Ακαδημία Πόρτο: Η κότα με τα χρυσά αυγά

Ακαδημία Πόρτο: Η κότα με τα χρυσά αυγά

Ακαδημία Πόρτο: Η κότα με τα χρυσά αυγά

bet365

Οι «δράκοι» φημίζονται για την ικανότητά τους στις πωλήσεις ποδοσφαιριστών και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τα κορυφαία deal που έχει κάνει ποτέ ο πορτογαλικός σύλλογος για παίκτες που προέρχονταν από τις ακαδημίες του.

Ντιόγκο Νταλότ (22 εκατομμύρια ευρώ)
Μόλις στα εννιά του ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στους μικρούς της Πόρτο. Μέχρι να ενηλικιωθεί, πέρασε από όλα τα κλιμάκια των ακαδημιών, ενώ έγινε διεθνής και με όλες τις μικρές εθνικές της Πορτογαλίας. Στα 18 του ανέβηκε στην πρώτη ομάδα των «δράκων» και μετά από μία σεζόν (και ελάχιστες συμμετοχές) έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Το καλοκαίρι του 2018, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδωσε 22 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει το νεαρό δεξιό μπακ, με τον ίδιο να μην έχει καταφέρει να καθιερωθεί μέχρι τώρα στο Ολντ Τράφορντ.

Μπρούνο Άλβες (22 εκατομμύρια ευρώ)
Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην ομάδα της γενέτειράς του, τη Βαρζίμ, όμως σε νεαρή ηλικία μετακινήθηκε στα τμήματα υποδομής της Πόρτο. Μετά την ενηλικίωσή του, οι «δράκοι» τον παραχώρησαν δανεικό για να... ψηθεί (μεταξύ αυτών και στην ΑΕΚ τη σεζόν 2004-05), με τον ίδιο να επιστρέφει στο Ντραγκάο και να καπαρώνει θέση βασικού. Η πορτογαλική ομάδα εξαργύρωσε τις εκπληκτικές εμφανίσεις του Μπρούνο Άλβες, παραχωρώντας τον το 2010 στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, έναντι 22 εκατομμυρίων ευρώ.

Ρικάρντο Καρβάλιο (30 εκατομμύρια ευρώ)
Μπορεί να έκανε μεγάλο όνομα υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο (συνεργάστηκαν σε τρεις ομάδες συνολικά), όμως ο Πορτογάλος αμυντικός είχε γράψει... χιλιόμετρα στους «δράκους» και πριν την έλευση του Special One. Από τις ακαδημίες του συλλόγου και το «αγροτικό» με διάφορους δανεισμούς, ο Ρικάρντο Καρβάλιο καθιερώθηκε στη συνέχεια στην πρώτη ομάδα της Πόρτο. Αποτέλεσε έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους στην πορεία μέχρι την κατάκτηση του Champions League και το καλοκαίρι του 2004 ακολούθησε τον Μουρίνιο στην Τσέλσι. Μόνο που για να γίνει αυτό χρειάστηκε οι «μπλε» να καταβάλλουν το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Αντρέ Σίλβα (38 εκατομμύρια ευρώ)
Περιπλανήθηκε σε αρκετές ομάδες σε μικρή ηλικία, μέχρι που στα 15 του πήγε στις ακαδημίες της Πόρτο και... ρίζωσε. Σε ηλικία 20 ετών έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα και σιγά σιγά άρχισε να παίρνει ολοένα και περισσότερα λεπτά συμμετοχής. Μία εκπληκτική σεζόν (2016-17) στάθηκε αρκετή στην πορτογαλική ομάδα για να το μοσχοπουλήσει. Το καλοκαίρι του 2017, η Μίλαν δαπάνησε το ποσό των 38 εκατομμυρίων ευρώ για να τον κάνει κάτοικο Σαν Σίρο, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει δικαιωθεί για την επιλογή της. Μετά από μία χρονιά στους «ροσονέρι», ο Αντρέ Σίλβα παραχωρήθηκε ως δανεικός και μέχρι σήμερα δεν έχει επιστρέψει στο Μιλάνο.

Φάμπιο Σίλβα (40 εκατομμύρια ευρώ)
Σε ηλικία οκτώ ετών πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι των ακαδημιών και μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την Μπενφίκα, επέστρεψε στα μικρά κλιμάκια των «δράκων». Ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο ήταν εκείνος που τον ανέβασε στην πρώτη ομάδα της Πόρτο πριν από ένα χρόνο και παρά το γεγονός ότι είχε μικρή παρουσία στο πορτογαλικό πρωτάθλημα (12 συμμετοχές/1 γκολ), έκανε το άλμα για την Premier League. Η Γουλβς έδωσε πριν από λίγες ημέρες το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ για να τον αποκτήσει, στο καλύτερο deal που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο πορτογαλικός σύλλογος, για ποδοσφαιριστή που προερχόταν από τις ακαδημίες του.

 

Τελευταία Νέα