότε μέχρι σήμερα αποτελεί τη διοργάνωση που αναδεικνύεται η πρωταθλήτρια κόσμου. Η Λίβερπουλ δεν είχε φτάσει ποτέ μέχρι τότε στην κορυφή του κόσμου (ήττες στους τελικούς του διηπειρωτικού το 1981 και το 1984) και δεν τα κατάφερε ούτε στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, το 2005. Μπορεί στον ημιτελικό να πέρασε εύκολα το εμπόδιο της Σαπρίσα από την Κόστα Ρίκα, όμως στον τελικό δεν τα κατέφερε απέναντι στη Σάο Πάολο. Οι Βραζιλιάνοι νίκησαν με 1-0 και ανέβηκαν για τρίτη φορά στην ιστορία τους στην κορυφή του κόσμου.

2006: Ιντερνασιονάλ – Μπαρτσελόνα 1-0
Ένα χρόνο μετά το «στραπάτσο» της Λίβερπουλ από τη Σάο Πάολο, μία ακόμη βραζιλιάνικη ομάδα έριξε στο καναβάτσο την εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η Μπαρτσελόνα του Ροναλντίνιο ήταν το απόλυτο φαβορί στα γήπεδα της Ιαπωνίας, φτάνοντας με χαρακτηριστική άνεση στον τελικό, μετά το 4-0 απέναντι στην Αμέρικα στον ημιτελικό. Η Ιντερνασιονάλ κατέκτησε το τρόπαιο, με τη νίκη της με 1-0, φτάνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της στην κορυφή του κόσμου. Από την άλλη, οι «μπλαουγκράνα» δεν κατάφεραν για μία ακόμη φορά να στεφθούν παγκόσμιοι πρωταθλητές, αφού δεν τα είχαν καταφέρει ούτε το 1992, απέναντι σε μία ακόμη βραζιλιάνικη ομάδα, τη Σάο Πάολο.

2012: Κορίνθιανς – Τσέλσι 1-0
Λίγους μήνες νωρίτερα, οι «μπλε» είχαν στεφθεί πρωταθλητές Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία τους, όμως είχαν ήδη αλλάξει προπονητή, με τον Ράφα Μπενίτεθ να έχει αντικαταστήσει τον Ρομπέρτο Ντι Ματέο. Όπως το 2005 με τη Λίβερπουλ, έτσι και επτά χρόνια αργότερα με την Τσέλσι, ο Ισπανός τεχνικός δεν κατάφερε να στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής σε συλλογικό επίπεδο, γνωρίζοντας ξανά την ήττα στον τελικό από μία βραζιλιάνικη ομάδα. Αυτή τη φορά, «θύτης» ήταν η Κορίνθιανς, η οποία επικράτησε των Λονδρέζων με 1-0, κατακτώντας για δεύτερη φορά στην ιστορία της του Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

 

Τελευταία Νέα