Γκουαρδιόλα vs Κλοπ: Οι «σταθμοί» της κόντρας τους

Γκουαρδιόλα vs Κλοπ: Οι «σταθμοί» της κόντρας τους

bet365

Η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα υποδέχεται τη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ για την Premier League και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος κάνει μια αναδρομή στις μονομαχίες των δύο προπονητών.

Μπαρτσελόνα, Μπάγερν, Μάντσεστερ Σίτι. Σαν κάποιο «μαγικό ραβδάκι» να έχει ο Πεπ Γκουαρδιόλα, μετατρέποντας τις ομάδες του σε επιθετικά πολυβόλα, με το «τίκι-τάκα» που εφαρμόζει. Κι όμως, υπάρχει ένας προπονητής στον πλανήτη που έχει βάλει... τα γυαλιά στον Ισπανό. Ο λόγος για τον Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος είναι ο τεχνικός με τις περισσότερες νίκες απέναντι στον Γκουαρδιόλα. Ο Γερμανός έχει νικήσει εννέα φορές τον αντίπαλό του (οκτώ έχει ο Πεπ), την ώρα που το έτερο αντίπαλον δέος του Καταλανού, Ζοσέ Μουρίνιο, τον έχει νικήσει έξι (και μάλιστα σε περισσότερα παιχνίδια).

Ο σοφός λαός λέει πως «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» και στην περίπτωση των δύο προπονητών, η πρώτη τους επαφή έδειξε τι θα επακολουθήσει. Μέχρι τον Ιούλιο του 2013 δεν είχαν αναμετρηθεί ποτέ μεταξύ τους, κάτι που έγινε τότε για πρώτη φορά, στον τελικό του γερμανικού σούπερ καπ. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα είχε πάει «μετά βαΐων και κλάδων» στην Μπάγερν, όμως στο ντεμπούτο του στον πάγκο των Βαυαρών έφαγε ηχηρό «χαστούκι». Η Ντόρτμουντ επικράτησε με 4-2, με τον Γιούργκεν Κλοπ να... καλωσορίζει με αυτόν τον τρόπο τον Ισπανό τεχνικό στη Γερμανία.

Αντίπαλοι στα γερμανικά γήπεδα έμειναν για δύο χρόνια. Μετά την πρώτη «κρυάδα», ο Γκουαρδιόλα απέκτησε το πάνω χέρι έναντι του αντιπάλου του. Σε τέσσερα παιχνίδια στην Bundesliga, η Μπάγερν είχε τρεις νίκες, ενώ ήταν η νικήτρια και στον τελικό του DFB-Pokal, το 2014. Ωστόσο, η τελευταία γεύση των αναμετρήσεών τους στη Γερμανία, ήταν σαν την πρώτη. Η Ντόρτμουντ του Γιούργκεν Κλοπ απέκλεισε στα ημιτελικά του κυπέλλου την Μπάγερν, στερώντας της τη δυνατότητα να κατακτήσει το νταμπλ.

Το καλοκαίρι του 2015, ο Κλοπ αποχώρησε από το τιμόνι της Ντόρτμουντ και λίγους μήνες αργότερα ήρθε η πρόταση από τη Λίβερπουλ. Ο Γερμανός έγινε κάτοικος Άνφιλντ και η αντάμωση με τον Γκουαρδιόλα δεν άργησε να έρθει. Το καλοκαίρι του 2016 μετακόμισε στην Αγγλία ο Ισπανός τεχνικός και εκτός της κόντρας του Μάντσεστερ με τον Ζοσέ Μουρίνιο (τότε προπονητής της Γιουνάιτεντ), αναβίωσε και η κόντρα του με τον Γιούργκεν Κλοπ. Η πρώτη τους μονομαχία στην Premier League ήταν «σημαδιακή», αφού έγινε παραμονή Πρωτοχρονιάς, στις 31/12/2016. Για μία ακόμη φορά ο «παλιός» Κλοπ... καλωσόρισε με τον τρόπο του το «νέο» Γκουαρδιόλα, με τη Λίβερπουλ να νικά τη Σίτι με 1-0 στο Άνφιλντ.

Χαρακτηριστικές είναι οι μονομαχίες τους τη σεζόν 2017-18. Στο ματς της 4ης αγωνιστικής της Premier League, η Σίτι συνέτριψε με 5-0 τη Λίβερπουλ, σε μία ήττα που ήταν τότε η πιο βαριά στην καριέρα του Γιούργκεν Κλοπ. Ο Γερμανός, όμως, είχε την απάντηση. Η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα «κάλπαζε» προς την αήττητη κατάκτηση του πρωταθλήματος, όμως υπολόγιζε χωρίς τους «κόκκινους». Στο ματς της 23ης αγωνιστικής στο Άνφιλντ, οι «πολίτες» ηττήθηκαν με 4-3 (μέχρι τότε είχαν 20 νίκες και δύο ισοπαλίες) και δεν έγιναν ποτέ “Invincibles”.

Στην ίδια σεζόν, οι δυο τους αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Οι συνδυασμοί Μπαρτσελόνα-Ντόρτμουντ και Μπάγερν-Λίβερπουλ δεν είχαν βγει στο Champions League τα χρόνια που οι δυο τους ήταν στις «επάλξεις», όμως η μοίρα τους έφερε αντιμέτωπους στα προημιτελικά της διοργάνωσης, τον Απρίλιο του 2018. Η Σίτι φάνταζε το μεγάλο φαβορί, όμως έφαγε δύο «σφαλιάρες» μέσα-έξω (3-0, 2-1) από τη Λίβερπουλ, με τον Κλοπ να βγαίνει νικητής σε αυτή την ευρωπαϊκή κόντρα.

Συγκλονιστική ήταν η μονομαχία τους στην Premier League τη σεζόν 2018-19. Παρά το γεγονός πως η Λίβερπουλ μάζεψε 97 βαθμούς, δεν κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο, αφού η Μάντσεστερ Σίτι συγκέντρωσε 98. Πέρσι, όμως, οι «κόκκινοι» δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης στους αντιπάλους τους, όμως ο Γκουαρδιόλα βρήκε τρόπο να «πληγώσει» τον εγωισμό του Κλοπ. Το 4-0 του περασμένου Ιουλίου μπορεί να μην έκοψε την πορεία της Λίβερπουλ προς τον τίτλο, όμως υπενθύμισε στο Γερμανό τεχνικό πως ο συνάδελφός του... καραδοκεί. Για τη φετινή σεζόν αυτή θα είναι η πρώτη τους μονομαχία, ελπίζοντας να ακολουθήσουν πολλές ακόμα σε κάθε πιθανή διοργάνωση...

 

Τελευταία Νέα