Το «13» της ζωής τους

Το «13» της ζωής τους

bet365

Τρίτη και 13 σήμερα και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται κάποια μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, που πήγαν κόντρα στην γκαντεμιά και έκαναν σπουδαία καριέρα με το Νο13 στη φανέλα τους.

Εουσέμπιο
Ο «μαύρος πάνθηρας» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου αγωνίστηκε σε μια εποχή που δεν υπήρχαν σταθεροί αριθμοί στις φανέλες. Συνήθως είχε το «9» ή το «10» σε εθνική και συλλόγους, όμως στη μεγαλύτερη επιτυχία Πορτογαλίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ο ίδιος είχε το Νο13 στην πλάτη. Στο Μουντιάλ της Αγγλίας, το 1966, ο συγκεκριμένος αριθμός φαίνεται πως του έφερε γούρι, καθώς εκτός της τρίτης θέσης στη διοργάνωση για τους Ίβηρες, ο Εουσέμπιο αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με εννέα τέρματα.

Γκερντ Μίλερ
Ο πρώτος γνωστός «Μίλερ» του γερμανικού ποδοσφαίρου ήταν ο σπουδαίος επιθετικός της δεκαετίας του ’60 και του ’70. Ως κλασικός στράικερ, είχε συνήθως το Νο9 στη φανέλα σε Μπάγερν και Δυτική Γερμανία, όμως στη μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του φορούσε το «13». Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, μέσα στη χώρα του, ο Μίλερ οδήγησε τα «πάντσερ» στην κατάκτηση του τροπαίου, πετυχαίνοντας μάλιστα και το νικητήριο γκολ στον τελικό απέναντι στην Ολλανδία.

Αλεσάντρο Νέστα
Αν και κλασικός στόπερ, δεν επέλεξε ποτέ κάποια από τα συνηθισμένα νούμερα των κεντρικών αμυντικών. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, άρχισε να φορά το Νο13 στη Λάτσιο και το κράτησε μέχρι το τέλος της σπουδαίας καριέρας του. Αυτός ο αριθμός τον ακολούθησε μετέπειτα και στη Μίλαν, ενώ από κάποια στιγμή και μετά το «καπάρωσε» και στην εθνική Ιταλίας. Μάλιστα, με το «13» στην πλάτη έφτασε στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το 2006.

Μίκαελ Μπάλακ
Από το ξεκίνημα της καριέρας του είχε μια τάση στον αριθμό «3», επιλέγοντας είτε το Νο3, είτε το Νο23. Ωστόσο, με αυτό που καθιερώθηκε στη συνείδηση όλων, δεν είναι άλλο από το «13». Το επέλεξε για πρώτη φορά στη Λεβερκούζεν και το συνέχισε σε Μπάγερν και Τσέλσι, ενώ το ίδιο είχε σχεδόν σε όλη του την παρουσία με την εθνική Γερμανίας. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν του έφερε και πολύ γούρι, καθώς ο Μπάλακ θεωρείται ένας από τους πιο άτυχους ποδοσφαιριστές, με πολλούς χαμένους τελικούς στο ενεργητικό του.

Μαϊκόν
Ένα από τα καλύτερα δεξιά μπακ της εποχής του, που όμως φόρεσε μόνο στο ξεκίνημα της καριέρας του το συνηθισμένο «2» της συγκεκριμένης θέσης. Από τη στιγμή που ήρθε στην Ευρώπη, για λογαριασμό της Μονακό, καθιέρωσε στη φανέλα το Νο13, το οποίο επέλεγε και στην εθνική Βραζιλίας. Στην Ίντερ, στη Ρόμα, αλλά και στους τελευταίους σταθμούς της καριέρας του, στην πατρίδα του, το επέλεγε συνεχώς. Εκτός από τη Μάντσεστερ Σίτι τη σεζόν 2012-13., καθώς ήταν ήδη καπαρωμένο από τον Κολάροφ.

Τόμας Μίλερ
Και οι δύο επιλογές του σε αριθμούς, τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και σε εθνικό, δεν είναι από τις πλέον συνηθισμένες και ο ίδιος τις διατηρεί σε όλα τα χρόνια της καριέρας του. Στην Μπάγερν έχει από την πρώτη στιγμή το «25» στην πλάτη, ενώ στην εθνική Γερμανίας αποτελεί το διάδοχο του Μίκαελ Μπάλακ στη φανέλα. Μετά την αποχώρηση του τελευταίου από τα «πάντσερ», το 2010, ο Μίλερ πήρε το Νο13 και το διατηρεί μέχρι και σήμερα.

 

Τελευταία Νέα