Μπαρτσελόνα: Το 10 το καλό

Μπαρτσελόνα: Το 10 το καλό

Μπαρτσελόνα: Το 10 το καλό

bet365

Ο Λιονέλ Μέσι φεύγει από το Καμπ Νου και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν πριν τον Αργεντινό το Νο10 στην Μπαρτσελόνα, από τότε που καθιερώθηκαν οι σταθεροί αριθμοί στις φανέλες.

Ζιοβάνι
Ο αγαπημένος «Ζίο» των φίλων του Ολυμπιακού είναι η πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, που πήρε το Νο10 μετά την καθιέρωση των σταθερών αριθμών στις φανέλες των ποδοσφαιριστών. Για τρία χρόνια (1996-1999), ο Ζιοβάνι ήταν «το δέκα το καλό» στο Καμπ Νου, αν και στην τελευταία του σεζόν είχε κάκιστες σχέσεις με τον Λουίς Φαν Χααλ και αγωνίστηκε ελάχιστα. Κάτι που... εκμεταλλεύθηκε ο Ολυμπιακός και τον έκανε κάτοικο Πειραιά στη συνέχεια.

Γιάρι Λιτμάνεν
Ένα από τα αγαπημένα του «μωρά» στον Άγιαξ έφερε στη Βαρκελώνη ο Λουίς Φαν Χααλ. Το καλοκαίρι του 1999, ο Φινλανδός μεσοεπιθετικός αποχώρησε από τον «Αίαντα» για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα. Το Νο10 αναζητούσε κάτοχο, μετά την αποχώρηση του Ζιοβάνι, με τον Λιτμάνεν να το κάνει δικό του. Στο Καμπ Νου, ωστόσο, εμφανίστηκε το «φάντασμα» του Φινλανδού, ο οποίος δε θύμιζε σε καμία περίπτωση τον παίκτη που όλοι είχαν θαυμάσει στον Άγιαξ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όχι μόνο να χάσει τη θέση του στην ενδεκάδα, αλλά το επόμενο καλοκαίρι να χάσει και το «10» στη φανέλα.

Ριβάλντο
O Βραζιλιάνος σούπερ σταρ βρισκόταν από το 1997, όμως τότε το «10» το φορούσε ο Ζιοβάνι, με τον ίδιο τότε να επιλέγει το «11». Μετά το... αποτυχημένο πέρασμα από τον Λιτμάνεν, το Νο10 πήγε και πάλι σε ρυθμούς «σάμπα» το καλοκαίρι του 2000. Μπορεί ο Φινλανδός να παρέμεινε για έξι μήνες ακόμη στο Καμπ Νου, όμως μετά την απομάκρυνση του Λουίς Φαν Χααλ από την τεχνική ηγεσία, ο Ριβάλντο έγινε ουσιαστικά και τυπικά το νέο «δέκα το καλό» των Καταλανών. Ο «Ρίμπο» ήταν κάτοχος αυτού του αριθμού για δύο χρόνια, καθώς το 2002 αποχώρησε για λογαριασμό της Μίλαν.

Χουάν Ρομάν Ρικέλμε
Ένα από τα τελευταία δεκάρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου πήρε το Νο10 – τι άλλο; - κατά την άφιξή του στη Βαρκελώνη το 2002. Ωστόσο, δεν κατάφερε να μακροημερεύσει στο Καμπ Νου, καθώς ο Λουίς Φαν Χααλ, που είχε επιστρέψει στην τεχνική ηγεσία, προτιμούσε να τον τοποθετεί στα άκρα (το ίδιο που έκανε και με τον Ριβάλντο). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Ρικέλμε να είναι... άλλος παίκτης και μετά από ένα χρόνο παραμονής στην Μπαρτσελόνα να παραχωρηθεί με τη μορφή δανεισμού στη Βιγιαρεάλ.

Ροναλντίνιο
Στην αποχώρηση του Ρικέλμε για τη Βιγιαρεάλ έβαλε... το χεράκι της και η έλευση του Ροναλντίνιο στο Καμπ Νου. Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ όχι μόνο πήρε τη θέση του Αργεντινού στο ρόστερ (υπήρχε περιορισμός στον αριθμό των μη κοινοτικών), αλλά και τον αριθμό στη φανέλα. Το Νο10 έγινε συνώνυμο της «μαγείας» από το 2003 έως το 2008, όταν ο αγαπημένος «Ρόνι» των φίλων της Μπαρτσελόνα αποχώρησε για λογαριασμό της Μίλαν. Μέσα σε αυτό το διάστημα είχε κάνει την εμφάνισή του και ο νεαρός Λιονέλ Μέσι, ο οποίος τότε αγωνιζόταν πλάι στον Ροναλντίνιο, αρχικά με το Νο30 στην πλάτη και στη συνέχεια με το Νο19.

 

Τελευταία Νέα