Ο Τεν Τεν Κούμαν γύρισε σπίτι του

Ο Τεν Τεν Κούμαν γύρισε σπίτι του

Gazzetta team
Ο Τεν Τεν Κούμαν γύρισε σπίτι του

bet365

Ο Ρόναλντ Κούμαν έκανε πραγματικότητα το όνειρό του να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα και ο Αλέξανδρος Λοθάνο αναρωτιέται αν το όνειρο θα μετατραπεί σε... εφιάλτη για τον Ολλανδό προπονητή.

Ως ποδοσφαιριστής, υπήρξε κεντρικός αμυντικός – λίμπερο – μοντέλο, έστω και αν δεν ήταν πολύ γρήγορος. Άψογη τοποθέτηση, κατεύθυνση της άμυνας και ένα δεξί πόδι – κεραυνό, φόβος και τρόμος για τους αντίπαλους τερματοφύλακες, όταν έστηνε την μπάλα για να εκτελέσει φάουλ.

Ως... μοντέλο, ο Ρόναλντ Κούμαν δεν ήταν βεντέτα και συνεργαζόταν με τον εκάστοτε φωτογράφο, όπως έκανε λίγες εβδομάδες πριν από τον τελικό του Champions League του 1994 στην Αθήνα, μεταξύ Μπαρτσελονα και Μίλαν.

«Ο Τεν Τεν στην Αθήνα» ήταν ο τίτλος που είχε επιλέξει το περιοδικό που τον απαθανάτισε ως Τεν Τεν, αφού αυτό ήταν το παρατσούκλι που ακολουθούσε τον Ολλανδό, την εποχή που φορούσε την Μπλαουγκράνα φανέλα.

Ντυμένος με την κλασική γαλάζια μπλούζα (με πουκάμισο από μέσα) και καφέ παντελόνι που χαρακτήριζαν τον χαρακτήρα του νεαρού ντετέκτιβ στα κόμικς του Βέλγου Ερζέ, έχοντας δίπλα του τον αχώριστο Μιλού και, στο βάθος, τις Καρυάτιδες που περίμεναν να υποδεχθούν τη «Dream Team» του Γιόχαν Κρόιφ.

Την «ομάδα όνειρο», όπως την είχε βαφτίσει ο δημοσιογράφος του καταλανικού καναλιού «TV3», Γιουίς Κανούτ (καλός φίλος του Κούμαν), με αφορμή την επέλαση των Μπλαουγκράνα και την παρουσία της μιας και μοναδικής αυθεντικής «Dream Team» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στην Βαρκελώνη, με Μάτζικ Τζόνσον, Λάρι Μπερντ και Μάικλ Τζόρνταν.

Εκείνη η σπουδαία ομάδα έφτασε στο αποκορύφωμά της το 1992, με την κατάκτηση του παρθενικού Champions League, ευγενική προσφορά του Κούμαν, με ένα καταπληκτικό φάουλ στο (παλιό) «Γουέμπλεϊ» και κόντρα στην Σαμπντόρια, στο οποίο ο Τζιανλούκα Παλιούκα δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα.

Εκείνη η σπουδαία ομάδα, όμως, έπιασε πάτο δύο χρόνια αργότερα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, δεχόμενη τέσσερα γκολ από την Μίλαν. Μια συντριβή που αποτέλεσε τέλος εποχής για παίκτες – θρύλος όπως ο Αντόνι Θουμπιθαρέτα ή ο Μίκαελ Λάουντρουπ.

Ο Κούμαν, ο οποίος άντεξε έναν χρόνο ακόμα, πλήρωσε και αυτός την ανανέωση. Ένα λίφτινγκ που πλέον καλείται να κάνει και ο ίδιος, επιστρέφοντας ως προπονητής στην δεύτερη πατρίδα του και στην ομάδα που αγάπησε όσο καμία άλλη, 25 χρόνια αργότερα...

Είναι ο πρώτος Ολλανδός στον πάγκο των Μπλαουγκράνα από το 2008 και, κατά σύμπτωση, έχει στενούς δεσμούς με τους τέσσερις προηγούμενους. Με τον αείμνηστο Ρίνους Μίχελς κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1988, με τον θρυλικό Γιόχαν Κρόιφ έζησε ημέρες δόξας στην Μπαρτσελόνα, με τον Λουίς φαν Χάαλ έκανε τα πρώτα του προπονητικά βήματα και με τον Φρανκ Ράικαρντ υπήρξαν συμπαίκτες για πολλά χρόνια. Πλέον, καλείται να βαδίσει στα (επιτυχημένα) χνάρια τους.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΟΥΜΑΝ

Οι λόγοι της επιλογής του Κούμαν από την διοίκηση της Μπάρτσα, όταν ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο είχε τον πρώτο λόγο και ο Τσάβι είναι ο μεγάλος στόχος, αλλά πιθανότατα για το επόμενο καλοκαίρι, είναι επί της ουσίας πέντε:

- Είδωλο στο «Καμπ Νόου»: Ο κόσμος δεν ξεχνάει ότι ήταν ο παίκτης που χάρισε στον σύλλογο το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League στην ιστορία του, είναι πολύ αγαπητός στους φιλάθλους και υπήρξε ένας από τους ξένους ποδοσφαιριστές που ταυτίστηκαν περισσότερο με την Μπλαουγκράνα φανέλα. Η αποδοχή, από αυτή την άποψη, ήταν πολύ πιο εύκολη, σε σχέση με έναν «ξένο» προπονητή, όπως ο Ποτσετίνο, ο οποίος συν τοις άλλοις στο παρελθόν είχε μιλήσει απαξιωτικά για την Μπάρτσα. Ο Αργεντινός προσπάθησε πρόσφατα να τα... μαζέψει, αλλά μάλλον δεν τα κατάφερε.

