Teenagers που πρωταγωνίστησαν σε κατάκτηση Champions League

Teenagers που πρωταγωνίστησαν σε κατάκτηση Champions League

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος καταγράφει μια λίστα ποδοσφαιριστών, που σε ηλικία κάτω των 20 ετών στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης και οι ίδιοι ήταν βασικοί στο μεγάλο τελικό.

1995: Κλάρενς Ζέεντορφ (Άγιαξ)
Μπορεί τη δόξα να έκλεψε ο 19χρονος Πάτρικ Κλάιφερτ, με το γκολ του που έκρινε τον τελικό, όμως ο Ολλανδός επιθετικός είχε μπει ως αλλαγή στο παιχνίδι απέναντι στη Μίλαν. Αντίθετα, στο αρχικό σχήμα του «Αίαντα» βρισκόταν ο συνομήλικός του, Κλάρενς Ζέεντορφ. Ο νεαρός – τότε – χαφ ήταν το μικρότερο «μωρό» του Λουίς Φαν Χααλ στη βασική ενδεκάδα του Άγιαξ, κάνοντας εκείνη τη βραδιά «σεφτέ» στις κατακτήσεις Champions League. Στη συνέχεια ακολούθησαν άλλες τρεις, μία με τη Ρεάλ Μαδρίτης (1998) και δύο με τη Μίλαν (2003, 2007).

2000: Ίκερ Κασίγιας (Ρεάλ Μαδρίτης)
Ο «άγιος Ίκερ» της Ρεάλ Μαδρίτης και της εθνικής Ισπανίας είχε κάνει ντεμπούτο στο Champions League το Σεπτέμβριο του 1999, σε εκείνο το εκπληκτικό 3-3 με τον Ολυμπιακό στην Αθήνα. Τότε, έγινε ο νεότερος τερματοφύλακας που αγωνίστηκε ποτέ στη διοργάνωση (για 18 χρόνια κρατούσε αυτό το ρεκόρ), με τον Κασίγιας να φτάνει ως το τέλος της διαδρομής εκείνη τη σεζόν. Στο νικηφόρο τελικό απέναντι στη Βαλένθια, το Μάιο του 2000, ο Ισπανός γκολκίπερ ήταν μόλις 19 ετών και τεσσάρων ημερών και μέχρι σήμερα παραμένει ο νεότερος τερματοφύλακας που έχει αγωνιστεί σε τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

2004: Κάρλος Αλμπέρτο (Πόρτο)
Ήταν μόλις 19 ετών, όταν τον Ιανουάριο του 2004 έκανε το παρθενικό του ταξίδι από τη Βραζιλία για τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Προορισμός η Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο, με τον Πορτογάλο τεχνικό να εμπιστεύεται άμεσα το νεαρό επιθετικό και να του δίνει φανέλα βασικού. Ο Βραζιλιάνος φορ βρέθηκε στο αρχικό σχήμα των «δράκων» σε όλα τα παιχνίδια, στην πορεία μέχρι τον τελικό. Μπορεί μέχρι τότε να μην είχε σκοράρει, όμως ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ στον τελικό απέναντι στη Μονακό του Άκη Ζήκου. Αυτό ήταν και το μοναδικό γκολ στην καριέρα του στο Champions League, με τον ίδιο να αποδεικνύεται «φωτοβολίδα», αφού λίγους μήνες μετά επέστρεψε στην πατρίδα του. Ωστόσο, μόλις στα 19 του είχε ήδη γράψει ιστορία.

2020: Αλφόνσο Ντέιβις (Μπάγερν)
Ο τελευταίος της λίστας, που προστέθηκε πριν από λίγες ημέρες. Ούτε ο ίδιος δε θα περίμενε πριν από δύο χρόνια, όταν έκανε το ταξίδι από τον Καναδά για το Μόναχο, ότι θα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάκτηση του Champions League. Από το ντεμπούτο του κόντρα στον Ολυμπιακό, τον περασμένο Νοέμβριο, ο 19χρονος μπακ ήταν ακρογωνιαίος λίθος στο αριστερό άκρο της άμυνας και έγινε ο πρώτος Καναδός ποδοσφαιριστής, που στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης. Στον τελικό απέναντι στην Παρί ήταν αρκετά «ψαρωμένος» στο πρώτο μέρος του αγώνα, όμως στη συνέχεια ήταν ο... γνωστός Ντέιβις, κυριαρχώντας στην πλευρά του.

 

Τελευταία Νέα