Xατ-τρικ σε Μουντιάλ

Xατ-τρικ σε Μουντιάλ

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τους ποδοσφαιριστές, που σημείωσαν τα πιο χαρακτηριστικά χατ-τρικ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πελέ (1958)
Η διοργάνωση στην οποία συστήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό του παγκοσμίου ποδοσφαίρου ο σπουδαίος Πελέ. Σε ηλικία μόλις 17 ετών, ο Βραζιλιάνος οδήγησε τη «σελεσάο» στην κατάκτηση του Μουντιάλ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Στον ημιτελικό, απέναντι στη Γαλλία, ο «βασιλιάς» σημείωσε τρία τέρματα, οδηγώντας τη Βραζιλία στο εντυπωσιακό 5-2 και ταυτόχρονα στον τελικό της διοργάνωσης. Μέχρι και σήμερα, ο Πελέ παραμένει ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής, που έχει κάνει χατ-τρικ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Εουσέμπιο (1966)
Ένα από τα πιο «τρελά» παιχνίδια στην ιστορία των Μουντιάλ και μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές. Η «πρωτάρα» Βόρεια Κορέα είχε καταφέρει να «σοκάρει» την Πορτογαλία στον προημιτελικό, παίρνοντας προβάδισμα τριών τερμάτων στο ξεκίνημα της αναμέτρησης. Κάπου εκεί ανέλαβε δράση ο σπουδαίος Εουσέμπιο, ο οποίος μόνος του οδήγησε τους Ίβηρες στην ανατροπή. Ο «Μαύρος Πάνθηρας» σημείωσε τέσσερα συνεχόμενα τέρματα, φέρνοντας τα πάνω κάτω στο Γκούντισον Παρκ του Λίβερπουλ. Το τελικό 5-3 οδήγησε την Πορτογαλία στα ημιτελικά, σε ένα ματς με την υπογραφή του Εουσέμπιο.

Τζεφ Χερστ (1966)
Είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει κάνει χατ-τρικ σε τελικό Μουντιάλ, με το ένα από τα τρία του τέρματα να είναι το πιο αμφιλεγόμενο γκολ στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Στον τελικό του Γουέμπλεϊ, ανάμεσα σε Αγγλία και Δυτική Γερμανία, ο Χερστ ήταν εκείνος που σημείωσε το πρώτο γκολ των «λιονταριών» στην κανονική διάρκεια (2-2), όμως τη διαφορά την έκανε στην παράταση. Ακόμη και δεκάδες χρόνια μετά, κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή στο 3-2, ενώ στην εκπνοή ο Άγγλος επιθετικός έγραψε το τελικό 4-2, δίνοντας στη χώρα του το μοναδικό Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία της.

Πάολο Ρόσι (1982)
Ένα από τα πιο συναρπαστικά παιχνίδια στην ιστορία της διοργάνωσης είχε την «υπογραφή» του Πάολο Ρόσι. Τότε, υπήρχαν δύο φάσεις ομίλων, με την Ιταλία και τη Βραζιλία να διεκδικούν στην τελευταία αγωνιστική μια θέση στα ημιτελικά. Η «σελεσάο» ήταν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου (θεωρούνταν η πιο ταλαντούχα εθνική Βραζιλίας όλων των εποχών) και μάλιστα της αρκούσε και η ισοπαλία για να προκριθεί. Υπολόγιζε, όμως, χωρίς τον επιθετικό της Γιουβέντους, ο οποίος σκόραρε τρεις φορές και με το τελικό 3-2 έστειλε τη «σκουάντρα ατζούρα» στα ημιτελικά, ανοίγοντας το δρόμο για την κατάκτηση του τροπαίου, στα γήπεδα της Ισπανίας.

Όλεγκ Σαλένκο (1994)
Ένας ποδοσφαιριστής που θα παρέμενε παγκοσμίως άγνωστος, αν δεν είχε φτάσει στο συγκεκριμένο επίτευγμα. Στο Μουντιάλ των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Σαλένκο έγινε ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης, που πέτυχε πέντε γκολ σε έναν αγώνα. Για τη φάση των ομίλων, η Ρωσία συνέτριψε το Καμερούν με 6-1, με τον επιθετικό της να μπαίνει στο «πάνθεον» των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Αυτή ήταν η μοναδική νίκη της Ρωσίας στο τουρνουά, ενώ αυτή η «πεντάρα» βοήθησε τον Σαλένκο να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.

Κριστιάνο Ρονάλντο (2018)
Ο σπουδαίος CR7 δεν έχει καταφέρει να οδηγήσει την Πορτογαλία στην κορυφή του κόσμου και βάση ηλικίας έχει μία τελευταία ευκαιρία το 2022. Στην τελευταία διοργάνωση, στα γήπεδα της Ρωσίας, ο Κριστιάνο έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής, που έκανε χατ-τρικ σε Παγκόσμιο Κύπελλο (33 ετών και 130 ημερών). Η μονομαχία της Πορτογαλίας με την Ισπανία έληξε ισόπαλη με σκορ 3-3, για τη φάση των ομίλων, με τον Ρονάλντο να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής για την ομάδα του Φερνάντο Σάντος. Σημείωσε όλα τα γκολ της ομάδας του, με το τελευταίο να έρχεται με μία ασύλληπτη εκτέλεση φάουλ στο φινάλε, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα.

 

Τελευταία Νέα