Το ντέρμπι της ζωής τους

Το ντέρμπι της ζωής τους

bet365

Γιουνάιτεντ εναντίον Σίτι σήμερα στο Ολντ Τράφορντ και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε ποδοσφαιριστές, που η καριέρα τους «σημαδεύτηκε» από κάποιο ντέρμπι του Μάντσεστερ.

Ντένις Λόου
Στην καριέρα του αγωνίστηκε σε δεκάδες ντέρμπι του Μάντσεστερ, ως ποδοσφαιριστής της Γιουνάιτεντ. Ο Σκωτσέζος επιθετικός ήταν κάτοικος Ολντ Τράφορντ για έντεκα χρόνια (1962-1973), όμως το ντέρμπι που τον «σημάδεψε», έγινε μόλις ο ίδιος πέρασε στην αντίπερα όχθη. Το 1973 άλλαξε... γειτονιά στην πόλη και στην πρώτη του επίσκεψη στο παλιό του σπίτι, καταδίκασε την πρώην ομάδα του. Για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο Ντένις Λόου πέτυχε το γκολ της νίκης της Σίτι με 1-0, σφραγίζοντας τον υποβιβασμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (θα έπεφτε σίγουρα, αφού δε ήρθαν τα υπόλοιπα αποτελέσματα που ήθελε). Ο ίδιος δεν πανηγύρισε το συγκεκριμένο τέρμα, ενώ ο αγώνας δεν τελείωσε ποτέ, λόγω εισβολής φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο. Μάλιστα, αυτό ήταν και το τελευταίο επίσημο παιχνίδι στην καριέρα του.

Ράιαν Γκιγκς
Ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που φόρεσε τη φανέλα της για 24 ολόκληρα χρόνια και κατέκτησε δεκάδες τίτλους σε Αγγλία και Ευρώπη. Η αρχή αυτής της μεγαλειώδους καριέρας πραγματοποιήθηκε το 1991, σε ένα ντέρμπι του Μάντσεστερ και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Την πρώτη φορά που ο Φέργκιουσον του έδωσε φανέλα βασικού, ο 17χρονος – τότε - Γκιγκς έπιασε την ευκαιρία από τα μαλλιά και έβγαλε ασπροπρόσωπο τον προπονητή του. Σημείωσε το μοναδικό γκολ στη νίκη της Γιουνάιτεντ με 1-0 επί της συμπολίτισσας Σίτι και η ιστορία μόλις ξεκινούσε να γράφεται με χρυσά γράμματα για τον Ουαλό, ο οποίος παραμένει ο απόλυτος ρέκορντμαν συμμετοχών σε ντέρμπι της πόλης (36).

Αλφ-Ίνγκε Χάαλαντ
Ένα ντέρμπι του Μάντσεστερ όχι απλά του «σημάδεψε» την καριέρα, αλλά κυριολεκτικά έγραψε τους τίτλους τέλους της. Πιο σωστά, ο Ρόι Κιν ήταν αυτός που αποτελείωσε την καριέρα του Νορβηγού άσου, με ένα «δολοφονικό» τάκλιν, τον Απρίλιο του 2001. Η μεταξύ τους κόντρα είχε ξεκινήσει από το 1997, σε έναν αγώνα που ο Κιν είχε τραυματιστεί και ο Χάαλαντ (είναι ο πατέρας του σημερινού Έρλινγκ Χάαλαντ της Ντόρτμουντ) τον κατηγόρησε αρχικά για θέατρο. Ο αρχηγός της Γιουνάιτεντ είχε στήσει... καρτέρι στον αντίπαλό του και σε μία διεκδίκηση της μπάλας του διέλυσε το γόνατο με προβολή. Όπως ήταν λογικό, ο Κιν αποβλήθηκε από το ματς, όμως ο άσος της Σίτι υπέστη σοβαρή ζημιά. Ο Χάαλαντ προσπάθησε να επανέλθει μετά από πολλούς μήνες στα γήπεδα, όμως στην ουσία δεν τα κατάφερε ποτέ, έχοντας ρίξει αυλαία στην καριέρα του στο ντέρμπι του Μάντσεστερ, τον Απρίλιο του 2001.

Γουέιν Ρούνεϊ
Είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (253 γκολ) και πρώτος σκόρερ στην ιστορία των ντέρμπι της πόλης (11 γκολ). Στην καριέρα του πέτυχε πολλά όμορφα τέρματα, όμως στο Νο1 της σχετικής λίστας είναι αυτό που πέτυχε απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, το Φεβρουάριο του 2011. Οι «κόκκινοι διάβολοι» επικράτησαν με 2-1 στο Ολντ Τράφορντ και το γκολ που έκρινε το τελικό αποτέλεσμα ήρθε από τον Άγγλο επιθετικό, με ένα - απίστευτης ομορφιάς - ανάποδο ψαλίδι. Μετά τη λήξη του ματς, ο ίδιος ο Ρούνεϊ δήλωσε ότι ήταν το πιο εντυπωσιακό γκολ στην καριέρα του και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον πως ήταν ό,τι καλύτερο είχε δει ποτέ στα γήπεδα. Δικαίως, είχε ψηφιστεί ως το κορυφαίο τέρμα στα 20 χρόνια της Premier League.

Μάριο Μπαλοτέλι
Όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει κάνει πολλές τρέλες εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, κάτι που έχει στοιχίσει σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη της καριέρας του. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ήταν αυτή τον Οκτώβριο του 2011, σε ένα ντέρμπι του Μάντσεστερ, όταν ο ίδιος ήταν παίκτης της Σίτι. Οι «πολίτες» επικράτησαν με το εμφατικό 1-6 στο Ολντ Τράφορντ (η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη στα ματς των δύο ομάδων), όμως ο Ιταλός επιθετικός κατάφερε να... επισκιάσει το θρίαμβο της ομάδας του με τον τρόπο που πανηγύρισε το πρώτο τέρμα του. Έδειξε το μπλουζάκι που φορούσε από μέσα και το οποίο έγραφε “Why always me?” (Γιατί πάντα εμένα;) και αναφερόταν στα μέσα ενημέρωσης. Ο Ιταλός επιθετικός ήταν χολωμένος με το βρετανικό τύπο, καθώς είχε αποκαλυφθεί πως την προηγούμενη μέρα ο ίδιος είχε βάλει φωτιά στο σπίτι του.

 

Τελευταία Νέα