Ανχελίνιο: O wing-back της νέας εποχής

Ανχελίνιο: O wing-back της νέας εποχής

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος κάνει μια αναδρομή στην πορεία του Ισπανού αριστερού μπακ-χαφ, που «έβγαλε μάτια» στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League, σημειώνοντας και τα δύο γκολ της Λειψίας απέναντι στην Μπασακσεχίρ.

Ο Χοσέ Άνχελ Εσμορίς Τασέντε, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 1997, σε μία επαρχία της Γαλικίας. Μόλις σε ηλικία τεσσάρων ετών ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε μία τοπική ομάδα της περιοχής και στα δέκα του μεταπήδησε στις ακαδημίες της Λα Κορούνια, όπου αγωνίστηκε για έξι χρόνια.

Η «κλοπή» από Ρεάλ και Μπάρτσα

Με τις εμφανίσεις του μπήκε στα «ραντάρ» της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα, όμως οι δύο μεγάλοι του ισπανικού ποδοσφαίρου αδράνησαν και τον πήρε μέσα από τα χέρια τους ένας... δικός τους άνθρωπος. Η παλιά δόξα του ισπανικού ποδοσφαίρου, Τσίκι Μπεγκιριστάιν, ήταν τεχνικός διευθυντής στη Μάντσεστερ Σίτι (είναι ακόμα στην ίδια θέση) και άναψε το «πράσινο φως» για να μετακομίσει στην Αγγλία, τον Ιανουάριο του 2013, ο 16χρονος – τότε – συμπατριώτης του. «Πρόκειται για έναν εξαιρετικά ταλαντούχο παίκτη, με μεγάλη προοπτική», ήταν τα λόγια του Τσίκι.

Ο Ανχελίνο εντάχθηκε στη δεύτερη ομάδα των «σίτιζενς» και το 2015 παραχωρήθηκε δανεικός στο «αδερφάκι» του συλλόγου, Νιου Γιορκ Σίτι. Ντεμπούτο με τη Σίτι έκανε σε έναν αγώνα κυπέλλου Αγγλίας, κόντρα στην Άστον Βίλα, τον Ιανουάριο του 2016. Ακολούθησαν δανεισμοί του σε Χιρόνα και Μαγιόρκα, όμως ο Ισπανός ένιωσε σαν ποδοσφαιρική πατρίδα του την Ολλανδία.

Η «εκτόξευση» στην Ολλανδία


Τη σεζόν 2017-18 παραχωρήθηκε για μία ακόμη φορά δανεικός από τους «πολίτες», αυτή τη φορά στην Μπρέντα. Αγωνιζόμενος στη θέση του αριστερού μπακ, ο Ανχελίνο «έβγαλε μάτια». Έπαιξε και στα 34 ματς του ολλανδικού πρωταθλήματος, χωρίς να χάσει ούτε λεπτό, με απολογισμό τρία γκολ και έξι ασίστ. Κυρίως, όμως, αναδείχθηκε τέσσερις φορές «κορυφαίο ταλέντο του μήνα».

Στα 21 του ήρθε η ώρα για την πρώτη του μεταγραφή σε επαγγελματικό επίπεδο, καθώς οι εμφανίσεις του με την Μπρέντα κίνησαν το ενδιαφέρον της Αϊντχόφεν. Το καλοκαίρι του 2018, η Μάντσεστερ Σίτι είπε «ναι» στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ της ολλανδικής ομάδας, όμως έβαλε ένα συγκεκριμένο όρο στη συμφωνία. Πως θα μπορούσε να τον πάρει πίσω στο Ετιχάντ μετά από ένα χρόνο, εφόσον το επιθυμούσε, έναντι συγκεκριμένου ποσού.

Μία σοφή κίνηση, αφού στη δεύτερη σεζόν του στην Eredivisie, ο Ανχελίνο ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακός. Βασικός και αναντικατάστατος στο αριστερό άκρο της άμυνας της PSV, σε Ολλανδία και Champions League, με τα νούμερά του να είναι εντυπωσιακά. Από τα πόδια του ξεκίνησαν 68 ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του, μέτρησε δέκα ασίστ στο πρωτάθλημα και ψηφίστηκε στην κορυφαία ομάδα της σεζόν.

Η επιστροφή στη Σίτι και η νέα θέση στη Λειψία


Όπως ήταν λογικό, η Σίτι έκανε χρήση του ειδικού όρου στη συμφωνία με την Αϊντχόφεν και το καλοκαίρι του 2019 ο Ανχελίνιο επέστρεψε στο Ετιχάντ. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα έδωσε κάποιες ευκαιρίες στο συμπατριώτη του στο ξεκίνημα της σεζόν 2019-20, όμως το βάθος στο ρόστερ των «πολιτών» δεν επέτρεψε στον Ισπανό να καθιερωθεί στην ενδεκάδα της αγγλικής ομάδας.

Τον περασμένο Ιανουάριο ήρθε η πρόταση δανεισμού της Λειψίας, που άνοιξε νέους ορίζοντες στον ίδιο. Κι αυτό γιατί ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν, βλέποντας τις επιθετικές αρετές του Ισπανού ακραίου, τον τοποθέτησε πιο ψηλά στον αγωνιστικό χώρο, είτε ως wing-back, είτε ως καθαρόαιμο εξτρέμ που πατάει περιοχή.

Ο Ανχελίνο «κούμπωσε» από την πρώτη στιγμή, γι’ αυτό και επεκτάθηκε ο δανεισμός του τη φετινή σεζόν, με τα αποτελέσματα να είναι πλέον εμφανή. Στο 3-4-3 της Λειψίας, ο Ανχελίνο έχει δική του όλη την αριστερή πτέρυγα, με έμφαση στο επιθετικό κομμάτι. Στα τρία τελευταία παιχνίδια έχει βρει δίχτυα και χθες έκανε «σεφτέ» στο Champions League, σημειώνοντας δύο πανέμορφα γκολ απέναντι στην Μπασακσεχίρ.

Στο ξεκίνημα της καριέρας του πολλοί τον είχαν συγκρίνει με τον Χουάν Μπερνάτ, όμως ο Νάγκελσμαν τείνει να το μετατρέψει σε «νέο Μπέιλ». Και μπορεί διεθνής με την εθνική ανδρών της χώρας του να μην έχει γίνει ακόμα, όμως αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, τότε η εθνική Ισπανίας θα έχει... ήσυχο το κεφάλι της στην αριστερή πτέρυγα για τα επόμενα δέκα χρόνια.

 

Τελευταία Νέα