Όταν τα τρόπαια δεν αποτελούν εγγύηση παραμονής στους πάγκους

Όταν τα τρόπαια δεν αποτελούν εγγύηση παραμονής στους πάγκους

bet365

Λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του τρεμπλ με την Μπάγερν, αβέβαιο είναι το μέλλον του Χάνσι Φλικ στην τεχνική ηγεσία των Βαυαρών. Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε ακόμα περιπτώσεις προπονητών, που έφτασαν σε σπουδαίες επιτυχίες με τις ομάδες τους, όμως λίγο αργότερα οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν σε διαζύγιο.

Κλαούντιο Ρανιέρι
Μετά το «θαύμα» της δικής μας εθνικής ομάδας το 2004, η κατάκτηση της Premier League από τη Λέστερ ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη των ευρωπαϊκών γηπέδων. Μάλιστα, πριν αναλάβει τις «αλεπούδες», ο Ιταλός προπονητής είχε κάνει ένα καταστροφικό πέρασμα από την εθνική Ελλάδος, χάνοντας μέχρι και από τα Νησιά Φερόε. Ο Ρανιέρι ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του αγγλικού συλλόγου το καλοκαίρι του 2015 και στην πρώτη του χρονιά οδήγησε την ομάδα στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου, αφήνοντας πίσω όλους τους «μεγάλους». Ωστόσο, την επόμενη σεζόν, η Λέστερ δεν μπόρεσε να «κρατήσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη». Η πορεία της στο Champions League ήταν εξαιρετική, όμως στο πρωτάθλημα βρέθηκε μια ανάσα από τη ζώνη του υποβιβασμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του «Βασιλιά Κλαούντιο», όπως ήταν το παρατσούκλι που του είχε αποδοθεί.

Ζοσέ Μουρίνιο
Είναι ο άνθρωπος που έχει σημαδέψει τη σύγχρονη ιστορία της Τσέλσι. Βρέθηκε στον πάγκο της σε δύο διαφορετικά χρονικά διαστήματα, κατακτώντας πολλούς τίτλους, όμως ισάριθμες φορές απομακρύνθηκε λίγους μήνες μετά τις επιτυχίες. Η πρώτη του θητεία ήταν την τριετία 2004-2007, με τον Special One να κατακτά έξι τίτλους με τους «μπλε». Ωστόσο, πλήρωσε το κάκιστο ξεκίνημα της σεζόν 2007-08 και αποχώρησε από το Στάμφορντ Μπριτζ. Με παρόμοιο τρόπο ολοκληρώθηκε και η δεύτερη θητεία του. Επέστρεψε στο Λονδίνο το 2013 και στη δεύτερη χρονιά του έφερε ξανά την Τσέλσι στην κορυφή της Premier League. Πάλι, όμως, η επόμενη σεζόν ξεκίνησε καταστροφικά. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2015, οι «μπλε» φλέρταραν με τη ζώνη του υποβιβασμού και ο Πορτογάλος τεχνικός είδε την πόρτα της εξόδου.

Ρομπέρτο Ντι Ματέο
Βρέθηκε από «καραμπόλα» στην τεχνική ηγεσία της Τσέλσι, όμως κατάφερε να την οδηγήσει στη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας της. Ο Ντι Ματέο πήγε στο Στάμφορντ Μπριτζ το καλοκαίρι του 2011, ως βοηθός του Αντρέ Βίλας-Μπόας, όμως μετά την απομάκρυνση του Πορτογάλου τεχνικού, το Μάρτιο του 2012, ανέλαβε εκείνος, ως υπηρεσιακός τεχνικός. Υπό την καθοδήγηση του Ιταλού, οι «μπλε» όχι μόνο κατέκτησαν το κύπελλο Αγγλίας, αλλά και το Champions League, που ήταν το μεγάλο όνειρο του Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι επιβράβευσε τον Ντι Ματέο, αναβαθμίζοντάς τον από υπηρεσιακό προπονητή, σε πρώτο. Ωστόσο, η θητεία του δεν κράτησε για πολύ. Ακολουθώντας την προσφιλή του τακτική, ο Ρώσος μεγιστάνας απέλυσε τον Ιταλό τεχνικό λίγο μετά το ξεκίνημα της επόμενης σεζόν. Αιτία ήταν ο πρόωρος αποκλεισμός της Τσέλσι στους ομίλους του Champions League.

Βιθέντε Ντελ Μπόσκε
Τι κι αν ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους προπονητές στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης; Αυτό ουδόλως απασχόλησε τον Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος το 2003 αποφάσισε να διακόψει αιφνιδιαστικά τη συνεργασία τους, αφού – σύμφωνα με τον πρόεδρο της «βασίλισσας» - ο Ντελ Μπόσκε δεν ταίριαζε στη φιλοσοφία των “galacticos”. Μία ημέρα πριν το διαζύγιο, η Ρεάλ είχε κατακτήσει τη La Liga, ενώ στην τετραετία παραμονής του Ισπανού τεχνικού στο Μπερναμπέου, η ομάδα είχε πανηγυρίσει δύο φορές το Champions League. Στον ίδιο προσφέρθηκε η θέση του τεχνικού διευθυντή, όμως εκείνος αρνήθηκε. Η λανθασμένη απόφαση του Πέρεθ δεν άργησε να αποδειχθεί, αφού η Ρεάλ έκανε τέσσερα χρόνια να ξαναπάρει τίτλο, ενώ μετέπειτα ο Ντελ Μπόσκε έκανε την εθνική Ισπανίας κυρίαρχη παγκοσμίως.

Φάμπιο Καπέλο
Βρέθηκε δύο φορές στην τεχνική ηγεσία της Ρεάλ Μαδρίτης, όμως δεν έγινε ποτέ αποδεκτός από το κοινό στο Μπερναμπέου, παρά το γεγονός πως και στις δύο περιπτώσεις οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση τίτλων. Η πρώτη ήταν τη σεζόν 1996-97, με τη «βασίλισσα» να πανηγυρίζει το πρωτάθλημα. Οι διαφωνίες που είχε με τον πρόεδρο, Λορέντσο Σανθ, αλλά και οι αντιδράσεις του κόσμου προς το πρόσωπό του (για τη χρησιμοποίηση του Ραούλ) τον οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου. Δέκα χρόνια μετά, τη σεζόν 2006-07, ο Ιταλός τεχνικός πέρασε ξανά το κατώφλι του Μπερναμπέου και οδήγησε τη Ρεάλ στην κατάκτηση του πρώτου της πρωταθλήματος, στη μετα-Ντελ Μπόσκε εποχή. Ωστόσο, το αμυντικογενές στυλ παιχνιδιού δεν έγινε ποτέ αποδεκτό από τους φιλάθλους, με τον Καπέλο να απομακρύνεται για μία ακόμη φορά μετά την ολοκλήρωση της σεζόν.

 

Τελευταία Νέα