Τα «πάντσερ» και οι νύχτες ντροπής τους

Τα «πάντσερ» και οι νύχτες ντροπής τους

Τα «πάντσερ» και οι νύχτες ντροπής τους

bet365

Με αφορμή το σοκαριστικό 6-0 από την Ισπανία, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τις πέντε πιο βαριές ήττες στην ιστορία της εθνικής Γερμανίας.

Αγγλία – Γερμανία 9-0
Το 6-0 από την Ισπανία είναι η δεύτερη πιο βαριά ήττα στην ιστορία της Γερμανίας, με το απόλυτο ρεκόρ να κρατάει πάνω από έναν αιώνα. Συγκεκριμένα, 111 χρόνια πριν, το Μάρτιο του 1909, μία επίλεκτη ομάδα της Αγγλίας που αποτελούνταν από ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές συνέτριψε με 9-0 την εθνική Γερμανίας στην Οξφόρδη. Ένα παιχνίδι που μπορεί να μην ήταν επίσημο και να μην καταχωρήθηκε, όμως έστω κι έτσι παραμένει η πιο «μαύρη» σελίδα στην ιστορία των «πάντσερ».

Ουγγαρία – Δυτική Γερμανία 8-3
Η πιο βαριά ήττα των «πάντσερ» σε Παγκόσμιο Κύπελλο ήρθε το 1954 από τη «χρυσή ομάδα» της Ουγγαρίας. Ο Γερμανός ομοσπονδιακός τεχνικός αποφάσισε να αγωνιστεί με πολλούς αναπληρωματικούς στην αναμέτρηση των δύο εθνικών, για τη φάση των ομίλων και το πλήρωσε. Η εκπληκτική ομάδα του Φέρεντς Πούσκας συνέτριψε τη Δυτική Γερμανία με 8-3, όμως λίγες ημέρες αργότερα, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν ξανά στον τελικό της διοργάνωσης. Αυτή τη φορά, τα «πάντσερ» επικράτησαν με σκορ 3-2 και πραγματοποίησαν το «θαύμα της Βέρνης», κατακτώντας για πρώτη φορά στην ιστορία τους το Μουντιάλ.

Γαλλία – Δυτική Γερμανία 6-3
Το Μουντιάλ του 1958 κινήθηκε στον αστερισμό του 17χρονου Πελέ, επισκιάζοντας τις εκπληκτικές επιδόσεις του Ζιστ Φοντέν. Ο Γάλλος επιθετικός σημείωσε 13 τέρματα στη διοργάνωση (ρεκόρ μέχρι σήμερα) και τα τέσσερα από αυτά τα πέτυχε απέναντι στη Δυτική Γερμανία, στο μικρό τελικό της διοργάνωσης. Μετά τις ήττες τους στα ημιτελικά από Βραζιλία και Σουηδία, οι δύο ομάδες διεκδίκησαν την τρίτη θέση, με τους «τρικολόρ» να επικρατούν με 6-3 και να κατακτούν πανηγυρικά το χάλκινο μετάλλιο, απέναντι στα «πάντσερ».

Γερμανία – Κροατία 0-3
Από άποψη έκτασης, αυτή η ήττα δε συγκρίνεται με άλλες, όμως τα δεδομένα πριν την αναμέτρηση, της δίνουν μια θέση στις πιο «μαύρες» σελίδες των «πάντσερ». Η εθνική Γερμανίας ήταν νυν πρωταθλήτρια Ευρώπης (είχε κατακτήσει το Euro 1996) και στον προημιτελικό του Μουντιάλ του 1998 τέθηκε αντιμέτωπη με την Κροατία, που αγωνιζόταν για πρώτη φορά στη μεγάλη γιορτή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Γιάρνι, Βλάοβιτς και Σούκερ «κάρφωσαν» τρεις φορές την άμυνα της «νασιοναλμανσάφτ», αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, με το τελικό 3-0.

Γερμανία – Αγγλία 1-5
Πριν τη συντριβή από την Ισπανία, η συγκεκριμένη ήττα ήταν η πιο ντροπιαστική στη σύγχρονη ιστορία των «πάντσερ». Για την προκριματική φάση του Μουντιάλ του 2002 (στον όμιλο συμμετείχε και η Ελλάδα), η Αγγλία πέρασε με... εκκωφαντικό τρόπο από το Μόναχο. Μπορεί ο Γιάνκερ να έβαλε μπροστά στο σκορ τη Γερμανία, όμως η βραδιά άνηκε στον Μάικλ Όουεν. Ο Άγγλος επιθετικός έκανε «πλάκα» στην άμυνα των γηπεδούχων, φτάνοντας σε χατ-τρικ. Τζέραρντ και Χέσκεϊ βρήκαν κι αυτοί δίχτυα, με τους Γερμανούς φιλάθλους να αποχωρούν νωρίς από τις εξέδρες και τον Καρλ-Χάινζ Ρουμενίγκε να χαρακτηρίζει «βατερλό» τη συγκεκριμένη ήττα.

 

Τελευταία Νέα