Ο Ρέι Κλέμενς δεν ήθελε να γίνει τερματοφύλακας και έγινε θρύλος

Αλέξανδρος Λοθάνο
Ο Ρέι Κλέμενς δεν ήθελε να γίνει τερματοφύλακας και έγινε θρύλος

bet365

Ο τερματοφύλακας – κολόνα της μεγάλης Λίβερπουλ του Μπιλ Σάνκλι, Ρέι Κλέμενς, δεν μπόρεσε να αποκρούει άλλο τα διαρκή και ύπουλα χτυπήματα του καρκίνου.

Όταν ο Ρέι Κλέμενς έκανε την πρώτη από τις συνολικά 758 συμμετοχές του στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, η ιδιότητα του προπονητή τερματοφυλάκων δεν υπήρχε. Και ο μετέπειτα προπονητής τερματοφυλάκων στις εθνικές ομάδες της Αγγλίας, ένας βρετανικός θρύλος κάτω από τα δοκάρια, είχε να το λέει για το πόσο άλλαξε με τα χρόνια η συγκεκριμένη θέση.

«Όλα έχουν αλλάξει, εκτός από το ότι πρέπει να αποτρέψεις την μπάλα από το να καταλήξει στα δίχτυα» ήταν η ειλικρινής, αλλά καθ' όλα εύστοχη εξήγηση του σπουδαίου γκολκίπερ, ο οποίος έφυγε πρόωρα σε ηλικία 72 ετών, νικημένος από τον καρκίνο.

«Το ποδόσφαιρο δεν με άφησε να βλέπω αρκετά τα παιδιά μου... Τώρα δεν μπορώ να αφήσω τον καρκίνο να μου κλέψει χρόνο με τα εγγόνια μου» ήταν η συγκλονιστική του ατάκα σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο του 2013, όταν είχε αποσυρθεί και από το πόστο του επικεφαλής των μικρών εθνικών ομάδων στα Τρά Λιοντάρια, αφού οι συνεχείς χημειοθεραπείες τον είχαν λυγίσει.

Το 2005 είχε διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, αλλά τον νίκησε. Εφτά χρόνια αργότερα, όμως, ο εφιάλτης επέστρεψε στην σπονδυλική στήλη και, παρά την διαρκή μάχη και τις χημειοθεραπείες, το νήμα της ζωής του άρχισε σιγά σιγά να κόβεται...

Τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης

Στα 23 χρόνια της λαμπρής καριέρας του, ο Ρέιμοντ Νιλ Κλέμενς έγινε ένας από τους μόλις 25 ποδοσφαιριστές που κατέγραψε πάνω από χίλια παιχνίδια στο ενεργητικό του. Αναδείχθηκε στην Σκάνθορπ, αλλά εκτοξεύτηκε στην Λίβερπουλ, για λογαριασμό της οποίας τον απέκτησε ο θρυλικός Μπιλ Σάνκλι.

Κάτω από την κόκκινη εστία (1967-1981), παρ' ότι μικρός δεν ήθελε να γίνει τερματοφύλακας και ασχολήθηκε σοβαρά με την θέση μετά τα 15 του χρόνια, ο Κλέμενς κατέκτησε 19 τίτλους, μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν τα πέντε πρωταθλήματα (1973, 1976, 1977, 1979, 1980) και τα τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών (1977, 1978, 1981), όντας η κολόνα στα μετόπισθεν της Λίβερπουλ που θάμπωσε την ποδοσφαιρική Ευρώπη την δεκαετία του '70.

Το 1981, σε ηλικία 33 ετών, άλλος θα μπορούσε να σκεφτεί ακόμα και την απόσυρση εκείνη την εποχή. Όχι, όμως, ο βιονικός Κλέμενς, ο οποίος μεταπήδησε στην Τότεναμ, έπαιξε μπάλα μέχρι τα σαράντα του (τεράστια κατόρθωμα εκείνη την εποχή, ακόμα και για τερματοφύλακα) και με τα Σπιρούνια κατέκτησε ένα Κύπελλο UEFA (1984) και ένα Κύπελλο Αγγλίας (1982), ως πιο ξεχωριστές επιτυχίες.

Με την εθνική ομάδα, παρ' ότι βρισκόταν σταθερά στην σκιά του Πίτερ Σίλτον (125 συμμετοχές), κατέγραψε 61 παρουσίες και αποτέλεσε παράδειγμα μαχητικότητας τόσο εντός, όσο κυρίως εκτός γηπέδων, διαγράφοντας μια σύντομη πορεία στην προπονητική (με τον Νταγκ Λίβερμορ για λίγο δίδυμο στην Τότεναμ και μια διετία στην Μπαρνέτ), προτού αναλάβει σημαντικό πόστο στην ομοσπονδία.

«Είμαι ένας επιζών και θέλω να απολαμβάνω την ζωή για όσο το δυνατόν περισσότερο» είχε πει σε μια από τις συνεντεύξεις του, αναφερόμενος στην άνιση μάχη του με τον καρκίνο. Εντέλει έχασε, αλλά άφησε πίσω του μια κληρονομιά που, αναμφίβολα, κάνει τους πάντες να τον θυμούνται ως έναν μεγάλο νικητή. Όπως καμαρώνει, με τα χέρια ψηλά, στο τεράστιο γκράφιτι προς τιμήν του, στο δρόμο προς το αγαπημένο του «Άνφιλντ»...

 

Τελευταία Νέα