- Ισχυρή προσωπικότητα, δεν τρέμει το χέρι του για να πάρει αποφάσεις: Στην Βαλένθια, δεν είχε διστάσει να αφήσει εκτός ομάδας «ιερά τέρατα» όπως ο Σάντι Κανιθάρες και ο Νταβίδ Αλμπέλδα, ώστε να χτίσει μια νέα ομάδα. Ήταν «σκοτωμένος» με τα αποδυτήρια, αλλά κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση του Κυπέλλου (2008), ακόμα και αν ο Χοακίν έλεγε απαξιωτικά, χρόνια αργότερα, ότι «το μόνο που ενδιέφερε τον Κούμαν ήταν να έχει πέντε – έξι μπουκάλια κρασί στο τραπέζι, για να πάει... χαρούμενος για ύπνο».

- Εμπειρία σε διαφορετικές συνθήκες: Από το 2001, όταν ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα, ο Κούμαν έχει δοκιμαστεί σε όλα τα επίπεδα. Έκανε πρωταθλητισμό με Άγιαξ και Αϊντχόφεν στην Ολλανδία και Μπενφίκα στην Πορτογαλία, πάλεψε για άλλους στόχους με Σαουθάμπτον και Έβερτον στην Αγγλία, ενώ δοκίμασε και την θέση του ομοσπονδιακού προπονητή στην πάντα απαιητική Ολλανδία. Αλλού πέτυχε και αλλού όχι, αλλά μετράει είκοσι χρόνια εμπειρίας στους πάγκους και αυτό πάντα είναι σημαντικό.

- Τακτική ευελιξία: Είναι «παιδί» του Γιόχαν Κρόιφ και της ολλανδικής σχολής, δούλεψε στο πλευρό του Λουίς φαν Χάαλ, θέλει η ομάδα του να έχει την μπάλα, να κάνει αυτή παιχνίδι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι «κολλημένος» σε μια τακτική ή σε μια διάταξη. Το αγαπημένο του είναι το 4-3-3, αλλά έχει χρησιμοποιήσει κατά κόρον το 3-4-3, του αρέσει να παίζει από τα άκρα και δείχνει ευελιξία ως προς την προσέγγιση ενός αγώνα.

- Εμπιστοσύνη στα νέα παιδιά: Η Μπαρτσελόνα θέλει να κάνει μια σημαντική ανανέωση και να δώσει ευκαιρίες σε ταλέντα όπως ο Ανσού Φατί, ο Ρίκι Πουτς, ο Πέδρο και ο Φρανσίσκο Τρινκάο. Είναι δεδομένο ότι ο Κούμαν θα τους δείξει εμπιστοσύνη, χωρίς βεβαίως να διαταράξει την ισορροπία της ομάδας.

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ

Στην παρουσίασή του, όπως είχε κάνει και πολλές φορές στο παρελθόν, ο Κούμαν χαρακτήρισε «όνειρο ζωής» την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας με την οποία δέθηκε τόσο, σε σημείο να έχει σπίτι στην Βαρκελώνη και να περνάει μεγάλα διαστήματα στην καταλανική πρωτεύουσα, όταν βεβαίως δεν εργάζεται.

Το όνειρο, όμως, δεν απέχει πολύ από το να μετατραπεί σε εφιάλτη. Ο Τεν Τεν αναλαμβάνει την την ομάδα της καρδιάς του στην μεγαλύτερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της και μετά από έναν ταπεινωτικό αποκλεισμό στο Champions League, ο οποίος απείλησε να... διαλύσει τα πάντα.

Παίκτες – θρύλοι του συλλόγου όπως ο Ζεράρ Πικέ, ο Σέρχιο Μπουσκέτς ή ο Λουίς Σουάρες ενδέχεται να διαβούν την πόρτα εξόδου του «Καμπ Νόου», αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει ο Κούμαν μαζί με τον νέο τεχνικό γραμματέα του συλλόγου, Ραμόν Πλάνες.

Συν τοις άλλοις, ο 57χρονος προπονητής από το Ζάανταμ, ο οποίος με την φανέλα της Μπάρτσα κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα, ένα Champions League, ένα Κύπελλο Ισπανίας, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και τρία Σούπερ Καπ Ισπανίας, θα πρέπει να δώσει νέα ώθηση και κίνητρο στον (ξενερωμένο και απογοητευμένο) Λιονέλ Μέσι, ώστε να τον πείσει ότι πρέπει να μείνει στην Βαρκελώνη.

Το έργο του Κούμαν δεν προμηνύεται καθόλου εύκολο. Και η αγάπη του κόσμου σε συνδυασμό με την ισχυρή προσωπικότητα και τη νοοτροπία νικητή, ίσως να μην είναι αρκετά. Και, αν το εξώφυλλο «Ο Τεν Τεν στην Αθήνα» είχε εφιαλτικό φινάλε, η θητεία του Ρόναλντ στην Μπάρτσα ενδέχεται να θυμίσει ένα (πραγματικό) κόμικ του Ερζέ. Αυτό που είχε τίτλο «Η λίμνη με τους καρχαρίες»!

 

Τελευταία Νέα